Hrušky 2021

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?) 
1.9.2021 20:20, zobrazeno: 3468x

A co Vaše hrušky? 

Generál Leclerc
Generál Leclerc
General Leclerc
General Leclerc
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Bohemica
Bohemica
Dicolor
Dicolor
Mechelen?
Mechelen?
Mechelen?
Mechelen?
Mechelen?
Mechelen?
Esperenova bergamotka?
Esperenova bergamotka?
Esperenova bergamotka?
Esperenova bergamotka?
Když to není Salisbury, tak co to je?
Když to není Salisbury, tak co to je?
Charneuská
Charneuská
Vienská
Vienská

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.9.2021 16:14

Co všechno se dá naroubovat na menší i méně rostoucí sromy na kdouli. Kupříkladu ještě Boscova lahvice a Xenie (Nojabrskaja). Otázka je, co všechno ochutnám. Často na otrhané plody zapomenu a vzpomenu si na ně až když jsou na "kaši". Konference tam je naroubovaná samozřejmě taky, letos je roub bez plodů. Roub Xenie a Mechelenské (předchozí příspěvek) zababčil, přesto jsou každoročně na tom kousku dřeva plody. Boscova nezababčí, prosadí se i na méně rostoucích sromech na kdouli. 

Nojabrskaja
Nojabrskaja
Boscova lahvice
Boscova lahvice

host - 12.195 (?), 17.9.2021 17:45

Brečet se mi chce, když vidím úrodu krásných hrušek na snímcích. Předloni nám jih Moravy zasáhla rez hrušňová. Po pečlivém spálení shrabaného listí byl loňský rok přeúrodný bez rzi. Letos je rzivost taková, že nesklidím ani jeden plod a mám obavy, že i některé stromky odejdou po předčasném opadu listí.

Kraj trpí rzivostí celkově a přestávám věřit, že jde o vliv zimní "domestfikace" a přemíry jalovců. S něčím takovým jsem se za celých 60 let nesetkal.

AB

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.9.2021 20:10

Zdravím, pane AB. Opět jste zavítal na naše "totáč fórum", jak ho označil milý pan Hlavatý? Osobně bych ve rzi hrušňové takový problém neviděl, alespoň tady ne. Stačí jeden až dva postřiky Talentem a je každoročně po problému. Co se týče dnešních fotek, tak za moc nestojí, jelikož byla přes den "tma jako v pytli". Zlaté slunce, co prozáří krajinu, nám zmizelo. Odrůdy typu Jana, Jizera a Vila pravděpodobně nahradím původní BOSCOVOU LAHVICÍ, přece jen originál je originál.

Jana
Jana
Jana
Jana
Jana
Jana
Nela
Nela
Nelisova zimní
Nelisova zimní
Bohemica
Bohemica
Erika
Erika
Vonka a Esperen Bergamot
Vonka a Esperen Bergamot
Jizera
Jizera

Poool - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 228.195 (?), 25.9.2021 19:17

Já už začínám postupně konzumovat Dicolor. Česrtvě utržená ze stromu má skvělou osvěžující ovocně sladkou chuť. Jsem docela překvapený že už dozrávají, čekal jsem že tento rok budou zralé později.

Všechny hrušně mám silně napadené rzi hrušňovou. Každ rok obvykle provádím postřik strobilurin fungicidem Discus, tento rok jsem ho však vynechal a provedl jen dva preventivní postřiky kontaktním fungicidem Dithane. Což evidentně nemělo kýžený účinek. Příští rok se vrátím k aplikaci DIscusu.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 27.9.2021 19:29

Já už začínám postupně konzumovat Dicolor. Česrtvě utržená ze stromu má skvělou osvěžující ovocně sladkou chuť. Jsem docela překvapený že už dozrávají, čekal jsem že tento rok budou zralé později.

Naprostý souhlas, pane Poole, moje řeč. Měknou hrušky také u jiných odrůd. Co se týče rzi, tak se u mě objevila pouze tam, kam jsem špatně dostříkl. Jinak je Talent dosti spolehlivý. 

Astra
Astra

Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 104.254 (?), 19.9.2021 19:58

Je tam, jak píšete. Nicméně ještě to není úplně tragické. Kvalita obrázků úměrná nedostatečnému světlu.

Rez hrušňová na listu
Rez hrušňová na listu
Rez hrušňová na listu
Rez hrušňová na listu

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 19.9.2021 23:19

Je možné použít přípravky, které se aplikují proti strupovitosti jabloní a hrušní a současně mají dobrou účinnost i na rzi. Chemická ochrana by se měla uskutečnit v době před květem a krátce po odkvětu hrušní.

Myslíte, že je takový problém použít kupříkladu Talent před květem a po odkvětu hrušní? 

host - 68.117 (?), 17.9.2021 22:40
Závidím vám tu úrodu. U nás jsou hrušně už 3. rokem jen okrasnými stromy (kvetou ale hrušky všechny opadají - a opylovačů je v okolí dost)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.9.2021 11:55

Nemáte problém s plodomorkou hruškovou? Viz. vlákno s názvem Plodomorka hrušková. Je třeba použí insekticid na "bílé poupě". U mě letos bez problémů. Něco se vždycky objeví, ale při použití insekticidu v mnohem menší míře.

Lucasova
Lucasova
Lucasova
Lucasova
Lucasova
Lucasova
Lucasova
Lucasova
Lucasova
Lucasova
Avranšská v Lucasově
Avranšská v Lucasově