To je počteníčko! Jenom se divím, že se neozval ještě Cemický Alí.Ledek vápenatý obsahuje dusičnanový aniont a vápník a také se z něj dá vyrobit trhavina, zatímco ledek amonný s vápencem obsahuje obě 2 základní formy hnojivého dusíku - dusičnanový, který využívají všechny rostliny a amonný, který využívají přímo jen některé rostliny a musí se v půdě přeměnit na ten ledkový, takže působí trochu pomaleji.Ten vápenec se tam přidává právě pro stabilizaci, ale udělat bum zase není tak jednoduché, aby vám to bouchlo v kotli.To zkuste kousek toho pařezu zapálit a pokud bude doutnat a přítom syčet, tak bude hořet jeko doutnák, ale spíš už bude ten ledek již dávno vyplavený a sežraný houbami a pod.Tyhle potvory, když žerou celulózu jako zdroj energie, tak k tomu přikusují jakoukoli formu dusíku.Proto se to tak rychle rozpadlo.Ale původně se ten pařez nachá nacucat ledkem a pak se zapálí a on vydoutná aby se nemusel pracně vykopávat, ale nevím, že by se tím v dnešní době nějaký dobrodruh zaobíral.Ještě k ledku váprnatému: ten dusík rostliny sežerou rychle a zbyde vápník, který působí alkalicky, tak to někdy může vadit kyselinomilným rostlinám, ale viděl jsem běžně hnojit azalky tímto hnojivem s dobrým výsledkem.