Louise Bonne
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 1.10.2016 13:24
Mně se na chuti Avranšské právě líbí, že má typicky známou hruškovou chuť - sladkou, nakyslou, mírně přitrpklou, s hruškovou příchutí. To se o mnohých nových odrůdách říci nedá. Taková Dicolor nebo i Denisa, Blanka, Xenia jsou chrupavé a sladké. Ale to je řepa taky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 4.10.2016 6:27
Nemyslím si že Boscova je chúťově nejlepší ze všech existujících hrušní. Její aroma, ani jemnost a konzistence dužniny úplný Top není. Jsou ještě lepší a jemnější chuťovky. Je jasné že musíme zabrousit do starých sort hrušní.. Namátkou Napoleonova, Esperenova máslovka, Hájenka, Děkanka robertova, nebo nepřekonatelná Koporečka. Boscova se rozšířila ani ne tak kvůli nejlepší chuti, jakkoliv uzávám že výborná je, ale spíše kvůli dobrému poměru mezi chutí, odolností, úrodností, nebo třeba schopností přinášet vyrovnané plody, podobně jako Konference, což je mimochodem dle mého její semenáč. Pro úplný Top level hruškové chuti musíme ale zabrousit jinam...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 4.10.2016 9:44
No ale potom samozřejmě budou nejchutnější odrůdy nejvíce známé! Typický případ je Rubín, jeho chut přitom není ani tak výjimečně dobrá, jako spíše líbivá... To že Konference je semenáč Boscovy samozřejmě usuzuju pouze na základě podobnosti, jak plodu, tak i habitu stromu a v podstatě i chuti a konzistence dužniny. Osobně bych se docela divil, kdyby tomu tak nebylo. Tu informaci co napsal pan Hlavatý slyším prvně, vždy se uvádí nahodilý semenáč.. Nu ale víme, jak je to s těmi ověřenými informacemi v této branži což?
Labužníkům toužícím po Top hruškové chuti bych doporučil navštívit Mostecko a natrhat se v alejích bednu Koporeček, dá se jich tam najít stále dost...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 4.10.2016 11:13
To co napsal pan Vysloužil v podstatě vysvětluje to, proč jsou staré odrůdy mnoha lidmi považované za méně chutné- málokdo je totiž zná! Když jim potom přinesete dobře vyzrálý plod odrůdy jež byla považována za velmi chutnou jsou překvaeni až šokování kvalitou a taky originalitou chuti. Před lety na jedné naši degustaci holovouský malináč s přehledem porazil veškeré žhavé novinky i zasloužilé klasiky jako Rubín, nebo Šampion... Přitom, kdo z nás ho má ještě dnes doma hm?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.39 (?), 4.10.2016 11:20
No ale potom samozřejmě budou nejchutnější odrůdy nejvíce známé! Typický případ je Rubín,
To je asi pravda, ale právě tu známost odrůdy mají na svědomí jejich dobré vlastnosti a jedna z nich je právě chuť. Pravda, jsou jiné známé odrůdy, které bodují jinými atributy - např. Idared. Každý ho zná, ale za nejchutnější rozhodně nepovažuje nikdo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr Zehnálek - (35) - 59.254 (?), 4.10.2016 13:41
Vzhledem k tomu, že se sekvenace DNA stala běžným a levným nástrojem v mnoha oborech, mohla by tu být možnost zjistit, zda pochází Konference z Boscovy lahvice, co nevidět.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|