Kiwi - jakou oporu
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
fanatix - Stříbrný Zahrádkář (256) - 94.99 (?), 29.9.2014 23:07
ja kiwi pestujem na dratenke ako vinic, cize dva stlpiky a tri draty vo vyske 60-120-180 pripada mi to asi najvhodnejsie pre bezproblemovu udrzbu viac v prilozenom obrazku.
Niektore odrody arguty napr issai je samoopeliva ale len ciastocne takze pritomnost samca (opelovaca) vzdialeneho do 20m je zarukou 100% plodnosti, samozrejme za predpokladu, ze sa samec a samica trafia do toho isteho terminu kvitnutia. To je aj dovod preco niekt. pestovatelia nastepuju opelovaca na samicu, ak maju rovnaky podpnik je zarucene aj spolocne kvitnutie
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Zůza2 - Bronzový Zahrádkář (66) - 191.105 (?), 30.9.2014 14:47
|
|
 |
|
 |
 |
|
vrana1 - Stříbrný Zahrádkář (171) - 252.33 (?), 23.10.2014 17:59
Já pěstuji více kolomikt nežli argut.Ty rostou méně než arguty.Šikovní zahrádkáři, kterým jsem to dal vymysleli vlastní způsoby jak tento druh pěstovat: Ing Vít: zabetonovaná trubka do země asi 2,5 až3m vysoká.Sazenice se posadí k ní, pruty vyvazuje podle trubky nahoru, nahoře to pak už nechá, ony se svěsí dolů a nádherně plodí.Půdorys takové rostliny je jen asi 1,2m čtverečních=malý.Dole píchne do čtverce čtyři kolíky asi 1,2m vysoké, na ně natáhne starou záclonu, a po uzrání každý den sbírá opadlé plody dobře vyzrálé.nebo trochu třepne a zralé spadnou.
Druhý šikovný posadil dvě samice a jednoho samce asi 2m od sebe, a 1,2m od plotu. Na plot to nepouští, a drží to řezem vysoké max. 1,6m. Kmínek zesílil a stojí to bez opory.
Jiní to posadili ke zdi, ono se to opře o ni. Jen u zdi je moc sucho a tak plody jsou trochu menší a jen po jednom na stopce.nezalévá to.Jiný si na to přirouboval samce. Samce lze posadit kdekoli i deset metrů daleko, třeba ke stromu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.197 (?), 8.11.2020 13:13
Dobrý den pane Vrána, zaujal mě váš příspěvek se způsobem pěstování kiwi inženýrem Vítem. Chtěl bych toto taky z důvodu místa zkusit, jen mi není jasný řez.
Já letos na podzim zasadil sazenice, v předjaří bych měl asi provést zkrácení, u bočních větviček, které mají cca do 10 cm na 2 cm a hlavní vyhon, který má cca 25-30 cm bych měl taky zkrátit, ale nevím jestli do úrovně první boční větvičky. Můžete mi prosím poradit zda je to takto správně? Anebo raději u země vytvořit dva tažně jako u vína, z kterých budu vyvazovat letorosty k tyči, a pak je spustím dolů? A kolik letorostu můžu nechat u jedné rostliny?
Děkuji za rady. Happy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.91 (?), 8.11.2020 16:53
výše jsem popsal kiwi druh kolomikta.Kiwi arguta roste silněji pro ni by to chtělo spíše vedenía nechat ty dva pruty tak, aby nahoře změnily směr a rostly vodorovně.Z nich vyrostlé se svěsí dolů a tam plodí. Obrázek hhodně prozrazuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.102 (?), 8.11.2020 19:26
Jenom upozorňuji, že z a.kolomikta jsou nepříčetné kočky, vrhají se na keře jak na kořist, drásají a škrábou... opakovaně nám servaly kolomiktu z opory a protože to bylo blízko terasy, v noci nás to budilo, tak jsme přestali kolomiktu pěstovat.Jen upřesňujii, že jsme měli kolomiktu s okrasnými barevnými listy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.197 (?), 8.11.2020 21:16
Jestli jsem to nepopletl, tak mám zasazeny 3 samice a jednoho samce argauty a dvě sazenice chinese. Ale mám sazenice jen cca 150 cm od sebe z důvodu místa. Tak proto uvažuji o vyvazovani k trubce. Happy.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|