Slepice nenesou vajíčka
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 51.213 (?) 27.12.2014 9:13
Pěkný den, slepice nenesou každý den a čím jsou starší, tím se snůška zmenšuje i o 20-30 vajec za rok, takže měsíc zase nenesou.
pěkné počtení o slepicích je třeba toto.. jsou tam jednotlivé slepičky a kolik nesou vajíček, takže od 300 do 100 vajíček
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 27.12.2014 15:42
Většina ptáků snáší vejce v závislosti na délce světelné části dne, cílené šlechtění, výživa a styl obsluhy jsou další hráči na hřišti-k tomu je třeba zohlednit osobní historii každé nosnice, její věk, hygienu chov. zařízení, stres-doplnění o nováčky, možnost zanášení, požírání vajec slepicemi nebo predátory-kunami, tchoři, lasičkami, ale i dom. mazlíčky! Taky teplota vzduchu-v létě vedra, jindy chlad či dokonce mráz dokážou snášku na dlouho omezit až zcela zastavit. Sovy, ale i pižmovky jedou v jiném režimu-víte proč? S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 203.217 (?), 29.12.2014 18:39
Naše slepice nenesly taky skoro dva měsíce. Jedna po druhé přepeřují, až te´d před Vánoci začaly znovu nést. Vždycky vidím pokled snůšky při změně počasí - i když byly velká vedra, nesly trochu méně. Nepřídáváme nic uměleého, žádné vitamíny. Nemyslím, že jsou umělé vitamíny dobré pro lidi, natož pro slepice. Ale teď po pauze začínají jedna po druhé znovu snášet, jsou z nich krásná velká vejce a nesou denně. Já taky nejedu po celý rok každý den na plný výkon, tak myslím, že i slepice potřebují pauzu. Jen bylo teda pravda ponižující, když jsem si jednou musela jít koupit veljce do obchodu :o)))
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 29.12.2014 19:33
Kdo má možnost chovat slepice různých plemen, různého věku, ten většinou nemá absolutní výpadek. Je také dobré v čase nadbytku myslet na přetržení-ať bude důvod jakýkoliv. Vejce správně uložená, např. i do váp.nálevu, mražená melanž... Někdo praktikuje ječmennou dietu-po ní hejno přepelichá naráz a rychle.S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.165 (?), 27.4.2015 11:37
Dobrý den,
proč slepičky nesnáší už tady bylo popsáno mockrát. Přesto prosím i já o radu. Slepička přestala snášet, nesnášela asi něco přes týden, pak snesla jedno normální vajíčko, na třetí den mrňavé vajíčko. Pak zase 10 dní nic a dnes zase malé vajíčko - snad se mi povede nahrát obrázek vč. normálního vajíčka, hnědého od druhé slepičky a jako perličku i obří vajíčko taky od hnědé. Proč po dlouhé přestávce snesla bílá slepička zase vajíčko jak křepelka?. Už jsem se ji chystala dát do polívky, ale zatím nebyl čas. Třeba byste věděli, proč to tak je. Ostatní slepičky snáší každá každý den jedno vajíčko (teď poslední týden, jindy mají i přestávky). Přitom je stará malinko přes 1 rok, loni v květnu začala snášet (statistiku vím přesně, po ztrátách mám 7 hnědých a 1 bílou slepičku, tak je holt pod drobnohledem).
