Vypadávání peří
|
|
 |
 |
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?) 3.6.2015 0:25
Tak já tedy nevím. Myslela jsem si, že máme slepice bílé vlašky, ale když jsem se podívala na obrázky Dekalb White, tak jsou ty naše úplně stejný .
No jestli tedy jsou to ony, tak s tvrzením... že jsou to mrchy, agresivní svině atd... nemůžu absolutně souhlasit.
Asi tedy nemáme vlašky, což mě štve z důvodu, že jsem chtěla šlechtěné plemeno a ne hybrid a protože v druzích a plemenech slepic neznalá, jsem si nechala "poradit".
Ale jinak je to jedno, jsou to zlaté slepice. Klidné, pohodové, naprosto žádné problémy s nimi nejsou. Běhají za námi stejně jako ostatní. Jak jsem tedy teď zjistila (už se nikoho nebudu ptát, beztak mi neřekne pravdu) tak máme všechny slepice hybridy a rozhodně nemohu říct, že by to byly slepice nevhodné pro domácí chov nebo mezi sebou nesnášenlivé.
Máme Isa Brown, Modrý dominant (to taky neměl být hybrid ) a to co měla být jak jinak než šlechtěná, ale je asi rovněž hybrid... Bovans Sperwer a zřejmě tedy ty Dekalbky. Žádné vášně, napadání ani nic jiného se prostě nekonalo a ani nekoná. Tedy samozřejmě nějaké vyjasňování pozic v době sžívání starších a mladších, ale jinak fakt nic.
Evidentně se nevyznám v plemenech slepic, jsem tedy dobrý terč pro prodej údajných šlechtěných plemen, která jsou hybridi, ale rozhodně nemůžu souhlasit s tím, že jsou hybridi nevhodní pro domácí chov atd.. S tím jací jsou v našem chovu zkušenosti mám a popisovaným chováním v žádném případě netrpí.
Hybridy jsem nechtěla z toho důvodu, že mi připadají více náchylní k nemocem a vzhledem k jejich původu se ani nedivím. Každé vajíčko pochopitelně potěší, ale není pro mě ani vynikající snáška až tak nezbytně důležitá. Myslím si, že celkově lepší s ohledem do budoucnosti chovat a podporovat chov šlechtěných slepic. Ale přesto, když už hybridy mám, si myslím, že jsou jen tací jací jsme my k nim. Jak se o ně staráme a pečujeme.
P.s. jedno šlechtěné plemeno, s jistotou přeci jen mám:). Zatím jen mladé kuřičky Marans.
No, o víkendu jedeme do Ředhoště doplnit hejno, tak už jako více poučena o plemenech, jsem zvědavá jak pořídíme:). Domlouvali jsme se doma, že asi zase ty bílé, protože jsou ze všech co máme nejlepší.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 135.232 (?), 1.6.2015 18:00, zobrazeno: 34045x
Prosím o radu, příbuzní pěstují slepice a zhruba ty před rokem začaly trpět ztrátou peří na zadní části.
(blíže viz foto). Fakt je, že kotce zrovna hygienou neoplývají a výběh mají poměrně velký, ale trávu
na něm najít nelze. Příbuzní jsou staří a jakékoliv rady negují.
Rád bych věděl co by se s tím dalo dělat.
Předem děkuji za radu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 1.6.2015 22:24
Naštěstí jsem se s tím nesetkala ve svém chovu, takže jen odhaduji...
Připadá mi to tak, že si sami peří vyklovávají, příčinou by mohli být parazité a vzhledem k popsaným podmínkám bych se tomu ani nedivila.
Co dělat? Nevím jak dalece můžete nebo nemůžete do chovu zasáhnout, ale buď se o chov postarat vlastními silami, případně pohrozit příbuzným, že pokud podmínky neupraví, budete je muset udat za týrání zvířat... I když jsem s tím v souvislosti se slepicemi ještě nesetkala, vzhledem k zákonu, věřím, že je to jen proto, že to lidé obvykle neřeší. Můj názor je, že je to týrání, pokud s tím nehodlají nic dělat. Možná i hygiena by nebyla od věci..., ale osobní zkušenost nemám.
