Také jsem moc touzila mit na zahrade bramborik - koupila jsem hlizku na podzim - na jaře nic nevyrostlo, tak jsem ji hledala, ale nenašla. Na jare jsem koupila novou, ale ta take nerostla - až jsem objevila zahradnictví Krulichovi, kde mně p. Krulich dal radu k pěstování a vysvětlil rozdily mezi jarním a podzimním bramboříkem - tady jsou.
Dobrý den, jelikož jste hlízu zakoupila v dubnu, tak se jedná o Cyclamen hederifolium, který kvete na podzim. Vaší nedočkavostí jste jej vyrušila při zakořeňování a tvorbě poupat a listů. Takže nyní doporučuji zasadit jej zpět do zahrady. Bramboříky vyžadují polostinné stanoviště (pod stromy, vyšší keře). Dosti důležitá je zemina, která má být propustná (vhodná je i drenáž), je doporučována listovka, zahradní zem, písek a rašelina. Nejčastěji však bývá problém přes zimu (v předjaří), kdy brambořík netoleruje dlouhodobé přemokření zeminy. Proto je vhodná zimní přikrývka z chvojí nebo překrytí např. sklem. Mnoho úspěchů přeje Jakub Krulich
Dobrý den, takže Cyclamen hederifolium (na podzim kvetoucí)mívá obzvláště velké hlizy, které je třeba vysazovat hlouběji (vrchní část hlízy musí být překryta cca 5cm zeminy). Vysadíte-li jej tedy na jaře, hlíza bude do podzimu kořenit, koncem září se objeví květy a po odkvětu vyraší listy, které na rostlině přezimují. Cyclamen coum (na jaře kvetoucí) má drobnější hlízky a menší okrouhlé listy, které vyraší na podzim, přezimují a květy vykvétají v časném jaru (únor-březen). Oba druhy mají přes léto vegetační klid, kdy přežívají pouze v hlízách. U obou druhů je také shodné použití zeminy a nároky na přezimování. S pozdravem Jakub Krulich
Pokud budete potřebovat jakouko-li radu ohledně pěstování rostlin zkuste se obrátit na www.zahradnictvikrulichovi.cz, kde p. Krulich vždy ochotně a rychle odpovídá. A jeste jeden poznatek - když jsem šla sázet jarni cibuloviny - objevila jsem marně hledaný brambořík, který jsem zasadila vloni na podzim - takže pokud jste ho zasadila letos na podzim, tak na jaře asi nevyroste, ale musite mit trpělivost do podzimu, kdy vyrostou listy a na jaře doufám, že vykvete.