Zelené hnojenie
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 17.10.2015 16:47
Pestuji horcici, 2 x rocne vysevam (zacatek kvetna, zacatek srpna) a zaryvam cca o 2 mesice pozdeji. Nevim jak si predstavujete, ze budete pestovat horcici jen jednou rocne a opakovane ji mulcovat (?).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.46 (?), 18.10.2015 3:05
Můj názor sdílet nemusíte. Nevím jak obracením půdy, dodáváním organické hmoty a zlepšením přísunu kyslíku, ubližuji edafonu, který potřebuje bohatě prostřený stůl a kyslík, aby nestrádal. Co se stane, když by vám někdo omezil příjem potravy a ještě vás k tomu přidusil. Takový názor, to je minimalizace, či úplné odstranění zásahu do půdy a pěstování plodin, takovým zpsobem, jak dopručuje Gabriela Kliková, je třeba si vyzkoušet. Určitě by jste svůj názor velmi rychle změnil. Efekt zeleného hnojení se zpracováním půdy rýčem, nebo pluhem spočívá v zlepšení jejich vlastností a ve velmi silném odplevelení. Určitě i mulčování má svůj efekt, který spočívá hlavně v udržení vláhy a tím pádem také v udržení kyprosti půdy, ale to se dá efektivně provádět až v pěstované kultuře. Jestli si, ale někdo myslí, že mu to přinese výrazné snížení pracnosti, je na velkém omylu. Nadarmo se neříká - v potu tváře chléb svůj dobývati budeš. Kdo nemá dobrý vztah k rýči a motyce, tak pro toho je leší si pozemek nechat zatravnit a prohánět se po něm na travním traktoru.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 24.10.2015 15:26
Hoci bezorbové metódy spracovania pôdy sú považované za pôdoochranné systémy pestovania poľnohospodárskych plodín a šetria nemalé finančné prostriedky nie je možné ich využívať paušálne čo si mnohí pestovatelia v súčasnosti stále viac uvedomujú a od bezorbového systému upúšťajú.
V niektorých prípadoch ak pestovateľ ušetril na príprave pôdy, mal by si pripraviť viac financií na chemickú ochranu počas vegetácie. Vážnym problémom minimalizačných technológií môže byť vyšší výskyt škodlivých činiteľov - chorôb, škodcov i burín. Taktiež pri minimalizačnom obrábaní pôdy poľnohospodári obyčajne dosahujú nižšie úrody ako pri použití orby.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.46 (?), 24.10.2015 21:39
Píšu o praktikách, které jsem vyzkoušel a docela dobře fungují. Jaké potuchy měli socialstičtí agronomové nevím. Ale pod vedením dnešních, je to možná ještě horší. Používají sice minimalizační metody zpracování půdy, ale i při těchto je třeba dodržovat jisté zásady. Traktorista dostane přikaz k obdělání toho a toho pozemku, bez jakýchkoliv dalších upřesňujících instrukcí. Traktorista to udělá, tak aby to měl co nedříve hotovo bez ohledu na sesouvání půdy na svažitém pozemku a pak se třeba seje pšenice do hrud velikosti mlékové krabice a větší, protože ornice je pod kopcem, v jeho plovině je na hranici pozemku vytvořen metrový schod a k pěstování zůstala dnešnímu agronomovi jen mrtvá spodina. Chtěl bych vás vidět, jak a co děláte na pozemku, který neměl řádného hospodáře, je ulehlý a buriny je na něm něurekom. Chtěl bych vidět, jak v tej burině pěstujete něco na zeleno, jak to mulčujete, v mulčí vytváříte řádky, aby jste obnažil zem a následně do tej ubitej zeme, sejete nějakým způsobem (tady by jste mohl objasnit jakým) zeleninu a vysazujete přísadu - flancky. Kolik jí sklidíte a v jaké velikosti. Při mém způsobu, který zavrhujete mi dorůstá karotka, téměř do velikosti pivní lahve. Pod kořenovou zeleninu či ve velkém pod cukrovku je třeba půdu hluboce nakypřit, aby z toho něco bylo S bramborama je totéž. Jak vy je bez patřičného nakypření pěstujete, a kolik jich tím bezorebným, či bezrycím způsobem vypěstujete. Já při způsobu, který prezentuji, vysoko překračuji tabulkové výnosy. Jak zúrodňujete pozemek, který je ulehlý a povrch je mnohdy tvrdší betonu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.141 (?), 2.11.2015 20:28
Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat, zda nevadí když zaorám hořčici na zelené hnojení až cca v polovině listopadu. Mám poškozený traktor a dřív ho nestihnu opravit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.141 (?), 3.11.2015 13:42
Neporadi nikdo? Jestli to nevadi:-) kema83
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 3.11.2015 13:47
Proc by to melo vadit - ze se zelene hnojeni nestaci do jara rozlozit? Podle mne se rozlozi, zalezi na teplotach. Obvykle zaryvam zelene hnojeni koncem rijna (v chladne poloze), 2 tydny nevidm jako velky rozdil.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|