Hruška Guyotova nebo Dr. Guyot
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 2.142 (?), 15.8.2007 21:59, zobrazeno: 16520x
Známý má velmi plodnou a dobrou letní hrušku, tvrdí, že se jmenuje Guyotova. Zná ji někdo a jaký je na ni názor? Uvažuji o tom, že bych si ji narouboval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 196.170 (?), 17.8.2007 6:29
Hrušeň Guyotova (původní název Dr. Guyot)
původ Francie, 19. století, odolnost proti mrazu je malá, zvláště v mládí často namrzá. Stanoviště - výhradně I. zóna, odrůda je náročná na teplo. Plodnost je hojná a pravidelná. Plod je velký, kuželovitě protáhlý, dužnina šťavnatá a jemná, chuť dobrá, sladce navinulá. Opylovači: Charneuská, Williamsova, Lectierova, Trévouxská. Zraje koncem srpna a na počátku září. Není vhodná k přepravě, proto se doporučuje pouze pro domácí potřeby.
Martin, Český ráj
PS: Prosím o informaci odkud jste a zda by mi Váš kamarád poskytnul rouby.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 196.170 (?), 17.8.2007 10:02
Vycházel jsem z pomologie z roku 1960, kterou mám a kde jsem její popis našel. S jejím pěstováním zkušenosti nemám. Ale většinou je některé informace z pomologií třeba brát s rezervou. Věřím, že plodí chutně i mimo první zónu, tedy oblast do 300 metrů nad mořem.
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 196.170 (?), 17.8.2007 10:20
Tak to mě jenom utvrdilo v tom, že bych ji také rád měl, bohužel se mi zatím nepodařilo jí nikde sehnat, ani nikoho, kdo by jí měl a mohl bych si jí naroubovat. Teď, když pisatel toho příspěkvu má k roubům přístup ji snad budu mít i já :) K těm pomoligím, popis sedí, to ano, ale přece jen je dnes trochu jiné klima, než bylo před 50-ti lety a tak se mohou hrušně vysazovat i výš, než dříve.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.126 (?), 20.10.2007 22:03
Já sám jsem se s touto odrůdou nikdy nesetkal, ale chci Vám jen sdělit, že je již nově v našem sotimentu nová odrůda hrušně - odrůda Isolda, která spojila dobré vlastnosti rodičů - vynikající chuť po Guyotově a ranost, vyšší odolnost vůči mrazům a předčasnému padání po Červenové. Odrůda Isolda se sklízí v 1. až 2. týdnu srpna. Skladovatelnost 2 týdny, plody jsou větší, při dobrém oslunění koruny a dobrém počasí jsou až 2/3 povrchu plodu pokryty červeným líčkem. V nabíce má tuto odrůda firma Sempra a.s.
PS: Pokud by to bylo možné, byl bych rád za fotografii plodu hrušky Guyotova.
Jirka, Plzeňsko
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.229 (?), 30.10.2008 14:55
Kúpila som hrušku Isoldu kvôli jej skorému dozrievaniu, ale veľa som sa o nej nedočítala. Má niekto s ňou skúsenosti. Alebo prípadne foto plodov, rada by som vedela, ako vyzerá, veľmi pekne ďakujem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
ma.li - (10) - 115.229 (?), 27.11.2008 12:35
|
|
 |
|