Slepice - neznámý útvar na peří

host - 178.38 (?)
5.11.2015 11:10

Ano, vypadá to jako odloučený kousek kůže, jako u nás strup. Vůbec bych to neřešilasmiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 5.11.2015 10:11, zobrazeno: 10049x

Zdravím chovatele,

dnes se na vás obracím s dotazem, zda jste se již někdo s tímto nebo podobným útvarem setkal či byste věděli o co jde.

Našla jsem to dnes jedné slepici těsně pod křídlem, na první pohled to vypadalo jako, že tam má něco přilepeného, ale když jsem to prozkoumala blíž zjistila jsem, že je to jakoby těsně obrostlé kolem každého brka, jako kdyby dejme tomu brka prorostla do plástve..

Kopírovalo to kůži a když jsem jednotlivá brka protáhla otvory, tak ta část, která byla schovaná, byla velmi jemné chmíří. Celý ten útvar byl téměř tvrdý, ale i trochu poddajný a vypadal suše. Teď na fotce je od oleje, do kterého jsem ho dala.

Nemám tušení o co jde, snad zbytky/výtrus nějakého parazita? Vypadá to organicky, kdyby slepice byla had, klidně bych řekla, že je to svlečená kůže. Jinak na slepici není nic neobvyklého, kůži má čistou a normální, brka, kromě částečného vyškubání od skoku kohoutů, také v pohodě.

Děkuji všem.

Rubová strana
Rubová strana
Lícová strana
Lícová strana

host - 157.239 (?), 5.11.2015 10:57

Dobrý den. Jeví se to jako strup. Teď jde o to, jestli příčinou bylo mechanické podráždění-mikroůraz při manipulaci, skoku-kohoutí dráp, ostruha, bitka s konkurentkou...,nebo-a to by bylo závažnější-NEŠTOVICEsad! S.P.,Ch.

host - 178.38 (?), 5.11.2015 11:10

Ano, vypadá to jako odloučený kousek kůže, jako u nás strup. Vůbec bych to neřešilasmiley

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 5.11.2015 12:42

Strup mě taky napadl, ale zarazilo mě, že nemá nikde absolutně nijak poškozenou kůži, ani náznak. Ale když už to říkáte Vy a ještě host pod Vámi, můj milý S.P.Ch. tak tomu budu věřit. Fakt je, že nemám v chovu žádné známky problémů jako napadení parazity atp..

Děkujiheart, jsem klidnější, tohle jsem prostě doposud nevidělasmiley.

Jo a trochu OT, ale slepic se to týká. Tři negativně-pozitivní zprávy z našeho chovu.

První je, že Růženka to ještě nevzdala, stále a trvale špatně vidí, vypadá to, že prodělala cévní mozkovou příhodu, nechodí, ne, že by nechtěla, ale neudrží se na pařátkách tak, aby stála, už jsem byla rozhodnuta pro uspání, avšak Růženka se odmítá vzdát a znovu se začíná pomalu zlepšovat.

Druhá je, že naši malou Dekalbku tak moc obskakoval Ringo nebo Elvis, možná oba, až jí včera chudince roztrhli krk, tedy maso a kůži. Byla hodně špatná, evidentně jí to tak moc bolelo, že se skoro nehýbala. Dala jsem jí lokální anestezii, udělala 7 stehů a už večer byla jak z divokých vajec, rekonvalescence se jí vůbec nelíbí, chce ven a dělá jako by se jí nic nestalo.

Třetí, vylíhlo se nám první kuřátkosmiley. Čas není příznivý a nám pořád žádná holka nechtěla kvokat, až před nedávnem jedna začala, tak jsem si řekla, že když má ty touhy, tak jí nechám, druhá se za nedlouho přidala, ale tu jsem sedět nenechala. Protože jsem neuměla prosvítit vejce, vzala jsem šest přiměřené velikosti a tvaru, že jí je na zkoušku dám a pak se uvidí. Ani jsem moc nečekala, že něco bude. Vejce postupně mizela až zůstala dvě a dnes v noci se z jednoho vylíhlo kuřátko, druhé má ještě pod sebou, tak se uvidí. Podle mě je to kohoutek, ale co už, stejně mám radost.

Paní kvočna s kuřátkem
Paní kvočna s kuřátkem
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty