Pawpaw - Asimina

host - 41.132 (?)
17.12.2009 22:41

Ono ani tak nejde o to, či sú spomínané odrody samoopelivé, ako skôr o to, či takto samostatne bez cudzieho opelenia majú spolahnivú rovnakovysokú rodivosť ako s cudzím opelením.

Na to, aby sa toto dalo spolahlivo odpovedať nestačí iba názor. Na to treba vyhodnotiť pokus. Niekoľko stromov danej odrody samostatne izolovaných, aby nemohlo dôjsť k opeleniu uným stromom. Súčasne stromy danej odrody v podobných podmienkach ale obklopenú stromami iných odrôd.

Stromy ktoré sa v našich krajinách vyskytujú sú ešte príliš malé než aby sa dali z tohoto utvoriť závery.

Ak by sme však použili podobné prípady u iných druhov ako sú napríklad Mandle, ktoré sú tiež jednodomé ale cudzosprašné, prípadne Actinidie, a zobrali do úvahy prirodzenú vlastnosť Asimin - cudzosprašnosť, tak mi vychádza, že len to čo som kdesi na nete už čítal, že percentuálne bude úrodnosť o hodne nižšia pri samoopelení. U Mandlí je to známa skutočnosť a u Actinidii už podobný prieskum urobrný bol s tým, že samoopelivé majú takmer o polovicu horšie úrody. Zatiaľ nie je dôvod predpokladať, že práve u Asimin by to malo byť inak.

Ja sám to ťažko overím keď mám Asimin asi 100 kusov ale ono to nemá veľmi význam overovať ani u niekoho, kto mám len jeden strom. Proste si do neho zaštepí druhú odrodu kvôli opeleniu, alebo nechá narásť niektorý s "planých výhonov", aby mu v korune poslúžil na lepšie opelenie. len musí dať pozor, aby sa príliš nerozrástol na celú korunu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 41.132 (?), 17.12.2009 22:41

Ono ani tak nejde o to, či sú spomínané odrody samoopelivé, ako skôr o to, či takto samostatne bez cudzieho opelenia majú spolahnivú rovnakovysokú rodivosť ako s cudzím opelením.

Na to, aby sa toto dalo spolahlivo odpovedať nestačí iba názor. Na to treba vyhodnotiť pokus. Niekoľko stromov danej odrody samostatne izolovaných, aby nemohlo dôjsť k opeleniu uným stromom. Súčasne stromy danej odrody v podobných podmienkach ale obklopenú stromami iných odrôd.

Stromy ktoré sa v našich krajinách vyskytujú sú ešte príliš malé než aby sa dali z tohoto utvoriť závery.

Ak by sme však použili podobné prípady u iných druhov ako sú napríklad Mandle, ktoré sú tiež jednodomé ale cudzosprašné, prípadne Actinidie, a zobrali do úvahy prirodzenú vlastnosť Asimin - cudzosprašnosť, tak mi vychádza, že len to čo som kdesi na nete už čítal, že percentuálne bude úrodnosť o hodne nižšia pri samoopelení. U Mandlí je to známa skutočnosť a u Actinidii už podobný prieskum urobrný bol s tým, že samoopelivé majú takmer o polovicu horšie úrody. Zatiaľ nie je dôvod predpokladať, že práve u Asimin by to malo byť inak.

Ja sám to ťažko overím keď mám Asimin asi 100 kusov ale ono to nemá veľmi význam overovať ani u niekoho, kto mám len jeden strom. Proste si do neho zaštepí druhú odrodu kvôli opeleniu, alebo nechá narásť niektorý s "planých výhonov", aby mu v korune poslúžil na lepšie opelenie. len musí dať pozor, aby sa príliš nerozrástol na celú korunu.

Zdeněk Černoch - (34) - 100.107 (?), 18.12.2009 14:31

U asiminy se dá výše možné úrody plodů ovlivnit průběhem počasí a dobou květu.  Květy vykvetají postupně po dobu až 3 týdnů.  V chladném počasí je v květech velmi málo pylu a špatně se opylují. Květy se musí potkat ve správném stádiu vývoje tj. v samičím a samčím. Hodně záleží na velikosti rostliny a počtu květů. U Asiminy platí : větší rostlina = více květu = více plodu z jednoho stromku. Menší stromek Asiminy kvete malým počtem květů, které se nemusejí potkat při opylení.  Pokud se květy nepotkají ve správném stádiu vývoje, úroda nebude žádná i u samosprašné odrůdy.

Je potřeba hlídat květy a ručně opylovat každý den po celou dobu kvetení. Vhodný termín je v dopoledních hodinách. Odpoledne je v květech málo pylu a blizny zasychají.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz