Budem za bl*bú ale spýtam sa.Vysvetlite mi prosím pojem zababčený stromek.Dakujem.
Ale za bl*bů nebudete... já taky všechno nevím, ale zrovna tuto informaci vím bezpečně.Zababčený stromek nevzniká automaticky, nebo jak adjektivum mate, tím že by se o něj ve zvýšené míře zajímaly babky, a nějak mu zaříkaváním škodily.I když ani to se nedá vyloučit... za vším hledej člověka, tedy i babka není vyloučena.
Zababčené stromky vznikají, a začínají npř. výsadbou mladého stromku do těsné blízkosti starého, letitého stromu, v jehož blízkosti je stín, hlavně stinné místo, chudá na živiny vyčerpaná půda, tedy ochuzená půda s jedovatými rezidui, splodinami chcete-li, které vyměšují kořeny, hlavně po mnohaletých bohatých úrodách statného stromu.Z mladého stromku, utlačeného ve svém ranném vývoji se stává jakýsi "záprtek s tenkými slabými výhony, krátkými jednoročními přírustky.Takový stromek častěji podléhá chorobám, neplodí vůbec..a když už tak plodí brakovité ovoce.
Mám dvě rady k nápravě:1)pokud mladý zababčený stromek přesadíte do nové,panenské a vyhnojené půdy, zakoření,a po létech se může spravit sám.
2)Starý odplozený strom odstraníte, nejbližší půdu okolo mladého prokypříte, prohnojíte,větve zasřihnete, je šance na znovuzrození.
3)Pamatujte, že do vyčerpané půdy v okolí starého stromu npř. jádroviny nevysazujte po prokypření a vyhnojení opět jádrovinu, ale jiný pomologický druh npř.peckovinu, nebo drobné plodové keře,dbejte na správnou půdní reakci budoucí rostliny.