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 27.4.2015 11:54
Dobrý den, těžko radit, když víme tak málo. Jak se Vaše pipenky stravují, napájejí, mají tvarově-rozměrově pohodlný hřad, nejsou něčím, někým stresovány, ta konkr.slepička-jak se snese s kolektivem, jaký má původ, k jakým ztrátám ve vašem chovu došlo-škodná, nemoc, člověk lupič, nepřítel??? S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.165 (?), 27.4.2015 23:21
Napravuji, doplňuji informace. Nyní máme 8 slepiček, 7 hnědých, 1 bílou. Měli jsme tři bílé, ale bohužel jednu mi "setla" dvířka u samozavíracích dveří (ručně vyrobené na otvírání v určitou hodinu), přetrhlo se lanko (už je nahrazeno lankem kovovým) a tak ji to přaštilo, když vylízala ven, že to nepřežila. Tu jsem obrečela, ale to jsou ty zkušenosti. Druhá bílá začala být divná, skoro nechodila, nechtěla žrát, tak jsme ji klepli. Tchýně pak přišla s tím, že se ji nejspíš měl jen zatnout tipec a asi měla pravdu, protože když přestala žrát tady ta poslední bílá, tak ji ho odstranila a bílá zase vesele žrala a snášela. Kurník máme prostorný, cca 1,5 metru krát metr, 2 hřady, zateplený, odvětrávaný. Slepičky do něj chodí jen spát. Je sranda, že jsou stejně vždy nacpané na jeden roh a tulí se k sobě. Vešlo by se jich tam skoro 3x tolik, ale to nechci. Ráno, jakmile se jim otevřou dvířka, mají k dispozici velkou zahradu, asi 800-1000 m2, trávy všude dost, křoviny taky, dva stromy. Voda je vyvedená ze studny přímo u kurníku, každé ráno tam chodím, dávám jim zbytky z kuchyně (nejvíc jim chutná maso, jsou jak divé) a nalévám čestvou vodu. V létě vyměňuji čertsvou vodu i vícekrát denně. Zrní mám v automatických nášlapných krmítkách, slepičky jsou moc šikovné, pěkně si na něj stoupnou a už zobou.
Tak nevím. Zvenčí je podle mě nic nestresuje, minulý týden musím hnědé moc pochváli, celý týden bylo každý den 7 vajec (tudíž snesly všechny). Spíš přemýšlím, jestli spíš není stresovaná tím, že je jediná bílá. Ale v kurníku se tulí s hnědými normálně. Zarazila mě i ta velikost, fakt jak maličká křepelčí vajíčka. Kdyby byla ve stresu a nechtěla snášet, nesnese žádné, ne křepelčí. Ale možná se pletu. Slepičky mám teprve rok, ještě se tak nevyznám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 28.4.2015 13:07
Krmíte jen kuch.zbytky? Vodu jen doplňujete, nebo nádoby i umýváte-jak často, jen tepl.vodou, nebo použ. i vhodnou san.chemii? Tulení se slepic k sobě na hřadu je jistě roztomilé, ale může být známkou mokrého průvanu! Pokud je poptávaný kus z problematické skupinky, má za sebou vážný zdr. problém-tipec bývá způsoben virem, který skrytě přežívá a opětovně vzplane, je pro ost.ptáky v chovu infekční, je většinou jen otázkou času, kdy prorazí jejich obranyschopnost! Takže můj názor je ten, že bílá sl. má dostat okamžitě ránu z milosti a v chov. zařízení by měla proběhnout velká šůrovačka! Chloraminem. S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.165 (?), 28.4.2015 22:48
Že jo, já si to taky říkala. Už jsem to nastudovala, jak to udělat. Zítra jdu na to, snad to zvládnu.
A nekrmím jen zbytky, to by se slepičkám asi nelíbilo, psala jsem, mají nášlapná krmítka, uvnitř zrní. Zbytky mi nevadí, že sežerou případně i vrabci a jiní ptáčci, ale krmit je drahým zrním je přepych. V krmítku míchám pšenici, slunečnici a krmivo pro nosnice, takové malé granulky. A nádoby na vodu samozřejmě umývám. MInimálně 1x denně. Spíš vodou, ob den dva pak i pískem nebo jarem.
Jojo, chloraminem čistím.
Co je mokrý průvan?
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 29.4.2015 11:44
D.d. Mokrý průvan vzniká především tam, kde je příliš pečlivě zatepleno, kde je málo nastýláno, kde se podestýlka dlouho přidává a jen občas uklízí, tam, kde podestýlka chybí, kde je větší vrstva trusu, kde se napájí v kurníku, kde je větrací otvor ve střeše nebo těsně pod ní, tam, kde je velká koncentrace zvířat... Na vzpomínané tulení se slepiček mají vliv i světelné podmínky v ubikaci, možný výskyt parazitů-čmelíků. Chloraminem-alespoň 1krát měs. i napáječky a krmítka-cca.30min.namočit, pak oplach čistou vodou. Hodně zdaru, S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|