Hrusen vs. jalovec

Karel Sechovec - (39) - 211.16 (?)
6.11.2016 20:29

Jalovec obecný rez hrušňovou nepřenáší.

Když se podíváte do větví třeba J.CH OLD GOLD který je hodně rozšířený tak jsou tam vidět ztloustlé větve od té rzi...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Karel Sechovec - (39) - 211.16 (?), 6.11.2016 20:29

Jalovec obecný rez hrušňovou nepřenáší.

Když se podíváte do větví třeba J.CH OLD GOLD který je hodně rozšířený tak jsou tam vidět ztloustlé větve od té rzi...

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.154 (?), 6.11.2016 21:02
"...jalovec obecný rez hrušňovou nepřenáší...". Je možné, že toto tvrdenie už neplatí. Prikladám fotku, na ktorej je na jalovci hrdza a autor fotky identifikoval strom ako Juniperus communis. Myslím že to je možné, tak ako napr. dochádza k "prelamovaniu" tzv. rezistencie niektorých odrôd jabloní voči chrastavitosti. Príroda je tiež vo vývoji a čo platilo včera dnes už nemusí. Čo sa týka Old Gold, ide o Juniperus pfitzeriana a tu o hostiteľstve hrdze nebolo a nie je pochýb. IH

host - 248.202 (?), 6.11.2016 23:54

Je to trošku jinak. Ony jalovce J.communis a J.nana mohou být mezihostiteli rzi, ale není to rez hrušňová (G.sabinae). Viz stránku.          Lída

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.130 (?), 7.11.2016 5:55
Zrejme máte pravdu, Gymnosporangium nie je len jedno a na tej fotke z môjho predch.príspevku je zrejme hrdzavka hlohová (prípadne iný druh, rozlíšenie medzi nimi je vraj možné len mikroskopicky). Takže som robil paniku predčasne :-) IH

host - 184.133 (?), 7.11.2016 8:31

Ohledně paniky: V sobotu šlo Hobby naší doby a v něm upoutávka na asijské hrušně. Známý mi volal, jestli jsem koukal (ne). Abych si to pustil, že už mu dva lidi volali, že zbytečně káceli jalovce. A opravdu, v komentáři jsou jako druhý hostitel jmenovány túje. Pokud lidé vykácejí ty "hřbitovní ploty", nebude to na škodu, ale pokud by to měly odnést ty roztomilé drobnůstky ve skalkách a trvalkových záhonech, bylo by to škoda... Už mám občas i nějaký ten oranžový flek i na listech asijských hrušní, ale třeba to také není "ta pravá" hrušňová. 

host - 248.202 (?), 7.11.2016 9:37

Že by hostitelem byly i tůje, nevěřím. Lidé si tůje, jalovce a cypřišky dost pletou, prostě to jsou jehličnany. A těmhle "odborným" pořadům moc nevěřím, pokud tam nemluví nějaký opravdu fundovaný odborník. Ale "hřbitovní ploty" také nemusím.                 Lída

host - 240.228 (?), 7.11.2016 11:03

Viděla jsem ten pořad a také jsem kroutila hlavou nad tím, že to vypustí do éteru a lidi tomu pak věříangry Ne, pán se zabýval jen nashi a koniferám rozhodně nerozumněl(já je ostatně také všechny neovládám, ale pak s tím nelezu do telky a nematu lidi) U nás zase jedna sousedka šířila, že za rez můžou olše u potokaangry A co je úsměvné..další soused na to odpověděl, že prý hliníkárna, 30km odtudwink

Jo a asijské hrušně na rez netrpí, tvrdil ten pěstitel. Konvalinka

host - 234.88 (?), 9.11.2016 16:04

Ako je to s ázijskými hruškami v oblastiach ktoré sú silne zamorené hrdzou hruškovou? Sú odolné na túto chorobu?     Jano

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 9.11.2016 21:45

Nejsou, ale trpí méně.

host - 248.131 (?), 20.5.2014 12:54

No, říkají, že už je promořená celá republika. Staré stromy napadení většinou přežijí, ale mladé chtějí před květem a po odkvětu postříkat. Loni jsem to nestihla a mé dvě malé hrušničky byly už v létě celé hnědé, bradavice i na větvičkách.  Letos jsem je stříkla a (zatím...) mají krásně zelené lístečky (abych to nezakřikla - ťuk ťuk...). Nejbližší "špatný" jalovec je od nich 40m  :-(((ne můj). V bližším okolí jsou jen comunnis a horizontalis, které nevadí.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz