Kiwi - žloutnutí listů

host - 178.152 (?)
8.9.2009 19:34

Kiwi jsem zasadila do rašeliny smíchanou se zeminou. Zalévám je hnojivem na citrusy. Přezimovalo a na jaře krásně obrazilo, ale pak začalo žloutnout a konce usychat. Nové výhony vůbec nenarašily. Mám je do zimy znovu přesadit? Nebo stačí přisypat půdu a jakou? Děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 180.246 (?), 11.9.2006 10:56, zobrazeno: 15865x

Dobrý den,

mám na zahradě kiwi a chtěla bych se zeptat, jestli je běžné, že v tomto období žloutnou listy, jestli se jedná o podzimní opad nebo chorobu. Plody ještě stále drží, jsou asi 5 cm velké, ale ještě nedozrálé.

Děkuji M.L.

hejduk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52), 11.9.2006 15:56

Přijde na to, jestli se jedná o a. arguty / a to se mi nezdá podle těch 5cm plodů / , nebo a. chinensis.  U argut  listy skutečně velmi brzy / většinou koncem září / žloutnou a opadají. Je ovšem rozdíl v tom, jak jsou jednotlivé rostliny vyživované, zda netrpí suchem, či naopak přelitím, či spodní vodou. Pokud se podíváte na mé webové stránce na Kiwi v říjnu, uvidíte rostliny se zcela žlutými listy a jiné se zelenými. Každopádně žloutnutí listů v polovině září nesvědčí o ideálních podmínkách. Mě v tutu dobu žloutnou dvě rostliny, které trpí spodní vodou a nic se s tím nedá dělat.Jsou na jílovém podlože, po kterém stéká voda ze střech hospodářských budov. Jediným kladem tohoto jevu je skutečnost, že plody jsou asi o dva týdny dříve dozrálé bez ztráty kvality. Zítra budeme natáčet na farmě Kiwiland příspěvek do Receptáře, tak se o tom zmíním a názorně ukáži žloutnoucí keře a jiné, tmavězelené, které jsou na místě bývalého kurníku.  Chinesis, čili chlupaté kiwi drží listy až do zámrazu a spadnou po prvním mrazíku, tmavě zelené. Jestli máte skutečně 5cm velké a. arguta plody, vyfoťte je sem.

S pozdravem J. Hejduk

host - 166.20 (?), 12.9.2006 0:22
Prosím paní   o bližším upřesnění rostliny. Pokut víte o jakou jde odrudu, či kde jste ji zakoupila a jak je asi stará.  5cm velikost plodů to mně moc zajímá. Děkuji     VašekB

host - 178.152 (?), 7.9.2009 16:48

Dobrý den, chci se zeptat na kiwi-žloutnou mi listy a konce nových výhonků zasychají. Některé listy jsou na koncích jakoby suché. Zalévám i hnojím dá se říct pravidelně, aby půda nebyla přemokřená. Četla jsem, že snese i úpal. Je vhodně umístěné, ale nevím, co mu schází.Jedná se o odrůdu Actindia deliciosa.

Děkuji

host - 84.138 (?), 7.9.2009 19:05
jedna sa o nedostatok prijmu niektoreho z mikroprvkov z pody. aku mate podu- zasaditu alebo kyslu? tam bude asi niekde problem. pre kiwi je najlepsia mierne kysla poda.

host - 178.152 (?), 8.9.2009 19:34

Kiwi jsem zasadila do rašeliny smíchanou se zeminou. Zalévám je hnojivem na citrusy. Přezimovalo a na jaře krásně obrazilo, ale pak začalo žloutnout a konce usychat. Nové výhony vůbec nenarašily. Mám je do zimy znovu přesadit? Nebo stačí přisypat půdu a jakou? Děkuji

host - 18.164 (?), 12.9.2009 20:11

chtělo to úplně obyčejnou půdu.Rašelina může být moc kyprá a může to vysychat. záleží na druhu, jaký máte.Druhy kromě kolomikta se musí v suchu zalévat, jinak mohou uschnout.Kolomikta snese nejvíc sucha.
Mnoha lidem rostliny uhynou proto, že po zasazení je půda kyprá a moc rychle vysychá.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz