Je plánovaný řez hrušky správný?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 5.5.2010 8:58
Ten stromek - dle výšky kmínku asi zákrsek, podle mě, až tak špatný v době koupení nebyl. Pravda, korunku neměl dobře zapěstovanou, měla jen 2 ramena. Ale není problém zbylá dvě ramena vytvořit hlubším seříznutím terminálu vyhnutím dvou konkurenčních výhonů, které by nepochybně z pupenů na seříznutém terminálu vyrazily. Jenže stromek byl po výsadbě seříznut podle zahr. kacíře, t.j. prakticky vůbec.
Podle fotky nepoznám, nakolik je kůra okousaná. Není-li ohlodaná dokola, zakořeněný stromek bych nevyhazoval. Co se týče odříznutí ramen červenou čárou, postupoval bych na rozdíl od všech ostatních, trochu jinak. Odříznutí obou ramen na kroužek vytvoří poměrně velké rány, které oslabený stromek nemusí hned zahojit. Raději bych nechal něco jako oslabeně aktivní čípky podle Zahna, korunku vypěstioval výš a čípky odstranil v dalším roce, až bude korunka větší a tok mízy do ní zahojí rány na kmínku (třebaže dvouleté) snadněji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 196.170 (?), 17.6.2010 6:40
Copak nevidíte ten kmen? Tohle vykopat a vyhodit, nic jiného nemá cenu. Ale dělejte si co chcete.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 17.6.2010 9:03
To, co píše pan Hauser, je, bohužel přavda a dost častá praxe. Příčinou může být skutečnost, že prodejce sadby - často jde o brigádníky v zahradnictví, podnožím ani odrůdám nerozumí. Nebo rozumí, ale výpěstky, které nárokujeme, nemá.
Já se na ně ale nezlobím. Chtít po školkaři, který je živ z toho, co prodá, aby nám zdarma poradil - u mě nejkupujjte, to se k vám nehodí, to dobře neporoste - je dost bláhové. V málokterém jiném obchodě je tomu jinak. Cožpak Vám prodejce pil. sekaček, čerpadel, aut, vyslovíte-li své přání, poradí, abyste šel ke konkurenci, neboť jejich výrobek Vašim potřebám víc vyhoví? Nikoli! Každý obchodník Vám vždy nabídne něco ze svého portfolia. Prodejci stromků mají navíc velkou výhodu. Reklamace prakticky nehrozí. O tom, že koupený stromek Vašim pěstitelským záměrům nevyhovoval, se dozvíte pozdě, možná nikdy, údaje ze štítku do roka vyblednou, vinu svedete na svou špatnou péči.
Chudákovi laikovi nezbývá, aby si něco nastudoval nebo si nechal poradit od nezúčastněného.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|