Ananas

host - 117.119 (?)
27.10.2009 12:35

Listovou růžici pár pohyby vytočit od dužiny, nožem odříznout tak 3 první řady listů z růžice a odstranit zbytek dužiny na vzniklém stonku. To je důležité, protože z tohoto stonku budou vyrůstat kořeny. Další naložení s růžicí je už na každém zvlášť, někdo jí nechá pár dní oschnout a dá do hlíny, někdo jí nechá zakořenit nejdřív ve vodě a někdo jí dá do hlíny rovnou. Co jsem četl, tak to jde všelijak a pokud je růžice jinak zdravá, zakoření. Mě se osvědčilo jí dát zakořenit ve vodě.

Poté se pěstuje už jako obyčejná rostlina, na okně a má ráda spodní teplo, substrát výživný a propustný, hnojení spíše slabší. Substrát by měl být pořád vlhký, ale nesmí stát ve vodě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vrana1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 18.164 (?), 13.10.2009 13:53, zobrazeno: 8000x

tady v dobraticích za Frýdkem místkem má pan... skleník, a v něm šteláře asi po 65cm na výšku.na nich stojí řady ananasovní´ků nízkýcz, nebím jakou odrůdu to mká, ale každý plod má ted asi kilo a omn tvrdí, ´že jako vždy do vánoc dklidí na každé rostlině plod, je to prý velmi jednoduché.zaujalo mne to takový samozásobitel v ananasech.prá to trhá záclony na oknech tak raději kde nejsou záclony.Květináče ani nemá velké, tak 25cm odhadem.zaujalo mne to, ale vytápěný skleník ještě nemám. kdo má takovou zkušenost?

host - 117.119 (?), 20.10.2009 12:00

Tak jde to, ananasovníky prodávají už i v květinářstvých a z kupovaných plodů jde taky udělat rostlina. Pokud má někdo dobré podmínky, tak skutečně to je docela rychlost s tim zaplozením. Jde to i v bytě a jak říkáte dokáže trhat záclony, je to silná rostlna s tuhými výhony. Ananas vskutku nemá velké kořeny a ve velkých nádobách může začít odhnívat, tak je lepší mít menší nádobu. Vytápěný skleník je taky důležitý, protože při nižších teplotách se mu moc nedaří a hlavně hnije. Co mě se osvědčilo, je ho mít ho přímo na topení. To už zjistilo pár lidí a skutečně to funguje, pak roste opravdu rychle.

host - 104.176 (?), 23.10.2009 20:44

a muzete mi nekdo poradit, jak vypestovat ananas z koupeneho plodu? Diky:)

host - 117.119 (?), 27.10.2009 12:35

Listovou růžici pár pohyby vytočit od dužiny, nožem odříznout tak 3 první řady listů z růžice a odstranit zbytek dužiny na vzniklém stonku. To je důležité, protože z tohoto stonku budou vyrůstat kořeny. Další naložení s růžicí je už na každém zvlášť, někdo jí nechá pár dní oschnout a dá do hlíny, někdo jí nechá zakořenit nejdřív ve vodě a někdo jí dá do hlíny rovnou. Co jsem četl, tak to jde všelijak a pokud je růžice jinak zdravá, zakoření. Mě se osvědčilo jí dát zakořenit ve vodě.

Poté se pěstuje už jako obyčejná rostlina, na okně a má ráda spodní teplo, substrát výživný a propustný, hnojení spíše slabší. Substrát by měl být pořád vlhký, ale nesmí stát ve vodě.

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 252.250 (?), 27.10.2009 21:04

Ano jak píše pisatel nademnou. Jen doplním, že se někde doporučuje (a já to tak i dělám) celou ružici (zakořeňujete-li ji přímo v květináči v půdě) zakrýt sáčkem, aby měla větší vlhkost vzduchu - vesměs je to tropická rostlina. Ale nezapomnět do sáčku udělat pár dírek, aby mohl k ružici proudit i nějaký vzduch, jinak rostlina zplesniví. Prvního plodu jsem se dočkal za 4-5 let. Ovšem to je dáno zejména podmínkami.Zajímavé ale bylo (což je spíše náhoda), že roslina zakvetla až když nedobrovolně strávila v říjnu dvě noci při teplotě -3,5°C ve foliáku. Papriky to nevydržely ananas ano. Přenesl jsem ho tedy do kotelny k oknu, v listopadu začal z prostředka vyrůstat květ a za rok na konci října jsem zralý plod sklidil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz