Hrušeň nerodí - proč?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
All - Stříbrný Zahrádkář (125) - 70.229 (?), 30.11.2009 21:57, zobrazeno: 18608x
Dobrý den, na zahrádce máme již asi 10 let letní hrušeň. Za tuto dobu plodila 2x a to vždy asi 5 hrušek. Na jaře vždy kvete, odkvete a vytvoří se malé hrušky, které ale časem opadají. Chtěl bych se zeptat, čím to může být a co dělat proto, aby hrušky normálně dozrály.
Předem děkuji za cenné rady.
HS
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 1.12.2009 8:53
Kvete a plodí občas malé hrušky?To napovídá na vývoj plodů z neopylených semeníků (partenokarpie).Pokud víte, co je to za odrůdu, pak se zaměřte na opylovací možnosti.Pokud, samozřejmě,nepěstujete nějaký semenáč, nebo hrušeň netrpí nějakou chorobou(strupovitost apod.).Přikláním se ale k tomu prvnímu. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
All - Stříbrný Zahrádkář (125) - 70.229 (?), 1.12.2009 16:35
Dobrý den, jedná se provděpodobně o odrůdu Clappova. Těch pár hrušek, co dozraje vypadají úplně zdravě (žádně fleky, žádná hniloba atd.). Chtěl bych se zeptat na ty opylovací moožnosti. Jak daleko by měla být hrušeň, která spolehlivě opyluje naší hrušeň? Koukal jsem a v okolí jsem našel jen jednu pidi hrušeň (boskova lah.), která letos měla více hrušek, než-li ta naše. Tato malá hrušeň je od mojí vzdálená asi 100 metrů.
HS
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 1.12.2009 18:40
Pokud není blízko žádná hruška jako vhodný opylovač, vroubujte na jednu větev např.Hardyho, Boscovu, nebo Williamsovu a včelky nebo vítr by se měl postarat o opylení.Jen musíte s jistotou vědět, že jde o Clappovu.Ta má celou řadu opylovačů. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
All - Stříbrný Zahrádkář (125) - 70.229 (?), 1.12.2009 19:34
Se včelama to nebude v okolí moc slavně, ale jablek, švestek, broskví, ořechů, meruněk, třešní, višní atd. se nám vždy urodí dost a dost. V posledních dvou letech jsem v okolí vysadil už 13 druhů hrušek, ty však ještě nekvetly.
Jinak v širším okolí od naší zahrady rostou desítky (možná i stovky) prastarých obrovských hrušní, které mívají výborné plody. Jelikož jsem se dozvěděl, že některé musí ustoupit komerční výstvavbě, chtěl bych se pokusit tyto přeroubovat na moje hrušně. Proto bych se chtěl zeptat, kdy mohu ze starých hrušní rouby odebrat.
Děkuji všem za odpovědi. HS
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
All - Stříbrný Zahrádkář (125) - 70.229 (?), 2.12.2009 20:46
Děkuji za radu. Stromy (hrušně), ze kterých chci roby odebírat, rostou v mém okolí. Nyní zkusím odebrat rouby z třešně.
HS
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|