Kosatec - kdy přesazovat a nároky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.178 (?), 11.10.2007 22:11
Pánové Pepa a Honza mají opravdu skvělé kosatce a vědecky to ovládají. Já mám jen 10 druhů od p. Krupky, předloni jsem je objednala, zasadila tak jako p. Honza do záhonu po jahodách, názvy si nezapsala, ale to je jedno. Druhý rok už všechny kvetly - objednala jsem ve výškách do 40 cm, protože jsem nechtěla, aby se větrem kácely. Taky jsem kolem nich namulčovala kůru, ale jen lehce. Oddenky nechávám trochu venku na vzduchu. Letos jsem přesázela všechny na jiná místa a už z nich část rozdala příbuzenstvu. Půdu mám středně těžkou, místo výsadby ve všech případech na slunci, hnojím jen NPK a občas před výsadbou zaryji kompost, ale to pro všechny květiny. Kosatce byly nádherné, nenáročné, každý den jsem u nich prostála dlouhou dobu. Pro nedostatek místa je už nemohu rozšiřovat, ale denivky, také od p. Krupky, ty si ještě objednám, to je také nádhera. U p.Pepy obdivuji, co v tom betonu vypěstuje. Anna - J. Čechy
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.52 (?), 12.10.2007 8:37
Tak si teď připadám jako hlupák. Kosatce sice nemám tak rozmanité, ale taky se jim moc nevěnuji. Považuji je za plevel. Na zahrádce je mámu plotu na záhonu ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku tak čtyři metry čtvereční - směs. Pokud jsem v dobrém rozmaru, vypleji trávu, když mám zbytek hnojiva (nejčastěji Hydrokomplex a granulovaný hnůj), tak tam hrst rozhodím, případně zapravím do půdy. Letos jsem troje kolečka oddenků vyvezl do kontejneru a dvacetilitrový kýbl téhož jsem věnoval kolegyni z práce. Nějaké vyrývání na zimu, případně jiné piškuntálie nepěstuji. Kosatce kvetou jako o život a nějak na nich nepozoruji ani vliv zimy. Asi podle hesla "Čím hloupější sedlák, tím větší brambory." Myslíte si, že to je správně? Asi ne. Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.3 (?), 12.10.2007 11:38
Vzhledem k výsledkům, jaké s kosatci máte, tak to správné je. Já se o ně taky téměř nestarám, akorát, když se moc rozrostou, tak je odkraje vytrhnu a vyhodím, je mi to sice líto, ale co s nimi. Taky krásně kvetou a já je navíc vůbec nehnojím, pouze udržuji bez plevele.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joze - (9) - 242.46 (?), 15.10.2007 10:04
100% souhlasím s Honzou. Paní Anno, myslím že ani já ani p. Honza není žádný vědátor. Máme jen na zahradě více kosatců a to nás nutí více se jim věnovat. Myslím, že ani Vy při dobrém výběru odrůd by jste nemusela mít strach z poléhání lodyh. Výhodou novějších odrůd je právě jejich větší odolnost. Ale znovu upozorňuji, nevybírat podle katalogu ale pokud možno, vidět celé rostliny. A nemějte obavy. Výše popsané problémy trápí jen velice omezený okruh lidí, kteří se pídí po novinkách aby je přizpůsobily naším podmínkám.
Pepa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.52 (?), 25.10.2007 8:56
Jak si tak mírně vzpomínám je to zrovna čtyři roky co jsem je nasadil na místo a letos jsem "chytil nerv" a přesadil jsem je. Jednak pro oddenek nebylo vidět hlínu a jednak člověka čas od času vezme touha přesadit co vidí. Ani jsem netušil, že je to dobře. Jen tak podle citu jsem se do toho přesazování pustil. Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 206.177 (?), 20.10.2007 22:07
Máte pravdu. Kosatce patří bezesporu ke květinám, u nichž stoprocentně platí heslo, že "kytky kvetou ze zoufalství". Znamená to, že přílišná péče může být na škodu.
To se týká zvláště hnojení. Vzhledem k tomu, že valná většina přírodních i umělých hnojiv obsahuje poměrně vysoké procento dusíkaté složky, snadno může přehnojení kterýmkoliv z těchto hnojiv způsobit překotný nárust zelené hmoty na úkor kvetení. Podle mých zkušeností kosatce zasazené v dobré zahradní zemině nepotřebují po dobu 3-4 let (od zasazení do nutného rozsazení) žádné hnojení. Nejnutnější péče, kterou je jim třeba věnovat, je důsledné odplevelování, aby plevel nebránil oslunění povrchu oddenků, vyčnívajících z půdy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|