Kompost (zapáchající) a sousedé
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 140.4 (?) 4.4.2009 9:54, zobrazeno: 21839x
Dobrý den, chtěla bych znát vaši zkušenost s kompostem v blízkosti sousedů. Jediné místo na naší minizahradě, kde bych mohla umístnit kompost, je hned vedle plotu. Na druhé straně mají sousedé terasu, kde často pobývají. Jelikož hodlám do kompostu dávat hlavně posekanou trávu z naší zahrady, ptám se, zda nebude kompost zapáchat, popř.jak mám kompost ošetřovat, aby zapáchal co nejméně. Někdo mi radí prosypávat vápnem, jiní- nechat trávu nejdříve proschnout(nevím jak dlouho), prosypávat zeminou apod. Má někdo s touto situací vlastní zkušenost?
Předem děkuji za radu.
Dagmara
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 4.4.2009 15:23
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 4.4.2009 18:03
Pokud tam budete dávat pouze nakrátko posekanou čerstvou trávu, bude to za čas smrdět opravdu silně. Zaschnutí trávy po posečení záleží na počasí. Bylo by dobře trávu prokládat shrabaným listím apod. Tento ostatní materiál ovšem není k dispozici na moderních pečlivě udržovaných zahradách bez listí, mechu,větviček apod. Můžete zkusit plastový kompostér, sousedi pak asi ocení i kompaktní vzhled.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.4 (?), 22.4.2009 21:25
Tak musím oznámit, že založený kompost ZATÍM opravdu nesmrdí. Vysypala jsem tam trávu ze dvojího sečení, všechny rostlinné zbytky z kuchyně prosypala trochou zeminy, nějaké drny, vysypala popel ze dřeva a vše ok.
Budu průběžně informovat, jak se to vyvíjí:-)
Zdraví a děkuje za názory Dagmara
|
|
 |
|
 |
 |
|
barra - (24) - 19.246 (?), 22.4.2009 21:52
Kompost opravdu nesmrdí, kuchyňské zbytky zeminou prosypávat nemusíte - nikdy jich nemáte tolik zaráz, ale pozor akorát na velké množství čerstvě posečené trávy... A rozhodně neprosypávat vápnem - vápno totiž zabíjí vše, co dělá kompost kompostem!!! Bara
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.9 (?), 18.3.2019 23:36
Dobrý večer, sousedům po letech začal vadit náš kompost v rohu zahrady a nutí mě jej odstranit. NAše zahrada má zhruba 600 m2, takže kvantum posekané rávy a shrabaného listí nepojme ani komposter, který také máme. Já žádný zápach z kompostu necítím. Jsem povinna kompost, kam ukládáme bioodpad, odstranit na svém pozemku?
Na druhou stranu má soused u našeho plotu vede kompostuu vzrtslý vysoký smrk, jaho větve sahají az do poloviny travní plochy, který je neustále okryta jehličím a šiškami. Nemohu zde pěstivat ani zeleninu, ani květiny, aniž by vše nebylo pokryté jehličím. Mohu jej žádat o odstranění smrku, který by při pídu ohrožoval i náš dům?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|