Otrhání listů je pro \"puntičkáře\" (v tom kladné slova smyslu) také řešení.
Sám k nim nepatřím, ale za určitých okolností se tak také chovám. Na dvoře, hned vedle sezení, je asi 7-letá kdouloň, na kterou jsem předloní a vloni narouboval Škarotku, Boscovu apod. v rámci pokusů. Vloni na jaře jsem si všimnul, že (dvě nedaleké staré hrušně už byly hojně obsypané rzí) na uchycených loňských i předloňských roubech vyskakuje rez také. V jisté fázi (teď nemám sebou poznámky, takže přesně nepovím) jsem listy se rzí ostříhal (řapíky i koncové pupeny zůstaly) a posléze o 14 dní později ještě asi 3-4 listy. Od té doby byl klid - Píšu to proto, že jsem listy počítal a dospěl k závěru, že pokud (jen na pochopitelně velmi malém stromku) letos počkám až vyroste 5-6 listů, ty ostříhám, tak mám klid a další nálet zri už valné škody nenadělá. Pochopitelně že počet listů asi není přesný ukazatel doby náletu rzi, ale něco to signalizuje. Rouby se vyvíjely standardně až bujně, další listy vše dohnaly. Toť vše. Mj. jsem si ještě všimnul, že zatímco v okolí byly všechny hrušně (i většina jiných stromů kromě třeba šeříku) po předchozích závanech chladu (kolem nuly během uplynulých 2 měsíců), naprosto bez listí - tak kdouloň byla ještě obsypaná plně zelenými listy - a co mě překvapilo, výhony z roubů také.
(Vzpomněl jsem si dodatečně, že jsem tehdy také vykopal napadený \"jalovec\" v dosahu cca 15 m jak od kdouloně, tak od starých hrušní, ale patrně bylo to pozdě, nebo odněkud od sousedů nalétla rez z jiných \"jalovců\")