Kterak co nejefektivneji zkompostovat vetsi mnozstvi travy
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?) 24.5.2017 13:26
Není to jedno. Oproti hromadě větví je hromádka štěpky asi 10x menší a o dost líp vypadá. Já tedy štěpkuju průběžně, takřka po celý rok. Průklest jabloní v předjaří, slivoně řežu v květu, broskvoně po odkvětu (v podstatě nyní), pak Šittův řez, letní řez, po sklizni rybízy, angrešty, maliny . Později už tráva moc neroste
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 9.5.2013 12:55
Pokud se toho chcete zbavit co nejrychleji, tak prý je dobré si opatřit starou pneumatiku, pokud možno co největší, tu podpálit a tu trávu pak házet na to. Vedlejším efektem je, že zaženete i komáry v širokém okolí.
Jinak stačí tu trávu házet na hromadu, klidně i dva metry vysokou. drukým až čtvrtým rokem tam budete mít kvalitní kompost ať už by ta tráva správně tlela či nesprávně hnila. A to i bez zásahu lidské ruky do procesu.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 22.251 (?), 9.5.2013 22:37
Taky jsem to sypal na hromadu, postupně celý rok. Sypal jsem na to vápno, písek i trochu hlíny. Tráva byla delší a usušená nebo zavadlá. Byla to slušně vysoká hromada. Další rok na jaře jsem se do toho podíval. Byla to slehlá hromada 1 m vysoká a 4m2 velká hromada sena špatné kvality. Na povrchu se udělala "krusta" slupka. Jen v několika místech, kde se udělaly kapsy s větším množstvím hlíny a písku bylo něco kompostu. Zbytek byl suchý, nerozložený. Asi by to chtělo hodně prosypat, opakovaně vlhčit a překopat. Více práce než u normálního kompostu, který dělám. V objemu m3 trávy kterou mám to je neřešitelné. Tak to vozím ve velkých pytlech do lesa mezi stromy. Ale je to škoda takového množství organické hmoty a živin. Poraďte.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 224.34 (?), 9.5.2013 22:58
miesajte cerstvo posekanu s ususenou. Kompost nie je dobry ak pouzijete len suchu, alebo len cerstvu travu. Z travy ziskate kompost najrychlejsie, lebo ma dost dusika. Ak by sa niekto pytal, ze ma hromadu povedzme 100 m3 kostok z manga a ako ich rychle skompostovat, tak by som pochopil, ze to moze byt problem... ale trava, no problem!
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jirilan - Zlatý Zahrádkář (803) - 79.130 (?), 10.5.2013 7:59
Kompost z trávy je třeba občas prolít vodou. Mám kompost 2,5x2,5m, začínám listím z celé zahrady sycené alejí jasanů od západu, ušlapaná výška asi 50cm, pak dávám to co na jaře vyhrabu na záhonech - veškerý plevel, zrušené jahody..., pak trávu z celé zahrady velikosti 22 arů. Bez prolévání by listí jenom nasucho teřelo, stejně tak tráva. V zimě přehodím hromadu do vedlejší uprázdněné kóje, kde kompost dozraje k použití v další sezoně. Na druhé hromadě pěstuji Hokaido, nebo okurky.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 9.2 (?), 9.5.2013 19:45
Nebo taky nemusíte vůbec dělat hromadu, ale dát trávu v tenké vrstvě přímo tam, kde chcete pohnojit - pod stromy, keře, vysoké trvalky, všude, kde to nebude vadit esteticky. Hanča
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 175.130 (?), 9.5.2013 21:56
Dobrý večer. Tráva, toť surovina k nezaplacení! Nakosenou trávou můžete vytápět sklení a pařeniště. Já mám zahradu 5 000 m2 a nevyhodím ani stéblo. Na fotkách je řešení. První rok čerstvou trávu dávám do dlouhých řádků a v přístím roku do toho sázím brambory. Po sklizení brambor, skoro již kompost našlapu do budoucích záhonků. Dalším rokem v záhonech začínám s cibulí a česnekem. Dopním krtincem a 20% písku. Dalším rokem záhon přikryji fólií a sází se jahody. Zdeněk
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 175.130 (?), 9.5.2013 21:59
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|