Nic jiného mě nenapadá. V každém případě bych se pokusila vlastní aktivitou/intervencí podmínky slepic zlepšit... tedy zejména hygienické podmínky, desinfekci jejich obydlí, důkladnou prohlídku slepic a případné ošetření přípravky proti parazitům, dobrá strava atp.. Mimo to mi připadá u některých, že mají břicha nafouklá a to by mohlo být zánětem vejcovodů, z vlastní zkušenosti ne vždy příliš řešitelné.
Další možné řešení je sekyrka, což zrovna já neříkám příliš ráda, ale někdy si myslím, že je to pro zvíře lepší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 2.6.2015 11:14
To je taky možné a i o stáří jsem uvažovala a vyloučeno není.
Přesto, nejsem na to odborník, ale tím jak je to lokalizované prakticky jen na zadek a hřebínky jsou normální, si stejně myslím, že v tom bude parazit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.163 (?), 2.6.2015 22:32
Tak na devadesát procent jde o plemeno Dekalb White, já je měl taky a přesně takhle vypadaly po zimě. Jsou extrémně citlivé na stravu, potřebují velmi pestrou přesně specifickou stravu, pokud možno N2. Jakmile jim něco chybí, okamžitě si vyzobávají peří na břichu a zadku sebe sama a také s oblibou vzájemně. Peří samozřejmě žerou, není to pro zábavu. Jedinou kladnou vlastnost maj, že když jim dopřejete perfektní zelený výběh a kvalitní doplňkovou stravu, dají vám vynikající snůšku a obří vejce. Jinak jsou to mrchy, agresivní svině, tito hybridi mají nepředvídatelné chování, divnou povahu, nesnesou jiné plemeno ve výběhu, jsou schopny utýrat kuřici. Nechtěl bych mít od nich kohouta. Je to zrůdný výsledek těžkého zásahu křížení.
Plemena určená pro klecový chov nemají co dělat v domácích chovech.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 3.6.2015 0:25
Tak já tedy nevím. Myslela jsem si, že máme slepice bílé vlašky, ale když jsem se podívala na obrázky Dekalb White, tak jsou ty naše úplně stejný .
No jestli tedy jsou to ony, tak s tvrzením... že jsou to mrchy, agresivní svině atd... nemůžu absolutně souhlasit.
Asi tedy nemáme vlašky, což mě štve z důvodu, že jsem chtěla šlechtěné plemeno a ne hybrid a protože v druzích a plemenech slepic neznalá, jsem si nechala "poradit".
Ale jinak je to jedno, jsou to zlaté slepice. Klidné, pohodové, naprosto žádné problémy s nimi nejsou. Běhají za námi stejně jako ostatní. Jak jsem tedy teď zjistila (už se nikoho nebudu ptát, beztak mi neřekne pravdu) tak máme všechny slepice hybridy a rozhodně nemohu říct, že by to byly slepice nevhodné pro domácí chov nebo mezi sebou nesnášenlivé.
Máme Isa Brown, Modrý dominant (to taky neměl být hybrid ) a to co měla být jak jinak než šlechtěná, ale je asi rovněž hybrid... Bovans Sperwer a zřejmě tedy ty Dekalbky. Žádné vášně, napadání ani nic jiného se prostě nekonalo a ani nekoná. Tedy samozřejmě nějaké vyjasňování pozic v době sžívání starších a mladších, ale jinak fakt nic.
Evidentně se nevyznám v plemenech slepic, jsem tedy dobrý terč pro prodej údajných šlechtěných plemen, která jsou hybridi, ale rozhodně nemůžu souhlasit s tím, že jsou hybridi nevhodní pro domácí chov atd.. S tím jací jsou v našem chovu zkušenosti mám a popisovaným chováním v žádném případě netrpí.
Hybridy jsem nechtěla z toho důvodu, že mi připadají více náchylní k nemocem a vzhledem k jejich původu se ani nedivím. Každé vajíčko pochopitelně potěší, ale není pro mě ani vynikající snáška až tak nezbytně důležitá. Myslím si, že celkově lepší s ohledem do budoucnosti chovat a podporovat chov šlechtěných slepic. Ale přesto, když už hybridy mám, si myslím, že jsou jen tací jací jsme my k nim. Jak se o ně staráme a pečujeme.
P.s. jedno šlechtěné plemeno, s jistotou přeci jen mám:). Zatím jen mladé kuřičky Marans.
No, o víkendu jedeme do Ředhoště doplnit hejno, tak už jako více poučena o plemenech, jsem zvědavá jak pořídíme:). Domlouvali jsme se doma, že asi zase ty bílé, protože jsou ze všech co máme nejlepší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 3.6.2015 7:33
I ten hybrid je výsledek šlechtění, dokonce o stupeň vyšší, nebo svým směřováním odlišný od taky šlechtěného čistokrevného plemene-to jen pro upřesnění. Jinak musím, jako už mnohokrát souhlasit s p.Veselkou- chovaná zvířata jsou zrcadlem nás chovatelů-od čeho výraz CHOVATEL? Až na malé vyjímky, kdy má tvor mozkový defekt, to pak nepomůže ani přivinutí na prsa... Tvorem myslím i člověka . Dobře se chovat ke slepicím-to neznamená jen při příchodu na dvorek slušně pozdravit, ale především nakrmit, napojit, uklidit a v neposlední řadě pozorovat-prostě se jim VĚNOVAT, ony nám na oplátku dávají ze sebe to nejcennější, a to doslova. S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 3.6.2015 10:22
Opět zdravím do Chropyně .
Omlouvám se za OT, snad se zakladatel nebude zlobit... k těm hybridům a šlechtěným slepicím - pokud to správně chápu, tak hybrid je druh vzniklý umělým křížením šlechtěných plemen na buněčné úrovni. Tedy čistě umělým zásahem člověka tak, aby slepice měla ty nejlepší vlastnosti s ohledem na užitkovost. Výsledkem je slepice s danými vlastnostmi -snáška, přírůstky, ale už z jejího oplodněného vejce nemůže být další kvalitní slepice. Při případném množení takový chov degraduje. Šlechtěná slepice pochází z vejce, které šlechtěná slepice snesla a šlechtěný kohout oplodnil a to bez dalšího zásahu člověka a z této vylíhnuté slepice/kohouta je případný rodič se stejnými vlastnostmi. Je to tak?
Jestli je tak a chápu to správně, pak hybridi jsou spíš takový "stroj na vejce" a příliš nevěřím tomu, že je možné, aby člověk obelstil přirodu a slepice s vynikající užitkovostí měla také přirozené dispozice k vynikajícímu zdraví. Myslím si, že vždy je takový zásah na úkor něčeho jiného.
Samozřejmě platí, že zdraví zvířete významně ovlivníme podmínkami, které zvířeti dáme. Ale nemají šlechtěné slepice přirozeně lepší dispozice dané jejich vlastním plemenem?
No čím víc o tom přemýšlím tak při způsobu obvyklého a snad i doporučeného chovu, kdy se cca po dvou letech slepice obměňují, se chovatel, při dobrém chovu, s asi moc nemocemi nesetká, protože dříve než problémy vzniknou, slepice už není.
Jenže, když mám chov slepic na dožití... tak by šlechtěné nehybridní slepice měli být vhodnější volbou ne?
No asi je to jedno, hybrid nebo ne, slepice jsou fajn a dobrou péči si zaslouží bez ohledu na původ..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 4.6.2015 12:17
Zdravím p.Veselku... kam? i všechny pravidelné, či jen občasné účastníky zájezdu , fóra zvaného CHOVÁME-pěstitelé jsou na Zahradě . Člověčí výběr, šlechtění, křížení, hybridizace, plemenitba... jsou různé výrazy pro jedno a totéž, ikdyž výsledky jsou různé, někdy splní lidský zámysl, jindy nikolivěk. Rozumím výrazu druh v předchozím příspěvku, pro lepší pochopení je však dobré používat správné výrazy-slepice je samice od kura domácího, divokého, ale i bažanta..., druh je kur bankivský-divoký předek poddruhu kura domácího-a teprve jeho varianty jsou obecně nazývány plemeny.Další dělení souvísí s užitkovostí-pr.vajec, masa, obého i s přednostním důrazem na jiné vlastnosti-vzhled, mini+maxi velikost, zápas... Různí lidé mají odlišné požadavky, v souvislosti s úvahou o- jak to nazvat nedokonalosti nečistokrevných jedinců mi okamžitě vytanul na mysli a vykouzlil mi široký úsměv p. Zdeněk Srstka- To je ale hezkej kříženečééék, koukni na ta vočičkááá... a já si dovolím přidat-chytrej jako vopice- jen promluvit, viďte? Váš S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|