Jak na hruškový sad cca 50let starý a cca 20let neudržovaný
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 112.26 (?) 25.6.2010 8:06
Dobry den. Take vlastnim podobny sad a resil jsem to nasledovne.
Preschle a umirajici stromy bez milosti zlikvidovat. U zbytku jsem kratil vetve zhruba o tretinu, vyrezal vlky a udelal probirku suchych ci polamanych vetvi. A nasledne jsem mirne prihnojil stromy. Neni treba se bat ze nezuzitkujete jablka. Ja nechavam na zimu ve sklepe jen 5-6 beden, zbytek jde do sudu a pote do palirny. A hruskovice z domacich hrusek je mnohem lepsi nezli kupovana. Pokud umite palit ci nekdo z vasi rodiny, pripadne mate nekde v okoli palirnu, tak mate o hrusky postarano.
I vyroba mostu y hrusek pro deti nebo krizal by nemusela byt marna - samozrejme v malem, ve vetsim by se to nevyplatilo. A odstavnovace a susicky na ovoce jsou celkem lacine.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 25.6.2010 12:46
Dobrý den všem.
Omlouvám se všem, koho jsem nechtěně uváděl v omyl svými příspěvky, zvláště panu P.P., na jehož příspěvky jsem reagoval.
Je to nyní opravdu daleko mírnější, než jsem měl v hlavě zafixováno. (A z nedostatku času, nepozorného čtení zákona a vyhlášky a že jesm neměl po ruce výklad zákona... jsem se mýlil).
A mimochodem: Marku, ze Střem to máte jen kousíček na Mělník, kde je zahradnická střední a vyšší škola. Poptejte se tam učitelů ovocnictví, jistě Vám poradí.
Josef
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.98 (?), 25.6.2010 15:54
Snad jste nekoupil ten krásný sad po pravé straně před Střemy(když se jede od Nebužel)...Řeším podobný problém v menším měřítku, čas jen o víkendech... No zábavy až až... Já to řeším tak, že stromy na první pohled nevyhovující jdou na hromadu na topení, stromy, které ještě nějak vypadají jsem se pokusil zmladit(pak se mnoho ukáže - ještě některý strom nezvládl regeneraci a prosychání koruny se již nedalo zastavit ani hlubokým zmlazením...). Několik stromů jsem tam nechal i takových o kterých vím, že časem půjdou komínem, ale teď ještě nějak vypadají, možná i zaplodí a já nechci mít ze sadu paseku a čekat X let na to, než mi nějaký stromek tyto dědečky nahradí... třeba mezi nimi najdu i dobrou odrůdu na naroubování... Zvolil jsem si prostě pomalé tempo obnovy-jak z časových, tak z estetických důvodů, neboť pokácet se to dá vždy!!! Na kácení určitě doporučuji mechanizaci, protože následné zbavování se pařezů dokáže pokazit radost z udělané práce, tak to vylamuji rovnou s kořeny... Sad se tím krásně prosvětlil, ale zůstal to sad, místo bršlice jsem vysel luční směs, stromy jsem obryl tak v 1,5m kruzích a zapravil tak alespoň trochu hnojiva(začal jsem ještě ve veg. klidu) teď co jsem sekal trávu, tak vždy trochu obhodím okolo stromů, jinak kompostuji a půjde to tam taky... Takhle to dělám já, není to rada nebo doporučení, jen inspirace. A kontaktovat Mělnickou zahradnickou jsem Vám chtěl také doporučit - nějaký ovocnář určitě poradí a možná by jste mohl i natrefit na pedagoga hledajícího starý sad pro praxi studentů, pak by to šlo jedna báseň...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 25.6.2010 16:06
Možná pedagoga na radu a studenty (raději vyšších ročníků) na melouchy.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 25.6.2010 16:41
Starý hruškový sad lze chápat buť jako pěkný krajinný prvek, nebo třeba jako ohnisko chorob a škůdců. Většina praktických ovocnářů smýšlí spíš druhým způsobem.
Pokud byste se chtěl něco praktického naučit, na ZF MZLU v Lednici probíhají kurzy "Ovocný strom v krajině" vedené S. Bočkem.
Profesor B. Němec v jedné své knize razantní zmlazování hrušní nedoporučuje. Po válce prý bylo zmlazování populární a spousta stoletých hrušní na to dojela.
Na hrušních bych vyřezal suché větve, spodní odrostlé plodonosné oblouky, nemocné větve, vlky a nevhodně postavené větve. Při řezu bych se snažil udržet hierarchii v koruně. Tzn. nenechat výše postavené větve delší než ty spodní.
Jsou i názory (V.Svoboda), že lepší je neřezat. Řezem vyvedete strom z klidu, začne vyhánět vlky, čímž si přiděláte další práci....
|
|
 |
|
 |
 |
|
výletník - (6) - 191.69 (?), 26.6.2010 20:05
kdepak ten desetihektarový sad sem nekoupil, mám sad za domem na vrcholu koce, cele ze zahradau ani ne půl hektaru, je tu jen 130 stromů. Dívám se na to podobně, jako vy, jen pořád chodím kolem těch stromů a vidím jak sou suchy, některý z poloviny, některý ze dvou třetin, některý jen z jedný, každý strom má svou nemoc. Bude to dlouhá ale radostná cesta, sputošit se to dá vždycky. Dnes mi soused radil že místo vykopání pařezu (v sadu je jich je dvacet) se dá použít nějaká chemie, vyvrtá se díra do pařezu, nalijese a za dva týdny je pařez jako prach. zná někdo něco takového? je to opravdu tak účinné? jak se to jmenuje někdo neví a hlavně nemůže to poškodit okolní zdravé stromy?
díky
m.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 28.6.2010 9:18
Zkuste do sadu vysadit oskeruše. Je to velice zajímavý strom a případné problémy s nadměrnou úrodou přesunete na své vnuky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.98 (?), 29.6.2010 2:54
Jaj, ten je až tak veliký? Jen jezdím okolo a můj odhad byl jen třetinový... Taky jsem 2 roky chodil a koukal co a jak, až jsem vzal do ruky pilu a šlo to jedna báseň...Nejdřív suché větve, pak co se křížily a hned to vypadalo líp, bez nějakého velkého úsilí... víc sem nezkracoval a budu pokračovat ve zmlazování ještě tak 2-3 roky - bál jsem se zmladit najednou, aby stromy "nezvlčely"...Jak jsem už říkal, některý strom to nezvládl, ale většina se krásně prosvětlila a všechny stromy letos zaplodily... U hrušní jsem byl mnohem opatrnější, než u jabloní... Staré pařezy odřízlé těsně nadzemí, které by se mi už špatně vyvraceli jsem vyřešil tak, že jsem na nich hned pálil průklest - vyryl jsem okolo pařezu na hloubku rýče díru, příčně jsem pařez nařízl motorovkou na čtvrtiny a při likvidaci ohniště(hned jsem popelem pohnojil stromy) nebylo po pařezu ani památky, díru jsem zaházel vyrytou hlínou a prohodil travní směsí... Za 2 měsíce pomalu nevím, kde ty pařezy byly...
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 3.7.2010 21:34
Zdravím,
možná bych věděl o starém praktikovi z Mělníka. Napište mi email a pokusím se vám sehnat kontakt.
Třeba by bylo možné sehnat nějaké kontakty i na CHKO Kokořínsko.
Při řezu přestárlých hrušní je ještě jeden problém. Stromy jsou křehké. Vždy stavte žebřík jen na prověřená místa a nelezte po podezřelých větvích.
K likvidaci pařezů: Slyšel jsem, jak to dělali staří lesníci. Na pařez se položí placák. Pod ním se usídlí mravenci, houby či jiné breberky, které pařez rozeberou.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|