Lilie se nedaří

Miky - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 186.3 (?)
1.7.2008 9:02

Dobrý den,

nejsem liliář, ale letos e mi s nimi taky něco děje. Kdosi mi tu poradil, že se jedná o fusarium. Před dvěma dny jsem stříkala fungicidem, uvidím, co bude dál. Za týden až dva budu postřik opakovat. Moje lilie  měla ze začátku hnědé skvrny na listech a poupatech - ty už nevykvetly, po odstřihnutí napadené části celá ztmavla, a uschla a odešla - doufám, že ne navždy. Budu ji muset vyrýpnout a vykoupat v hypermanganu. Miky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 143.205 (?), 20.6.2008 7:43, zobrazeno: 7374x

Čtu si zde příspěvky od zkušených liliářů, třeba mi někdo pomůže a poradí. Mám lilie candida na záhoně asi třetím rokem, letos od jara se jejich listy postupně zbarvují do červena, neusychají, zatím i kvetou, ale ty listy nejsou asi v pořádku.   Má někdo nápad, je to choroba nebo nesprávná  výživa,? Děkuji Jiřinka

host - 143.205 (?), 30.6.2008 10:46

SOS, nejaký liliar na tomto foru by věděl co se schnoucími listy na liliích candida?  a poradil by mi? Děkuji J.

Miky - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 186.3 (?), 1.7.2008 9:02

Dobrý den,

nejsem liliář, ale letos e mi s nimi taky něco děje. Kdosi mi tu poradil, že se jedná o fusarium. Před dvěma dny jsem stříkala fungicidem, uvidím, co bude dál. Za týden až dva budu postřik opakovat. Moje lilie  měla ze začátku hnědé skvrny na listech a poupatech - ty už nevykvetly, po odstřihnutí napadené části celá ztmavla, a uschla a odešla - doufám, že ne navždy. Budu ji muset vyrýpnout a vykoupat v hypermanganu. Miky

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 15.6.2009 20:39

musím se vám svěřit, co jsem dnes provedla. V posledních týdnech jsem si všimla, že mi chřadnou mé lilie, které jsou na místě již asi šest let, vždy překrásné, dlouho kvetoucí, odolné, zakoupené v místním zahradnictví. Důvod chřadnutí (malé listy, hnědnoucí okraje, občas bílé listy) jsem přikládala tomu, že jsou dlouho na jednom místě a že je na podzim rozsadím. Tak už asi ne, dnes jsem zjistila, po návratu ze služební cesty, že jsou spodní části listů plné larev nebo hovínek asi toho červeného brouka. Zazmatkovala jsem a postříkala je nějakým asi moc silným sprayem proti ssavému hmyzu, který asi ani není určený na kytky. ach jo, takze asi konečná, co myslíte???

jsem strašně zklamaná a naštvaná svou blbostí

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025