Begonie ze semen
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář (166) - 181.66 (?), 10.1.2011 13:32
Já jsem vloni tento pokus dělala a byla jsem až překvapená co begonií mi vzešlo a pak i kvetlo. Já jsem v roce 2009 kupovala v zahradnictví nějaké keře a na okně měli oranžové begonie, krásně kvetly. Tak jsem si ji chtěla také koupit, ale oni je měli jen na dekoraci. Už měly i plno semeníků tak jsem si řekla o ty semeníky. Co je to za druh nevím, ale mají květy takové protáhlé, né kulaté.Semínka jsem nechala uschnout a na začátku února v r. 2010 jsem vysévala. Výsevní substrát jsem prosila sítkem aby tam byl jen ten velmi jemný, protože ty neošetřená semínka jsou jak prach. Dala do vaničky po tvarohu a navrch rozsypala z papíru ty semínka. Drobek jsem je přimáčkla a opatřně postříkala rozpraševačem vodou s Previculem. A přiklopila průhledným víčkem od toho tvarohu. Každý den večer jsem to na chvíli otvírala aby to neshnilo a podle potřeby zase postříkala.Trvalo to dost dlouho než něco vylezlo a byly hrozně drobounké. Když měly asi půl centimetru tak jsem některé pomalu vytrhala, protože jich vzešlo hrozně.Pamatuji se, že rostly hrozně pomalu. To surfínky i lobelky rostou proti begoniím rychle. Když povyrostly tak jsem je přesadila do malých sadbovačů, každou vzlášť a začala drobek přihnojovat. Nakonec šly do truhlíků, ale snad až ke konci května. Ale všechno to přežily a kvetly. Hlízy jsem na podzim dala do rašeliny do sklepa tak jsem zvědavá jestli to holky přežijou. Tak ať vám vyrostou, ale chce to trpělivost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.193 (?), 14.1.2011 18:27
Bohunku moc jste mě potěšila svým příspěvkem a povzbudila. Já jsem semínka vysela, ale ještě neklíčí, ale jak píšete, trvá to dlouho. Vzpomenete si jak asi dlouho? Já je mám na ústředním topení, aby měla spodní teplo, ale na chodbě není moc světla. Mohou být do vyklíčení na místě, kde není moc světla? Také píšete, že jste je stříkala Previculem, tak si budu muset koupit, protože nic takového neznám. Zmínila jste se, že vyséváte surfinky. Chtěla jsem si také koupit jejich semena, ale nikde jsem je neviděla. V semenářství mají hodně semen označených jako petunie, na fotkách vypadají jako surfinky, je možné, že jsou surfinky označené jako petunie? díky Veruna
|
|
 |
|
 |
 |
|
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář (166) - 181.66 (?), 17.1.2011 15:18
Verunko, opravdu si již nepamatuji jak dlouho klíčily, ale vím že to bylo dlouho a byly hrozně malé a i pomalu rostly. Oproti jiným semínkům. Když jsem je protrhávala tak jsem si pomáhala tupým páratkem. Já jsem je měla na parapetu, nad topením u okna, které je na sever. Tam na ně vůbec nesvítilo. Nevím jak moc topíte, ale semínka vám nesmí zaschnout. Já dávám vysetá semínka do malých skleníčků, nebo to strčím do igelitového pytlíku aby se tam drželo teplo a vlhko. Aby to ale neshnilo tak se to má každý den větrat. Stačí asi 5 minut. Skoro všechny vyseté semínka alespoň jednou ze začatku postříkám vodou s Previculem. Mám malý rozprašovač a do toho přidám pár kapek Previculu. Vzpomínám si ještě když jsem to přesazovala, že měli i s kořínky asi 1cm a pomáhala jsem si také páratkem. Je to ze začátku hrozná piplačka. Jestli mě hlízy ve sklepě přežijou a pokvetou, tak dám v létě foto. Semínka surfínek jsem už v krámě viděla. Na pytlíku je napsáno Petunie, ale v pravém dolním rohu je napsano typ "Surfinie". Měli fialové a růžovofialové. Surfínky dělají převisy a Petunky rostou nahoru a nechtějí se ohýbat. Ať to dobře vyklíčí a roste!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.245 (?), 17.4.2014 11:36
Dobrý den, čtu příspěvky Vás všech k vysévání begonií a protože vidím, že jste šikovné a zkušené, chci se zeptat, zda nemáte zkušenost s množením begonií převislých (třeby i druh Bonfire) z řízků (stonkových). Jak a kdy to provést, pokud to jde. Děkuji za odpověď všem, Alena
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|