kdoule
|
|
 |
 |
host - 183.242 (?) 25.12.2009 22:43
Já dělám kdoulové želé, letos jako jeden druh cukroví. 1 kg kdoulí, 1 kg jablek, 750 g cukru. Jablka, kdoule omyji, rozkrájím, vykrájím, slupky nechám, jemně podliji, půl hodiny v papiňáku, přepasíruji přes síto, povařím téměř do husta, přidám cukr a dle chuti citronovou šťávu, znovu povařit. Dala jsem do olejem vymyzaných formiček na tlapky a nechala sušit. Šly dobře vyklopit, obalila jsem cukru krupici a ještě na táce při pokojové teplotě nechala dosušit. Dá se taky hmota nalít na vymazaný plech, po usušení rozkrájet na čtverečky nebo vykrájet různé tvary jako na perníčky. Loni jsem kdoule kandovala jako dýně, taky dobré, ale letos kandovaných byla ještě zásoba. Elena
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 25.12.2009 9:03
Krátkým předvařením kdoule změkne a dá se ihned konzumovat, jako kompot je docela chutná a nemusí se ani moc přislazovat.Krájení syrové kdoule je pracné. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.34 (?), 25.12.2009 19:45
Když už se diskuze o kdouli tak krásně rozjíždí: nemůžete prozradit, jak ji zpracováváte? Pepík
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.175 (?), 25.12.2009 20:11
Psal jsem to tu někde nedávno o plodech kdoulovce, předpokládám, že to není od kdoule moc daleko: vyzrálé plody omyji, dám do papiňáku, povařím asi 20 minut. Vyjmu, tyčovým mixérem udělám kaši, pak přes cedník dnem naběračky přepasíruji. Přidám cukr, pektol a zavařím na marmeládu. Přidávám do jogurtů a slepujeme s tím linecké. Chuť je výraznější než z červeného rybízu a voní typicky po kdoulích...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.242 (?), 25.12.2009 22:43
Já dělám kdoulové želé, letos jako jeden druh cukroví. 1 kg kdoulí, 1 kg jablek, 750 g cukru. Jablka, kdoule omyji, rozkrájím, vykrájím, slupky nechám, jemně podliji, půl hodiny v papiňáku, přepasíruji přes síto, povařím téměř do husta, přidám cukr a dle chuti citronovou šťávu, znovu povařit. Dala jsem do olejem vymyzaných formiček na tlapky a nechala sušit. Šly dobře vyklopit, obalila jsem cukru krupici a ještě na táce při pokojové teplotě nechala dosušit. Dá se taky hmota nalít na vymazaný plech, po usušení rozkrájet na čtverečky nebo vykrájet různé tvary jako na perníčky. Loni jsem kdoule kandovala jako dýně, taky dobré, ale letos kandovaných byla ještě zásoba. Elena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 26.12.2009 9:18
No teda! To bych si hned dal, to musí být eňoňeňo! Takovéto ňamky můžu furt, podle toho taky vypadám. Pohodu přeje Stanislaw.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 16.10.2015 15:57
S uskladněním mám ne moc dobré zkušenosti - poměrně brzy nám začnou plody uvnitř hnědnout (asi jako kdyby byly natlučené) a následně hnít. Co děláme za chybu, nevím. Mysleli jsme si, že namrzly, ale loni jsme sklidili před mrazem a kazily se stejně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 16.10.2015 18:15
Ve sklepě..., jablka tam vydrží do března/dubna.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|