Hruška zimní Pařížanka a Pastornice
|
|
|
|
host - 114.186 (?) 27.11.2022 9:04
K Pastornici, v podstate vštko bolo povedané, pripojím niektoré skúsenosti,
Pestujem túto odrodu v okolí Nitry, pozemok obrátený na východ, 130 m/morom, viac ako 50 rokov. Rodí pravidelne, úroda je vysoká, je náchylná na chrastavitosť.
-
Pastornica má vynikajúcu chuť, ale je to vec názoru, je veľmi aromatická a mierne trpká, v plnej zrelosti šťavnatá, tečie, plod je slabo voskovitý. Chutné plody musia byť dosť veľké, v prípade menších plodov chýba aróma, kvalita sa nedá porovnať. Musia byť dozreté, začínať žltnúť, inak sú nejedlé. Oberám ju posledný týždeň septembra, začiatkom októbra. Stopka je krehká, v prípade veterného počasia pri dozrievaní často padajú, je to problém aj pri oberaní, kedy pri neopatrnom dotyku padnú.
-
po obratí a uložení v pivnici, studenej komore, dozrieva v novembri, kedy dozrie v priebehu 2 týdňov, nikdy mi nevydržala dlhšie, možno v chladiarni... Plody zožltnú, a ku koncu novembra dozejú na hniličku, v tomto období sa veľľmi otláčajú a sú v podstate netransportovateľné.
-
z Pastornice je naozaj vynikajúci kompót, sú chutné na jedenie a čo stojí za to, je pálenka z Pastornice je silne aromatická, s osobitou hruškovou vôňou, niečo ako Wiliamsova. Už som ju chcel nahradiť, ale jej úrodnosť, chuť a najmä pre vynikajúcu chuť pálenky zostáva, pokiaľ bude môct.
Peter
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.186 (?), 27.11.2022 9:04
K Pastornici, v podstate vštko bolo povedané, pripojím niektoré skúsenosti,
Pestujem túto odrodu v okolí Nitry, pozemok obrátený na východ, 130 m/morom, viac ako 50 rokov. Rodí pravidelne, úroda je vysoká, je náchylná na chrastavitosť.
-
Pastornica má vynikajúcu chuť, ale je to vec názoru, je veľmi aromatická a mierne trpká, v plnej zrelosti šťavnatá, tečie, plod je slabo voskovitý. Chutné plody musia byť dosť veľké, v prípade menších plodov chýba aróma, kvalita sa nedá porovnať. Musia byť dozreté, začínať žltnúť, inak sú nejedlé. Oberám ju posledný týždeň septembra, začiatkom októbra. Stopka je krehká, v prípade veterného počasia pri dozrievaní často padajú, je to problém aj pri oberaní, kedy pri neopatrnom dotyku padnú.
-
po obratí a uložení v pivnici, studenej komore, dozrieva v novembri, kedy dozrie v priebehu 2 týdňov, nikdy mi nevydržala dlhšie, možno v chladiarni... Plody zožltnú, a ku koncu novembra dozejú na hniličku, v tomto období sa veľľmi otláčajú a sú v podstate netransportovateľné.
-
z Pastornice je naozaj vynikajúci kompót, sú chutné na jedenie a čo stojí za to, je pálenka z Pastornice je silne aromatická, s osobitou hruškovou vôňou, niečo ako Wiliamsova. Už som ju chcel nahradiť, ale jej úrodnosť, chuť a najmä pre vynikajúcu chuť pálenky zostáva, pokiaľ bude môct.
Peter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|