hurmikaki, tomel japonský



host - 117.212 (?)
26.3.2023 16:54

Dobrý den.Chcem sa informovať gde sa dá kupiť podpník Wirginiana na štepenie hurmikaky?Dakujem

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 171.36 (?), 26.9.2011 23:56
Stresom pre mlaďučkého Nikitu bola možno tak vysoká záťaž plodov už pri druhej úrode. Aj tých 10 je vzhľadom k veku stromčeka paráda. V neskorším veku navrúbľovanie opeľovača do koruny by, myslím si, nemuselo byť zbytočné. Skôr naopak. Paľo
                     
host - 79.236 (?), 29.10.2011 12:22

je podzim a moje mini plody tomelu, zřejmě nějaká pidi odrůda

tomel Viržinský
tomel Viržinský
                     
host - 144.15 (?), 29.10.2011 17:23
Plody sú malé, ale aspoň Vám rastlina nevymrzne. Virginiana je tuším najodolnejšia. Chuťovo sú dobré? Podobné tým z obchodu? Paľo
                     
host - 117.212 (?), 26.3.2023 16:54

Dobrý den.Chcem sa informovať gde sa dá kupiť podpník Wirginiana na štepenie hurmikaky?Dakujem

                     
host - 219.130 (?), 2.12.2011 22:45

Pěstuji na zahradě ve volné půdě několik odrůd kaki a v zimě to téměř vůbec nezakrývám, neboť to pěstuji pro ověření odolnosti vůči mrazům podle jednotlivých odrůd. Zatím jsem si vyskoušel asi 20 odrůd a zkouším zhruba dalších 25. Zatím se ukazuje, že téměž všechny tady uváděné odrůdy kaki zakoupené u "renomovaných" prodejců typu Sie..., nebo z té čáslavské dílny bez udání odrůdy jsou mizerně mrazudoné a není tedy divu, že následně pak tady skuhrá mnoho "šťastných výherců". Ten Steyermark rozhodně za to vyzkoušení stojí,, řekl bych, že je dobrý.  Dunaj i Tipo ale patří k těm velice problematickým a určitě bych to na zahradu nevysazoval, pokud bych nebydlel někde v mikroklimatické Praze, někde v dobrém závětří na jižní Morave, nebo někde kolem Mělníka, popřípadě na dobrém místě kdekoliv v Podunajské nížině... Tím je řečeno vše...

Kdo chce něco zkusit a dopěstovat ve volné půdě kaki, zkuzte si sehnat odrůdy japonské, korejské nebo čínské ze severnějších oblastí, případně ověřené odrůdy z ruské a ukrajinské provenience.  V těchto dnech se už dostávají na zdejší trh také křížence kaki tzv. "třetí generace" z Ukrajiny, kdo chce, ať si počká 4 -5 let, budou běžně k mání...

Dosavadní křížence 1 a 2 generace jsou již k dostání i teď, Rossijanka a Nikitská nejsou špatné, ale počítejte s tím, že Rossijanka má malé plody, Nikitská je má větší,  ale pozor, taky někdy vymrzá... V zimě 2010 - 2011 již pomrzlo poměrně hodně... Zřejmě v důsledku příliš mnoho vláhy a mrazů najednou ve stejné době...

O virginiánách se tady zmiňovat nebudu, je to všechno již dostupné na netu a vcelku známé.. Jen tolik, že nejlepší a nejodolnější z nich je Meader, ale dobré jsou i mnohé další. chybou je zase jenom to, že mají malé plody a ne každému chutnají... A taky pozor - virginiany rovněž, někdy zmrznou , když je špatná zima nebo je někde vada (poškození) na stromečku., holomrazy atd..). Některé odrůdy jsou také více (Szukis, Yates, Evelynn, Geneva Long ), či méně (Dickie, NC10,  Ruby,  Geneva Red) problematické...

Zájemcúm bych každopádně doporučil si před nákupem a vysazením rozhodně něco o tom prostudovat, případně se poradit se zkušenějším pěstitelem...

Záverem však povzbuzení pro všechny: Při správně vybraných odrůdách to jde docela dobře, stromky rostou a plodí celkem obstojně až velice pěkně. Důkazů je taky celá hromady fotografií  a článků na stránkách pěstitelů... a jsou běžně dostupné. Tak hurá do čtení...

Mám dobré zkušenosti především s některými bezejmennými semenáči, dále s odrůdou Hychyia, Hany Fuyu, Fuyu, Hiratane nashi, Kavkaz, Budapest 1 a 2,  Costata, Jiro, případně Hokkaidó a další a další...

Přeji všem hodně úspěchů

Okawango

                     
host - 219.130 (?), 2.12.2011 22:48

Omlouvám se, správně má být Hachyia a Hana Fuyu...

                     
host - 158.32 (?), 5.12.2011 10:08

Zdravim, viete napisat aspon 10 odrod, ktore mate bez zakryvania v zime a neomrzaju? Usetril by sa cas pre tych, co si kupia Tipo alebo Vanigliu a hned prvu zimu im vymrzne. Pripadne aj aky podpnik pouzivate. Tipo Vam omrzalo? A neskusate aj Amankaki? Hachyia vydrzala pod -19 stupnov? Lebo jeden znamy ju mal vo volnej pode a pri -18 mu omrzla... Hana Fuyu rastie na juznom Slovensku ale tam byva pod -18 zriedkavo.

                     
host - 209.182 (?), 7.12.2011 13:38

Pane (příteli),

trošišku jste postavil tu otázku, řekl bych  "diskutabilně"...  Neboť garantovat někomu absolutní neomrzání Kaki  v našich podmínkách možné zatím není,. Takovou záruku Vám nikdo tady nedá... Sám už o Diospyrosech víte zřejmě dost,  a tak víte i to, že i každá zima je u nás jiná ...

Teda, abychom to upřesnili ještě jednou : Zkouška mrazuodolnosti v našich podmínkách je o tom, zda při našich zimách vydrží bez většího závažného omrznutí a také o schopnosti pak ješte i slušně zaplodit v následujícím roce... Že sem-tam nějaká menší větévka nebo i jedna - dve větší větve zmznou,  to se stát múže vždycky... Jde však o to, aby nevymrzal celý stromečekk až po místo roubování... Když se taková věc stane i přes všechny naše snahy, tak máme všichni "utrum" a rostlina nám "odejde do svého exotického nebe"... V tom lepším případě potrvá pár let, než po vyrašení z ušlechtilého očka zase doroste do plodícího stromečku...

To zakrývání, jak určitě víte,  není vše, čímž můžeme pomoci těm našim tomelům... To, že já stromečky pro svůj mini výzkum mrazuodolnosti nezakrývám ale neznačí, že alsolutně o ně nepečuji... a nevšímám si je... Je to všechno také o perfektní kondici mladého stromku, teda o pravidelném zalévání, o letním střihu, o dodání draslíku v podzním létě a na podzim... To vše se u mně pravidelně odehrává...  Navíc - a to je hlavní - výběr místa pro nově vysazované kaki je určitě to nejpodstatnější... To už víte taky... Stejná rostlina vysazená alespoň v přirozeném závětří činžovního domu nebo rodinného domečku bude vitálnější než rostliny vysázené v nekrytém prostoru od severozápadu nebo severo-východu... Má mnohem větší šanci na přežití bez většího omrznutí... Naopak, ta "vytrestaná" a daná z nevědomosti do mrazivého proudění vzduchu Vám vymrzne hned prvním rokem bez šance na obnovu... Já vím, že ne každý z nás má toho volného prostoru pro vysázení kaki na jižní straně domu místa dost, ale pokud ho nemám dostatek, radši vysadím jeden nebo dva stromečky a dost... Do té studené části zahrady a do průvanu je třeba vysadit (  taky na zkoušku) radši tu Rossijanku nebo Nikitskou, případně ty Virginiany...

To značí jinými slovy, že do začínající zimy ted přicházejí stromečky v pokud možno nejlepší kondici a jsou na ty mrazy připravené v tom nejlepším slova smyslu... Rozumíme si, že jo ???

A teď k tomu podstatnému : Buď jsou to kaki patřící ke skupině první (t j. přirozená mrazuodolnost v našich podmínkách je pro ně někde kolem 13 -17(18) stupňů, nebo ke skupině druhé, kde mrazuodolnost je trošku větší, na rozhraní mínus 17 (18) až 22°C (v nejlepším případě tak 24 °C, co už je asi na hranici rekordů...)

Všimněte si, prosím,  že zde teď nehodlám rozebírat virginiany ani ty jejich křížence s kaki.  Aby si to někdo nespletl... Tam platí něco jiného  ...

Ten Váš dotaz na Aman kaki : Osobně odzkoušeného Amana zatím  nemám, budu ho dávat ven do volné půdy až za rok. O této odrůdě se proslýchá, že je to "vylepšené" Tipo, měl by být tedy i mrazuodolnější než klasické Tipo... Jiné zdroje ale o něm uvádí, že jeho prapůvod šlechtění je v Japonsku a teprve až pak se dostala tato odrůda k Italům a do jižní Evropy, kde byla ještě mírně "došlechtěna"... To by bylo lepší...

Roub z Aman kaki má však naroubovaný můj přítel na jižní Moravě, ze zakoupeného stromečku ve Slovinsku... Je to jenom jedna, ale již plodící větev Aman kaki naroubovaná do koruny jiného plodícího stromečku (myslím že do Nikitské). Stromek roste venku v dobrém, téměř ideálním závětří (v podstatě v mikroklimatickém prostoru) a tato větev již přinesla první pěkný plod bez problémů. Zvládla vloni cca mínus 17 °C ... Tak to je trošku předčasné něco o ní tvrdit, do které skupiny bude inklinovat,  zda do první, nebo druhé... (?) Počkáme si na to další zimní sezony, jak to tato "vylepšená" odrůda bude zvládat...

 Váš dotaz k Tipo :  Ano, klasické Tipo vymrzlo hneď v první zimě po vysazení úplně, bez nároku na znovuoživění...  Byl to čtyřletý stromeček pěstovaný až do vysazení ven v kvetináči, v dobré kondici... ...Zaradil bych ho proto do první podskupiny hned na spodní řádek tabulky co do stupně odolnosti... Naproti tomu např. Hachiya, Hana Fuyu i Fuyu při stejných podmínkách přežilo mrazy na hranici mínus 18 - 19 ° C prakticky bez větších problémů, když nepočítám sem - tam sporadicky trošku omrzlé některé konečky větví...  které jsem na jaře pak stejně odstranil...

Teď ale zpět k té celkové mrazuodolnosti kaki...

To výše popsané rozdělení na  dvě "podskupiny" v našem teritoriu (ČR i SR, a vlastně volněji vzato i Rakousko a Maďarsko) asi bude směrodatné na pro nás ještě na delší dobu ... Chce to ale postupně u nás odzkoušet, které z těch všech pro nás nových odrůd kaki si u nás budou "zvykat" na naše podmínky lépe, než ty druhé... Ta mrazuodolnější podskupina má pochopitelně větší šanci... Chce to postupně ji doplňovat o nové a nové odrůdy... A naopak, upozornit na to, které nemají moc šancí prožít zimy ani v našich nejteplejších oblastech...

Samozřejmě, víme že všechny ty současné  "naše kaki" mají původ jinde ve světě a nejenom odrůda, ale i každý jedinec si časem osvojí  ( nebo také neosvojí) tento náš "nový domov" za svůj a po svém... Některý si časem zvykne tak až srdce zaplesá... Jiný si ale nezvykne a bude vymrzat permanentně při každém novém pokusu...... Jde o to -  touto cestou najít ty správné odrůdy a mezi nima I ty nejodolnější jedince vhodné pro další rozšiřováni ... Bez tohoto systému "pokus-omyl "  bychom dnes asi nevěděli, proč u nás už po desetiletí některé stromy kaki rostou a plodí úspěšně, jiné neplodí vůbec nebo definitivně dávno vymrzli...

Taky dnes už  víme, že větší počet rostlin - semenáčů z odrůdy Costata nám dokáže poskytnout docela odolné rostliny v našich podmínkách (pozor, jsou ale i taková semínka z nich, kde se to stát nemusí......,,   Toto je výsledek té "dědičnosti"...)  Takže dnes se tady bavíme o odrůdách jako je Steiermark (je to podle všeho také semenáč Costaty, o odrůdě Budapešť 1 a 2 (jsem přesvědčen, že se jedná rovněž o semenáče z Costaty), nebo jiné semenáče z odrůdy Zengi Maru (Čokoladnyj)  - tzv "Nova"  (někde, hlavně na Brněnsku zvaná i "Ukrajina") a další bezejmenné jedince, které teď rostou a plodí v Praze a okolí, v Ústeckém kraji, na Moravě (dokonce i na Ostravsku) ,  a samozřejmě velice úspěšně na jižním i východním Slovensku...

Jde také o to porozumět tomu, že tzv. "východní" odrůdy kaki mají o něco větší předpoklad na přežití u nás ve střední Evropě, než kaki pocházející ze šlechtění z jihu (Itálie, Řecko, Španělsko).  Proto to moje zkoušení odrůz především z Japonska,  Koreje, Číny, z Ukrajiny...  Upozorňuji však, že ani z této oblasti nejsou zaručeně všechny odrůdy nějak zvlášť "odolné "...  Jednodušeji řečeno  - "záruka" žádná zatím neexistuje... Na druhé straně - nikde ale zatím ani není dáno, že by jedna nebo dvě odrůdy z "jihu" nemohly u nás také příjemně překvapit...  Teda - musí se u nás vše poctivě " odzkoušet "...

Ta zcela nová,  tzv. " třetí generace šlechtění"  z Ukrajiny, o které jsem se zmínil tady krátce minule (skupina kolem odrůdy Goverla) sa taky bude časem muset u nás odzkoušet - jako všechny tyto "dnešní" odrůdy...  Tam jsem však ještě trošku větší optimista, měli by být totiž něco na způsob "lepší" Nikitské bordové, i co se týče mrazuodolnosti. Otázkou je, jak veliké a chutné poldy budou pro nás tyto nové odrůdy plodit   (?)... Uvidíme...

Takže když jsem Vám tady minule napsal, že "zkouším mrazuodolnost", berte mě prosím v těchto všech intencích a souvislostech, které jsem teď radši tady trochu víc rozepsal...

A teď na záver k těm odrůdám :  V předešlém příspěvku jsem jich vyjmenoval myslím osm nebo devět... Přidejte si k nim ještě tedatyto další a budete jich mít víc než dvacet... Korea, Jiro, Sheng, Shin na da,  Saijo, ale také ten Steyermark, "Botanická" z Bratislavy, Nishijo, Izu, Mečta, "Nitra"  a další přeživší bezejmenné semenáče z "albánských kaki"  přivezených k nám v 50 letech a plodících dodnes  ... Zdůrazňuji, že tento seznam není konečný... Všichni zasvěceni zkoušíme další a další odrůdy...

Přeji úspěšný výber a následnou výsadbu v příští sezoně..

 

Okawango

                     
host - 209.182 (?), 7.12.2011 14:31

K Vášmu dotazu z 5.12.2011 o 21.26.

Pochopil jsem Váš dotaz k osamoceně pěstované Nikitské a předpokládám, že se chcete zeptat na schopnost přinášet plody, jinak řečeno, jak je to u ní s tím opylením... Je to tak?

Nevím teď, jestli jsem ta správná a kompetentní osoba, abych Vám  teď dal na tuto otázku vyčerpávající odpověď, když už se k tomu vyjádřovala řada určitě renomovanějších znalců...

Bude to ale asi složitější, než se zpočátku zdálo...

Slyšel jsem osobně od jednoho uznávaného pana profesora, že Nikitská nepotřebuje opylovače...  A taky že v našich končinách nemá semínka... Budiž, teoreticky je to asi tak, nebo to tak asi má prostě být...

Ale řada z těch, co si jenom tuto jednu osamocenou rostlinu pořídila, se zatím plodů nedočkala... Jiní, co mají na zahradě rostliny dvě a více, plody mají bez problémů... Ale existuje taky řada těch, co mají taky jenom jednu jedinou rostlinu - a plody z ní berou, chutné a v docela hojném počtu... ... Jsou bez semínek, ale plody mají... A aby toho nebylo jaksi dost, jeden známý, pěstitel vícero odrůd kaki má doma taky i jednu Nikitskou, Kolem ní má další odrůdy kaki, Nikitská úspěšně plodí a -  ve svých plodech má semínka... Ne úplně ve všech, ale v některých ano...

Tak jak to vlastně je???  Na to asi bude ted a tady těžká jednoznačná odpověď, jak už to u kaki někdy bývá zvykem... Je tam toho dost ještě nejasného a komplikovaného... Stačí se podívat na trpkost a netrpkost plodů, ty skupina PVA, CNA, atd, jejich propojenost a kombinace...  Tady už jaksi  "jasno"  naši "vědátoři"  mají, i když někdy i tam se dosud dějí věci i proti logice... Stejně je to s tím opylením... I to je dosti složité...

Osobně si myslím, že vysvětlení u Nikitské by mohlo být také v tom, že možná existuje a ve světě koluje vícero její klonů... Kdo ví, co matinka příroda udělala s touto určitě úspěšnou odrůdou poté, co se začala množit, nejdříve kontrolovaně a pak i nekontrolovaně... (?).  Nebo, co s ní udělali ještě někde v dalších laboratořích, když se proslechlo, že se to bude dobře prodáat  (?)... Kdoví, kde to kdo a kam všude vysadil, jak to následně zareagovalo na prostředí (?) Nebo by to někdo popletl s něčím? Nebo se některé jedince časem ve volné přírodě trošku změnili?  Jisté je jeno to, že nám  to zcela jasné není a tak brzo asi ani nebude... ...

Ale já bych se tím, pane, netrápil... Pokud Vám plodí Nikitská a je sama, není co řešit... Pokud ale dosud neplodí, vysaďte k ní ještě  něco jiného... a za pár let uvidíte... Pak se s náma podelíte o další zkušenost... Platí?

Hezký den a úspěšný předvánoční shon Vám přeji...

Okawango

                     
host - 178.200 (?), 5.12.2011 21:26
Ozaj kvalitný príspevok. Ďakujem, p. Okawango. Vedel byste povedať pár slov aj o potrebe opeľovača v prípade, že človek pestuje široko ďaleko iba jednu odrodu, napr. Nikitskuju bordovuju? Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika