Cydonia oblonga - kdoule
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 155.121 (?), 27.10.2011 14:15
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 144.15 (?), 29.10.2011 9:56
Včera som v našom meste kúpil stromčeky s korunkou: dulu Vranja (syn.Bereczcky) a mišpuľu Nottingham, obidva sú na podpníku dule Adams. Keďže už nemám v prídomovej záhradke miesto, budem musieť najprv vykopať staršiu okrasnú červenolistú škumpu vlasatú a veľkoplodý drieň. Na nete som narazil na zaujímavú diplomovú prácu o antioxidačných účinkoch plodov dulí. Fotografiu červene kvitnúceho duľovca autorka nesprávne označila ako kvitnúcu dulu. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 144.15 (?), 29.10.2011 17:04
Drieň som v predaji u nás nevidel, ale mišpuľa aj dula sa predávajú za 8€. Cením si ich viac ako drienky, preto musí drieň ustúpiť mišpuli. Podľa štítkov na stromkoch bola dula vypestovaná v Nemecku, mišpuľa pochádza z Rakúska. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 176.214 (?), 26.10.2011 22:26
Dík všem za pozitivní ohlasy. Tato odrůda je Isobilnaja, mám ještě odrůdu, která se jmenuje Morava (menší plody), vloni jsem si koupil Championa a narouboval odrůdu Brna. Další kdoule - Hruškovitá mi nějak nechce růst. Letos první plod, stromek je pořád malý. Nadmořská výška u mne je 200 m, půda je neutrální až mírně kyselá. Na pohled kdoule vypadají moc pěkně, ale s tím využitím už je to horší. Vloni jsem zkusil dkoule zavařit na kompot, ale nebylo to nic moc. Za syrova se dají i sníst (jen kousek), zjistil jsem, že je možno je přidat v malém množství i do leča, číny podobně jako třeba cukety.
Pokud by byl zájem, mohl bych je zkusit zjara naroubovat na kdoulové semenáčky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
HERBARIA - (3) - 210.202 (?), 12.4.2025 4:40
Ahój, jste ješte tady na fóru uzivatel ,,mičurinec,, +,, HONZAD,, +,,pepohlavani,, resp. je na Vas nejake spojení..?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.218 (?), 26.10.2011 23:17
Keď zavaríte plody dule bez podusenia, kompôt je moc tvrdý. Sterilizácia nestačí na zmäknutie. Presladený duľový kompôt s výrazne vyšším obsahom cukru ako u bežných zavarenín je voňavá delikatesa. Kto neochutnal, neuverí. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.27 (?), 27.10.2011 9:36
Dobrý den, Honzo, máte krásné kdoule a super stromek. K tomu zpracování, psala jsem již jinde, dobré jsou kandované jako dýně (i když trochu tužší, ale do těsta fajn), vynikající je želé (někde uvádějí jako sýr) třeba ve formičkách na vánoční tlapky nebo do srnčího hřbetu a potom nakrájet a dosušit, marmeládu jsem nejedla, ale prý je také mňam. Elena
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|