Dneska jsem koupil pěkný olivovník a jak si tak čtu všechny diskuze o tom jak ho zazimovat, napadlo mne, to vás lidi, nikoho nenapadlo zkusit olivovník naroubovat na něco co by tu naši českou 'tuhou' zimu přežilo. Všude se píše, že je odolný do -10°C, přičemž jsou choulostivé prý jen kořeny! Já bohužel neumím roubovat. Samosebou z Moravy ani Čech (ze Slezska už vůbec ne) nikdy nebudou olivářské velmoce, ale když ty olivovníky, my Češi, tolik chceme, proč to nezkusit.
S mrazuvzdorností skušenosti prozatím nemám.Šlo mi hlavněo to, zda se roub ujme.A opravdu to jde.Roubovanec má oproti pravokořenné olivě slabší, ale za to kompaktnější vzrůst.
To zní dobře, jak jste přišel na tu podnož šeříkovou? Náhodou nebo podle nějaké speciálního klíče, protože mne by nikdy nenapadlo míchat zrovna tyto dva.
Aha tak jsem to našel na wikipedii. Mezi příbuzné ještě patří například forsythie alias zlatice. Docela bych to i zkusil, ale nevím kdy je nejvhodnější doba na to roubování, nejspíš na jaře co?
O možnosti roubování olivy na šeřík píše pan Šamla v knize Subtropy-díl2.Já rouboval na jaře na rašící šeřík nenarašeným roubem a úspěšnost byla 100procentní.
nevim nevim s tou mrazuvzdorností u nás, okřeny se nechají přeci v půdě lehce zazimovat, ale dřevo na vzduchu to je horší a myslím, že olivovník není opadavá dřevina, takže listy 100pro zrmznou, zimovat by se měl podle mě jako citronovník
Se švestkou olivovník určitě příbuzný není. Olivovník je z čeledi olivovníkovitých, kam patří ze dřevin u nás rostoucích např. již zmiňované šeříky, dále jasany, zlatice a ptačí zob. Švestka je řazena do čeledi růžovitých, případně mandloňovitých.
Josef.