Mladá hrušeň - přořezávání
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host, 21.4.2004 7:08, zobrazeno: 14234x
Zasadil jsem si letos mladou hrušeň, v knížce jsem se dočetl,
že by se měla po vysazení na jaře hodně zastříhnout,
tedy zkrátit hodně každou větev asi tak na 3 - 4 pupeny,
má ale už krásně napěstovanou korunku, je mi líto ji stříhat,
je to nutné ?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.50 (?), 12.2.2007 23:54
Dobrý večer pánové.Máte oba pravdu ovšem když mám stromek ve stáří zhruba 5let kdy je korunka již silnější na větvi a chci změnit růst stromku na polokmen a ne na vysokokmen abych se lépe dostal k plodům,uříznu celou korunku a boční větévky pomocí provázku vyvážu jako u jabloní.Myslím tím Oeschberským způsobem.Tento řez po korunce namáznu blátem a je to dle mého daleko lepší nežli pasta nebo duvilax či jiné výrobky.Zajímá mne Váš názor.Děkuji Krejčíř Kamil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317), 13.2.2007 20:39
Pětiletý stromek je mladý, je-li zdravý, dá se s ním dělat cokoli. Sesazením kmínku na nižší rozvětvení ovšem nezměníte charakter růstu stromu, jen snížíte korunu. Hrušně, zejména některé odrůdy (např. Charneuská) mají tendenci k silnému topolovitému růstu terminálu. Hluboké seříznutí kmene způsobí bujný růst vlků, takže stromek bude první rok připomínat vrbu.
Zamazání řezné plochy blátem nepovažuji za šťastné - hnilobné bakterie dodáte přímo ke dřevu. Po prvním silnějším dešti budou navíc řezné rány olpět nošetřené. Štěpovací vosk, stromový balzám,latex, či akrylátová barva jou podle mého lepší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Antonín Foretník - (45) - 107.199 (?), 31.3.2018 12:53
Mate prosim nekdo zkusenosti s akrylatovou barvou na zatreni rezu? Nekde jsem cetl ze to neni uplne vhodne. Dle vyrobce by mela byt tato barva castecne prodysna a zdravi neskodna.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Antonín Foretník - (45) - 107.199 (?), 2.4.2018 7:50
Bylo to napsáno zde na fóru. A také zmíněno na jiné diskuzi na zahrada.cz, ale bez konkrétního uvedení případu (paní někde četla, že se akrylát nedoporučuje). Hezký den.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|