Ono ani tak nejde o to, či sú spomínané odrody samoopelivé, ako skôr o to, či takto samostatne bez cudzieho opelenia majú spolahnivú rovnakovysokú rodivosť ako s cudzím opelením.
Na to, aby sa toto dalo spolahlivo odpovedať nestačí iba názor. Na to treba vyhodnotiť pokus. Niekoľko stromov danej odrody samostatne izolovaných, aby nemohlo dôjsť k opeleniu uným stromom. Súčasne stromy danej odrody v podobných podmienkach ale obklopenú stromami iných odrôd.
Stromy ktoré sa v našich krajinách vyskytujú sú ešte príliš malé než aby sa dali z tohoto utvoriť závery.
Ak by sme však použili podobné prípady u iných druhov ako sú napríklad Mandle, ktoré sú tiež jednodomé ale cudzosprašné, prípadne Actinidie, a zobrali do úvahy prirodzenú vlastnosť Asimin - cudzosprašnosť, tak mi vychádza, že len to čo som kdesi na nete už čítal, že percentuálne bude úrodnosť o hodne nižšia pri samoopelení. U Mandlí je to známa skutočnosť a u Actinidii už podobný prieskum urobrný bol s tým, že samoopelivé majú takmer o polovicu horšie úrody. Zatiaľ nie je dôvod predpokladať, že práve u Asimin by to malo byť inak.
Ja sám to ťažko overím keď mám Asimin asi 100 kusov ale ono to nemá veľmi význam overovať ani u niekoho, kto mám len jeden strom. Proste si do neho zaštepí druhú odrodu kvôli opeleniu, alebo nechá narásť niektorý s "planých výhonov", aby mu v korune poslúžil na lepšie opelenie. len musí dať pozor, aby sa príliš nerozrástol na celú korunu.