Nejsem příliš velkým přítelem všemožných granulí a směsí pro nosnice. Ne, že bych byl nějaký ekoterorista, ale příliš průmyslových výrobků jde imho proti smyslu chovu slepic - tedy alespoň částečené nezávislosti na průmyslovém zemědělství. U nás máme 15 slepic ve výběhu 4 x 8 metrů s přidruženým kurníkem. Výběh je už za ta léta téměř bez vegetace. Většinu jejich potravy tvoří potravinové zbytky (z asi desítky domácností, získáváme je výměnou za přebytková vajíčka), a to všech možných druhů. Základem se samozřejmě sušené odpadní pečivo, všemožné celozrnné a vícezrnné, dýňové a grahamové chleby, rohlíky a bagety pouze podrtím v takovém svépomocí připraveném mlýnku a sypu jim suché do korýtka namísto zrní spolu s drcenými skořápkami. Obyčejné rohlíky, chleba a podobně dostávají namočené v tzv. močce spolu s ostatnímy nezařaditelnými potravinovými zbytky (a občas nějakým tím procházejícím tvarohem, jogurtem, nebo škraloupem z mléka). Takové ty zbytky po různých oslavách jako jsou slané tyčky, arašídy, mandle, chipsy, keksy a podobně sbíráme do velikého hrnce, jednou za čas (když se naplní) je zaliju vodou a uvařím, vodu slyju (celé to dělám, abych je zbavil soli) a zbylou kaši přidávám k močce. Zužitkujeme i slupky od kořenové zeleniny, tykvovin a brambor, které jim převáříme a dáváme po vychladnutí a kosti, které jim drtíme na ručním drtiči, který mají slepice ve výběhu. Slepice mají celoročně ve výběhu březové špalky (v různém stupni rozkladu) a jeden letitý pařez, čas od času tlející dřevo prohrábnu, aby si mohly naklovat červíky. Samozřejmostí je voda, mají žlábkové pítko doplňované z barelu, do kterého sbírám dešťovou vodu. Občas dostanou na přilepšenou nějaký ten plevel z manželčiny skalky, či našich zeleninových záhonů. Jednou za čas také pokosenou trávu. Takto náš "chov" funguje už 10 let, během kterých už jsem postupně obměnil celé hejno 4x a pyšníme se průměrem přes 300 vajec na slepici na rok a snášejí i v zimě i když přepeřují.