Vajíčka s dvěma žloutky
|
|
|
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?) 29.8.2010 14:56
Určitě to souvisí s produkcí hormonů a s uvolňováním zárod.vajíček/ovocytů/ z Graafova folikulu.U slepic je založených cca 1500 ovocytů a vývoj vejce trvá asi 22-24 hod.Ještě je zajímavé, že slepice jsou heterogametické, tzn.,že mají genetickou výbavu pro tvoření obou pohlaví, to je určeno již v zárodečných ovocytech a oplodnění kohoutem nemá na vznik budoucího pohlaví vliv.Vajíčka jsou dvojího typu, kohoutí spermie jen jednoho.U člověka je to naopak/žena XX, muž XY/.
Žloutek se vyvíjí několik měsíců, je zprvu malý a bílý, postupně karotenoidy žloutne a tuky se zvětšuje.Je uvolněn z ovaria, které je vyvinuto jen levé!! vždy levé, založena embryonálně jsou obě, al e pravé pak zakrní.
Snad při dozrávání žloutku se nějak spojí do jednoho Graafova folikolu dva, jako bývá u žen - dvouvaječná dvojčata.Nevím, jestli je to možné, ale čistě teoreticky by se z dvoužloutkového vajíčka mohla vylíhnout dvě kuřata a to stejného nebo různého pohlaví.
Jak je to s tím líhnutím? Neví to někdo? Genetika je jako detektivka a ani jsem to nevěděla, ale teď právě jsem si to nastudovala.
Nesouvisela ta dvoužloutková vejce s pelicháním? Na prasknutí folikulu je potřeba bolus progesteronu a v době pelichání je sérová hladina progesteronu velmi nízká.
Bylo by zajímavé se podívat... Ale to už by pak nenesla vůbec nic.
Myslím, že má nějakou anomálii buď ve vývoji vaječníku, nebo hormonální.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 29.8.2010 14:56
Určitě to souvisí s produkcí hormonů a s uvolňováním zárod.vajíček/ovocytů/ z Graafova folikulu.U slepic je založených cca 1500 ovocytů a vývoj vejce trvá asi 22-24 hod.Ještě je zajímavé, že slepice jsou heterogametické, tzn.,že mají genetickou výbavu pro tvoření obou pohlaví, to je určeno již v zárodečných ovocytech a oplodnění kohoutem nemá na vznik budoucího pohlaví vliv.Vajíčka jsou dvojího typu, kohoutí spermie jen jednoho.U člověka je to naopak/žena XX, muž XY/.
Žloutek se vyvíjí několik měsíců, je zprvu malý a bílý, postupně karotenoidy žloutne a tuky se zvětšuje.Je uvolněn z ovaria, které je vyvinuto jen levé!! vždy levé, založena embryonálně jsou obě, al e pravé pak zakrní.
Snad při dozrávání žloutku se nějak spojí do jednoho Graafova folikolu dva, jako bývá u žen - dvouvaječná dvojčata.Nevím, jestli je to možné, ale čistě teoreticky by se z dvoužloutkového vajíčka mohla vylíhnout dvě kuřata a to stejného nebo různého pohlaví.
Jak je to s tím líhnutím? Neví to někdo? Genetika je jako detektivka a ani jsem to nevěděla, ale teď právě jsem si to nastudovala.
Nesouvisela ta dvoužloutková vejce s pelicháním? Na prasknutí folikulu je potřeba bolus progesteronu a v době pelichání je sérová hladina progesteronu velmi nízká.
Bylo by zajímavé se podívat... Ale to už by pak nenesla vůbec nic.
Myslím, že má nějakou anomálii buď ve vývoji vaječníku, nebo hormonální.
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.80 (?), 13.10.2010 22:55
V každým případě nesení dvojžloutkových, či bezžloutkových vajec znamená anomálii. Příčinou může být lecos. Dvouletá slepice je na rentabilitu už stará slepice. Pokud nesla v prvním roce dobře, nemusí už takto pracovat v druhém cyklu. Co vím z vlastní zkušenosti, tak jakmile se objevovala dvoužloutková vejce, krabatá vejce, či ta holubí, patřilo to slepici, která už bude končit. Může mít skryté nosičství pulorové nákazy a pod. Holubí vejce bez žloutku, se taky utvoří nejčastěji tak, že ve vejcovodu je nějaké cizí těleso a to se začne normálně obalovat bílkem blanami a nakonec skořápkou.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.22 (?), 22.5.2012 16:39
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli mohou mít dvoužloutková vejce i holubi. A kdyby ano, vadilo by to potom tomu holouběti?
Děkuji K.J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.219 (?), 13.10.2010 10:16
Dobrý den
Kupuji na trhu vajíčka. Paní co je prodává říkala, že často mají dva žloutky. Ale v krabičce s 6ti vajíčky jsem třeba teď měla všechny dvouvaječné. Minule asi půlku. Všechny jsou veliká. Jak to je možné? Nemusím se bát, že by v nich byly třeba umělé hormony? Nebo nějaké nezdravé složení stravy slepic které pak ovlivní vajíčka? Vajíčka jsou na chuť dobrá, mají křehčí skořápku a nebo je to tím, že se do kabiček nevejdou a častěji se rozbijí při transportu..
Děkuji za odpověď. Zuzka B.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.170 (?), 31.3.2012 7:54
Zdravím. Mám kamarádku která chová slepice. Ta slepice jim nosí jen dvojvaječná a to proto že má jiný druh slepic. Jsou slepice které snaší obyčejná vajíčka a jsou druhy slepic který snaší dvojvajíčka. Tyhle dvojvajíčka jsou výborné a rozhodně se nemusíte bát že by byly nějaké škodlivé. Jde jen o jiný,,poddruh" slepice. S vajíčkama rozhodně nic není a to že občas může snáše normální vajíčka může být jen dočasné nebo že už stárne. Pěkný den
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.1 (?), 22.6.2012 6:53
Mě by zase zajímalo, jak dlouho slípce trvá, než z těch prvních malých vajíček začné nést klasická větší vajíčka.Jedna mi nedávno začaka nést, nesla tak 3x, po 4 snesla velké vejce-myslela jsem, že už budou taková pořád, ale ono mělo 2 žloutky a hned na to zase začala snášet malá vajíčka, jako ostatní začínající nosnice. A je možné, aby jedna slepice snesla 2 vejce?Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|