Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.62 (?), 7.7.2016 21:27
Pestovanie hrušiek na dulovom (kdouloňovom) podpníku si vyžaduje kvalitnú pôdu a teplejšiu klímu, predpokladám že toto máte. Dulové podpníky sa trochu líšia rastovým potenciálom (MA, MC, BA-29, Adams...), ale myslím si že 3-ročný stromček by mal rásť intenzívnejšie. Na porovnanie prikladám foto hrušky na duli Adams (odroda Nojabrskaja), ktorú som sadil v okt.2013. Teraz je (pred letným rezom) vysoká 1,90m a prírastky sú 40-60cm. Po prebierke som jej nechal asi 15 plodov. Teraz konkrétne k tomu na čo sa pýtate: Ak ste pri výsadbe dali hnojivo, tak teraz ho podľa mňa netreba do pôdy pridávať. Stromčeku zabezpečte komfort - bezplevelný kruh pôdy s pravidelným kyprením a najmä dostatočnú závlahu. Je možné dať 2-3 postreky na listy s mikroprvkami a humínovými kyselinami, ale nie je to nevyhnutné. Treba chrániť stromček pred chorobami (chrastavitosť, roztočce, vošky) ktoré by ho mohli oslabiť. Nerobte teraz letný rez, ale až o niečo výdatnejší zimný, aby sa podporil rast. Niekedy trvá dlhšie kým sa stromček na duli "rozbehne". Dulový podpník slúži práve na to, aby hruška nerástla veľmi bujne do dreva a vstúpila skôr do rodivosti. Momentálne máte problém so slabým rastom, ale pri dobrej starostlivosti by jeho vyriešenie malo byť len otázkou času. IH
|  |
|