Ziziphus
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.236 (?), 24.6.2009 10:39
před měsícem jsem zasadil stromek od pana Matějky a rozkvetl mě, je velikej kolem 150 cm, ale upozornil mě, že s dozráváním plodů to u nás bude horší a podle průběhu letošního léta asi opravdu nic nedozraje, Trošku se bojím zimy snad nebude veliká a příští rok mi nakvete o měsíc dřív.
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.164 (?), 30.6.2009 5:24
dalo by se tomu pomoci ve skleníku. Rus mi jednou vysvětloval, že kořeny na zimu nahrnují hlínou aby země moc nepromrzla.
Jinak v chorvatsku jich prý roste moc i divoce, ale ty nemají dobré plody.říkají tomu planika.Kdyby se to tam koupilo sušené, možná by to šlo vyset a mohla by to být i ranější odrůda.Jen jestli to nesuší moc velkým teplem. Čínané to asi suší na slunci že to klíčí. Kupte si sáček v MAKRO, je toho půl kila ale je to z číny a je to vypeckované.V číně ale prý zalévají moc špinavou vodou tak nevím, zda to nemá v sobě špatné látky.
Divím se neschopnosti našich firem, že nedokážou dovézt levnější avokáda, diospyros a jiné, které by mohly být tady k dostání po celý rok.
nokal1@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 1.10.2009 15:03
Letos v září jsem přivezla z Vrsaru na Istrii čínské datle, říkaly tomu ŽIŽULE, asi od ziziphus. Nebyly snad tak obrovské, ale krásně zralé a chutné. Prodávaly to babky normálně na trhu. Škoda, že jsem jich nedovezla víc!
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.52 (?), 23.7.2009 10:41
Také jsem koupil letos vzrostlý stromek, nechal jsem jje v květináči, jen jsem jej přesadli do většího. Říklal jsem si, že by plody mohly první rok dozrát ve skleníku.
Měl obrovské množství květů, slejzali se na to mravenci a vosičky z celého okolí takže opylení bylo. Ale ani jeden z květů se neudržel, všechny po opylení uschly a opadaly.
Čím to může být nevím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.89 (?), 24.7.2009 10:57
Mám ten samej problém zhruba už 3 roky.Rostlina je vždy obalena květy, ale všechny opadají.Tak nevím píšou, že Ziziphus je samosprašný a stačí jedna rostlina, ale asi to nebude pravda.
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.164 (?), 14.8.2009 16:59
V lednici si je docela pochvalujou, říkají ale že si máme vzít semena, vyset si je a naroubovat si jejich odrůdy.Je to VŠZeměd.Byl jsem tam asi před měsícem a právě kvetly.
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.195 (?), 5.9.2009 12:43
Pokial nemáte dve rozne odrody tak neviete, ci je samosprasna.Ja som cital, ze niektore su cudzoopelive... asi bude problem tam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.54 (?), 19.12.2009 21:57
Co to je za rostlinu? to je palma? nebo něco jiného čemu se říká datle? Vydržela by zimu i ve středních polohách?
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 19.12.2009 23:12
Není to palma, je to listnatý stromek.
|
|
|
|
|
|
|
Zdeněk Černoch - (34) - 100.107 (?), 21.12.2009 21:47
Ziziphus jujuba je subtropický velmi odolny keř nebo strom, který se dá v teplejších lokalitách pěstovat ve volné půdě bez ochrany a pravidelně plodí. Jeho odolnost vůči mrazu je kolem -25 až -30°C záleží na odrůdě a místu původu rostliny. K nám se dováží sušené plody z Číny pod názvem Čínské datle.
Ve středních polohách s dostatečnou sumou vegetačního tepla by měla dozrát odrůda Shanxi li, která je samosprašná. U kamaráda v OV letos plody dozrály na velmi mladé rostlině vysazené od severni strany RD.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|