Je plánovaný řez hrušky správný?

sopa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 190.202 (?)
5.5.2010 8:33
jj, pravda. Je jen smutné, že tenhle stromek jsem si vybral sám... tedy byl zabaleným že ho nešlo skoro vidět, ale chybami se člověk učí :)

na druhou stranu přes zásilkové zahradnictví mi přišla úplně úžasná třešeň (dle mého), která má větve založené skvěle. Název zahradnictví raději neříkám, protože má celkem špatnou pověst...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 221.199 (?), 4.5.2010 23:36

Vítku, jen k Vašemu bodu č.1.  Bohužel se na vyhlášky v dnešní době kašle, komerce je na prvním místě a koupit stromek který odpovídá 1. jakosti je docela kumšt. Možná tak první den prodeje na podzim je jakási šance. Já to řeším koupí špičáku nebo vyberu ze zůstatků ten, z kterého si "vytáhnu" na jaře korunku. Nedivím se tolika dotazům laiků jak zastřihnot různé patvary. Podotýkám, že jsou i solidní prodejci, ale těch je málo. Nejlépe je vzít si ke koupi známého a znalého což je pro mnohé neřešitelné. Možná by nebylo na škodu založit u každého druhu téma pro laiky, nějaké desatero nebo patero kriterií při koupi stromku.  Omlouvám se všem že jsem uhnul od původního tématu.          Zdravím

sopa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 190.202 (?), 5.5.2010 8:33
jj, pravda. Je jen smutné, že tenhle stromek jsem si vybral sám... tedy byl zabaleným že ho nešlo skoro vidět, ale chybami se člověk učí :)

na druhou stranu přes zásilkové zahradnictví mi přišla úplně úžasná třešeň (dle mého), která má větve založené skvěle. Název zahradnictví raději neříkám, protože má celkem špatnou pověst...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 5.5.2010 8:58

Ten stromek - dle výšky kmínku asi zákrsek, podle mě, až tak špatný v době koupení nebyl. Pravda, korunku neměl dobře zapěstovanou, měla jen 2 ramena. Ale není problém zbylá dvě ramena vytvořit hlubším seříznutím terminálu vyhnutím dvou konkurenčních výhonů, které by nepochybně z pupenů na seříznutém terminálu vyrazily. Jenže stromek byl po výsadbě seříznut podle zahr. kacíře, t.j. prakticky vůbec. 
   Podle fotky nepoznám, nakolik je kůra okousaná. Není-li ohlodaná dokola, zakořeněný stromek bych nevyhazoval. Co se týče odříznutí ramen červenou čárou, postupoval bych na rozdíl od všech ostatních, trochu jinak. Odříznutí obou ramen na kroužek vytvoří poměrně velké rány, které oslabený stromek nemusí hned zahojit. Raději bych nechal něco jako oslabeně aktivní čípky podle Zahna, korunku vypěstioval výš a čípky odstranil v dalším roce, až bude korunka větší a tok mízy do ní zahojí rány na kmínku (třebaže dvouleté) snadněji. 

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 5.5.2010 11:34

Při vší úctě nemohu souhlasit s vašim názorem, že stromek byl v pořádku ze školky. Tak jak někdo poznamenal přede mnou, stromek neodpovídal normě a je mne líto zákazníků jak tohoto nešvaru školky zneužívají. Jakoby neznaly třídění (ale oni dobře znají vyhlášku) a za plnou cenu prodávají zmetky. Od toho jsou školka aby stromek "vyškolili" a když se to nezdaří, tak sesadit korunu a znovu nebo s ním na oheň. Tady se pomíjí jedna důležitá vlastnost, že zapěstovávat korunu novou na nevyoraném stromku (třeba i na 2. pokus) a na vyoraném a prodaném se zbytkem kořenů je "nebe a dudy" ale to by bylo na dlouhé povídání.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 5.5.2010 12:51

Já jsem netvrdil, že stromek ze školky byl v pořádku - správně zapěstovaný. Jen jsem psal, že není velký problém korunku dopěstovat. Nevíme taky, v jaké jakostní třídě byl prodán a jestli měl pouhá 2 ramena již při výsadbě.
   Osobně se při koupi stromku dívám spíš na kořeny a raději oželím nedopěstovanou korunku. Chybějící, polámané, zaschlé či uhnilé kořeny napravit neumím. 

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 221.199 (?), 6.5.2010 12:15

Což o to pane Vysloužile, Vy, já i mnozí ostatní přispívatelé to dokážeme, ale laikovi nezbývá než věřit prodejci respektive se obrátit o radu sem. Minulý rok mě známý požádal o radu a koupi stromů - jabloní na nechráněnou polnost. Záměrně jsem řekl jen toto strohé přání a bavil jsem se, když mi prodejce nabízel Goldeny čtvrtkmeny na podnožích  "Éčka a M-9 "  navíc hrozné zmetky s tím, že z nich vyrostou krásné velké košaté stromy nijak netrpící chorobami. Samozřejmě nehážu všechny prodejce do jednoho pytle, ale chudák laik.        Zdravím

host - 196.170 (?), 17.6.2010 6:40

Copak nevidíte ten kmen? Tohle vykopat a vyhodit, nic jiného nemá cenu. Ale dělejte si co chcete.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 17.6.2010 9:03

To, co píše pan Hauser, je, bohužel přavda a dost častá praxe. Příčinou může být skutečnost, že prodejce sadby - často jde o brigádníky v zahradnictví, podnožím ani odrůdám nerozumí. Nebo rozumí, ale výpěstky, které nárokujeme, nemá. 
   Já se na ně ale nezlobím. Chtít po školkaři,  který je živ z toho, co prodá, aby nám zdarma poradil - u mě nejkupujjte, to se k vám nehodí, to dobře neporoste - je dost bláhové. V málokterém jiném obchodě je tomu jinak. Cožpak Vám prodejce pil. sekaček, čerpadel, aut,  vyslovíte-li své přání, poradí, abyste šel ke konkurenci,  neboť jejich výrobek Vašim potřebám víc vyhoví? Nikoli! Každý obchodník Vám vždy nabídne něco ze svého portfolia.  Prodejci stromků mají navíc velkou výhodu. Reklamace prakticky nehrozí. O tom, že koupený stromek Vašim pěstitelským záměrům nevyhovoval, se dozvíte pozdě, možná nikdy, údaje ze štítku do roka vyblednou,  vinu svedete na svou špatnou péči.
   Chudákovi laikovi nezbývá, aby si něco nastudoval nebo si nechal poradit od nezúčastněného.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz