Banánovník - Musa

host - 163.178 (?)
10.10.2009 18:41

Ahoj, ja mam takovy problemek. Asi pred rokem jsem dostala bananovnik. Nebyl nijak krasny, mel jen par listu, ale o to nejde. Rostl mi celkem v pohode, ale kazdy novy list byl mensi a nevylezl uplne cely, takze bananovnik byl sice husty, ale korunu mel jako takovou placku. Ptala jsem se ruzne, nikdo nevedel, cim by to mohlo byt, az se mi dostala rada presadit ho do vetsi nadoby. A ejhle, nove listy byly vetsi a vetsi a krasne vylejzaly ven a uz,,nezarustaly" Vyplodil mi asi 5 miminek, pricemz uz 2 jsou oddeleny a chytly se, dalsi tri na oddeleni cekaji. Taky jsem ho jeste jednou presadila do vetsiho, ale posledni mesic mi ty listy zase nevylejzaji uplne, a znovu jakoby zarustaji. Netusim, cim to muze byt, rosim, zalevam, hnojim. Kazde rano a vecer bananovnik,,place" - z predchoziho prispevku vim, ze stestim:-D Tak ja nevim, co s nim... Prosim vas, pokud vas neco napadne, muzete mi poradit? Predem moc dekuju :-) ArwenMia@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 46.220 (?), 21.10.2010 19:59

dobry den mam doma bananovniky a zacli hnednou listy a mam nastonkach bili skvrni a na listec sou nejaky proušky prosila bych oradu dekuju

host - 9.175 (?), 13.8.2009 19:15

Ahojky všichni, nevím, jestli jsem četla úplně pozorně, ale my jsme při nákupu banánovníku - musa basjoo- obdrželi lísteček s upozorněním, aby tento stál minimálně 1m od ostatních rostlin. Zapomněla jsem na to a po měsíci - v červnu-  zjistila, že neroste, že se nějak "trápí". Pro záchranu jsem rostlinu přesadila (keramika cca15litrů), dala sólo doprostřed zahrady, takže na něj pálí slunko, zalévám docela mnoho, dokonce je na větru, samozřejmě hnojím a od června mám každých deset dnů nový a čím dál větší list. Nyní 60 cm velký list, rostlina má nyní 15O cm a dvě "mláďátka". Očividně se mu daří a je vidět, že se v mnoha ohledech nechová podle rad z knih... Jsem na něj pyšná a doufám, že přežijeme zimu

host - 98.46 (?), 25.2.2009 11:10
ja by som sa chcela opitat ako sa presadzaju tie odnoži zatial diky

host - 117.119 (?), 25.2.2009 12:12

To je velmi obtížné, pokud to děláte poprvé tak počítejte že se vám to spíše nepovede. Já vždy když odděluji odnože, tak se musím připravit i psychicky :-) Mám velký musa basjoo, a pokud má odnož pět listů tak už má i hodně vyvinutý kořenový systém. To pak stojí zato! jestliže máte banánovník v květináči, tak doporučuji vyndat celou rostlinu a odřepat hlínu, ať vidíte kde máte provést řez. Odnož se vždy řeže i s kusem matečné rostliny, hlavně kvůly kořenovému systému. Tak dva, tři centimetry matečný rostliny nechte při odnoži. Poté nechte ránu půl hoďky zachnout, a naneste na ně drcené dřevné uhlí, nebo kořenový stimulátor a zasaďte zpět. Zalít až druhý den.

host - 200.145 (?), 7.8.2009 10:56

Mám poněkud netypický problém. Mám banánovníky, které jsou cca 15 cm vysoké s délkou listů do 10 cm. Již v této malinké velikosti mají kolem sebe minimálně dvě nové odnože. Vždy chvíli počkám, až odnože povyrostou a oddělím je od matečné rostliny a zasadím zvlášť. Vždy se mi všechny ujaly přesto, že na ně žádné dřevěné uhlí nedávám, zaleju je hned po zasazení a kořenový stimulátor nikdy neviděly. No a teď nastává ten problém. Ty mladé odnože zase narostou do výšky 15 cm a zase mají nové odnože. A tak to jde pořád dokola. Banánovníky se mi stále množí, ale nejsem schopna žádný z nich vypěstovat do velikosti nad cca 20 cm. Starší - matečné rostliny - po oddělení nových odnoží vyhodí buď další nové odnože nebo odumřou. Ale do velikosti mi rostliny bohužel narůstat nechtějí. Nevím, co s nimi. Banánovníky už mám 4 ve velikosti 15 cm a každý má okolo sebe zase minimálně dvě malé odnože, ach jo. :-(Děkuji všem za rady, jak docílit většího vzrůstu rotlin.

host - 117.119 (?), 7.8.2009 23:12

No, to je zapeklitý problém! Je možné že podmínky pěstování nedovolují rostlině dále růst. Ale předpokládám, že je máte umístěné na světlém nebo sluném místě, kde nestojí vzduch...? Veliká nádoba také dělá divy. Mám několik kultivarů rodu Cavendish a jeden mi dělá skoro to samé. Ale já vím příčinu, vy ne. Většinou se jedná o nějakou reakci na zachování linie a tak vyhodí odnože aby se zachránila. Možná máte něco obsaženo v půdě, možná jí něco brání ve vývoji. Takže doporučuji, jednu rostlinu vzít, osprchovat kořeny, vyštípat odnože a zasadit do nového sustrátu a velkého květináče. Změnit jeho umístění. Venku se mu bude líbyt o mnoho více. A uvidíte že se vzchopí!

munzi1 - (1) - 186.185 (?), 8.9.2009 10:56

Dobry den,

muzu se pochlubit svym bananovnikem??

je rok stary a ma uz skoro 1,2 m
je rok stary a ma uz skoro 1,2 m

host - 112.110 (?), 10.9.2009 15:07

Pokojových druhů banánovníků je mnoho druhů. Liší se nejen velikostí, ale i nároky. Například můj banán nesnese teplotu pod 23st. Zalévám přiměřeně, neboť při vyšší zálivce kape z listů voda. Co se týče množení, tak odděluji odnože, které mají plně vyvinuté 3 listy. Opatrně opatrně odhrnu v okolí zem a nožem odnož odříznu a dám do vody. Pokud je v teple, ihned zakoření a pak sázím. Někde jsem četl, že banánovník prospívá, když má na svých listech tmavé skvrny. Čistě zelený list není to pravé ořechové. A jen tak na okraj - každý nový list na mé rostlině je o 3cm větší, než list předešlý.

host - 117.119 (?), 11.9.2009 19:21

Trošku se tu mluví o nesmyslech . Nechci být za chytrolínka co všechno zná, ale jen nečině koukat a přihlížet tomuto prostě nejde.

Tak nejprve, není banánovník co by nesnesl teloty pod 23 st., nejnáchylnější jsou tropické druhy banánovníků, které začínají odcházet až při bodu mrazu.

Za další, kapky vody na listech banánovníku je znamení, že se mu velmi dobře daří, prakticky pláče štěstím.

Tmavé skvrny na listech mají všichny zástupci rodu Musa dwarf cavendish nebo jeho kříženci. To že nemá na listech skrny neznamená, že se mu nedaří! To se jenom jedná o jiný druh, například Musa basjoo, Ensete galucum, Musella lasiocarpa a další.

Takže je dobré si toho ještě hodně přečíst, aby se dalo přijít s pravdivýi informacemi.

Ještě mi teda stojí vlasy hrůzou, když jsem četl o tom oddělování odnoží, klobouk dolů, že se vám to minimálně jednou povedlo. Ale opravdu už nikdy nedávejte odnož do vody! A je dobré počkat na 4-5 listů a zaject s nožem trochu hlouběji aby se oddělily i kořeny.

host - 163.178 (?), 10.10.2009 18:41

Ahoj, ja mam takovy problemek. Asi pred rokem jsem dostala bananovnik. Nebyl nijak krasny, mel jen par listu, ale o to nejde. Rostl mi celkem v pohode, ale kazdy novy list byl mensi a nevylezl uplne cely, takze bananovnik byl sice husty, ale korunu mel jako takovou placku. Ptala jsem se ruzne, nikdo nevedel, cim by to mohlo byt, az se mi dostala rada presadit ho do vetsi nadoby. A ejhle, nove listy byly vetsi a vetsi a krasne vylejzaly ven a uz,,nezarustaly" Vyplodil mi asi 5 miminek, pricemz uz 2 jsou oddeleny a chytly se, dalsi tri na oddeleni cekaji. Taky jsem ho jeste jednou presadila do vetsiho, ale posledni mesic mi ty listy zase nevylejzaji uplne, a znovu jakoby zarustaji. Netusim, cim to muze byt, rosim, zalevam, hnojim. Kazde rano a vecer bananovnik,,place" - z predchoziho prispevku vim, ze stestim:-D Tak ja nevim, co s nim... Prosim vas, pokud vas neco napadne, muzete mi poradit? Predem moc dekuju :-) ArwenMia@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz