Slepice - kolik potřebují místa

host - 178.81 (?)
27.6.2009 7:46

Podle mýho názoru se na metr čtvereční kurníku vejdou víc než 2 slepice, kor pokud bude kurník dostatečně vysoký a budou tam bydílka. Dvě vystlaná hnízda stačí na snášení pro 6 slepic, které se tam v průběhu dne postupně vystřídají. Hezkej den

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 187.81 (?), 18.6.2009 13:39, zobrazeno: 133912x

Dobrý den,

uvažuju o tom, že bych si pořídil slepice. Mohl by mi někdo napsat, kolik prostoru zhruba potřebuju pro 5 slepic?

Děkuju za případné názory.

host - 46.80 (?), 21.6.2009 22:25

Zdravím, předpokládám, že jim poskytnete kurník a výběh ven. V kurníku počítejte na jeden metr čtvereční podlahy max 2 slepice. Ted záleží zda hodláte v kurníku slepice také krmit nebo venku. čili i na toto je třeba nějaké místo, dále na hnízda a hřady. Venkovní výběh nejlépe zatravněný a s možností ukrýt se do stínu. Pokud je malý tráva tam dlouho nebude, tak hlavní bude, aby byl suchý. Čili vydrenážovat. Jinak tam bude za deště bahno.Stačí písek.

Juraj Kafka

host - 178.81 (?), 27.6.2009 7:46

Podle mýho názoru se na metr čtvereční kurníku vejdou víc než 2 slepice, kor pokud bude kurník dostatečně vysoký a budou tam bydílka. Dvě vystlaná hnízda stačí na snášení pro 6 slepic, které se tam v průběhu dne postupně vystřídají. Hezkej den

host - 15.147 (?), 30.6.2009 18:41

Ano vejdou, ale pro pohodu zvířat méně znamená více. Zvláště v zimě, když nemohou pro sníh do výběhu, musí pobývat v kurníku a jestliže se tam budou tísnit, pelichajícím slepicím ostatní začnou vyzobávat krvavé mladé peří. Nehledě na vznikající vyšší vzdušnou vlhkost v důsledku vydechování vodních par zvířaty.

Juraj Kafka

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 121.233 (?), 24.6.2009 19:02

Nepíšete, jaké máte k chovu 5 slepiček podmínky. Máte nějaký chlév, nebo stodolu, nebo jim chcete postavit boudu? Ve chlévě stačí umístit tyč (střešní lať se zkosenou hranou) a to je vše v případě, že je na celý den budete pouštět někam do zahrady. V zimě jim můžete v chlévě, nebo ve stodole zařídit malou hrabárnu o velikosti cca 5 m2, aby se nenudily a měly pořád co přehrabovat. Na poledne je i v zimě můžete vypustit ven, pokud není mráz hluboko pod nulou. Já jim mažu v zimě hřebínky a lalůčky sádlem, aby jim neomrzly a několikrát denně jim v zimě dávám teplou vodu, aby se mohly napít. Snášejí perfektně i v zimě. Ještě se mi nestalo, aby i v mrazech nedaly každý den vajíčko. Pokud budete stavět zateplený kurník a budete je chtít omezit do výběhu, je to už podstatně náročnější záležitost.

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 27.6.2009 13:32

Uvažujeme také o pořízení "hejna" 3 slepic.Dočetla jsem se, že na jednu slepici kurník 0,5m2 a výběh 20m2.Jinak jsou na omlet.de úplně senzační kurníky, pravda za stejně senzační cenu.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 97.152 (?), 27.6.2009 17:01

Jestli máte paní Magdaleno Dobromilo nějaký chlívek, tak není co řešit. Mám také hejno 3 slepiček, jsou to nesmírně pracovité holky. Mají dovoleno chodit po zatravněném a trvalkami osázeném dvorku, kde i zdobí. Jsou velice hezké a vyvolávají pocit klidu a pohody. Neškodí, na část dne samostatně odchází do sadu za domem. Nikde nemám, díky jejich přičinění, ani slimáčka. Zlikvidují je dokud jsou úplně malinkatí a navíc i vajíčka hlemýžďů. Na podzim mají dovoleno chodit i do mého zelinářského království. To pes, labrador, to je pohroma. Sice má vyběhané cestičky, o kterých si rozhodl sám a ví už kam nesmí, ale na velkou stranu chodí kam ho napadne a několikrát denně. Nejméně dvakrát denně procházím dvorek, abych po něm to jeho nadělení uklidila. Slepičáky od 3 slepiček se na rozdíl od psích hromad v trávníku najdou sotva. Postará se o ně sluníčko a trávník sám. Pokud máte podmínky, tak ten nápad doporučuji realizovat. Sama byste poznala, že držet 3 slepičky v nějakém zabláceném výběhu by byl skoro hřích. 

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 28.6.2009 8:20

Děkuji za postřehy, hovínka na udržovaném trávníku je jeden z problémů.Chlívek nemáme, ale 8a zahradu, rozdělenou na okrasnou a užitkovou.Slepice chceme spíš jako domácí zvířata/odcházíme oba do důchodu/,mám k nim krásný, dnes už nostalgický vztah z dětství.Já myslela, že by byly občas v ohradě, občas v zahradě, ten vyzobaný salát a rozhrabané záhonky jsou spíš očekávaným zpestřením...

Mám ale strach, aby jim v kurníku nebylo v zimě zima, proto se rozhodujeme koupit ten Omlet - cca 12000 Kč - za tu cenu jsme postavili celou šopu na nářadí.

Dík za odpověď, moc mě povzbudila.Představa krákorajících slepiček, které se chodí dívat,/ještě s kočkou a psem/co právě děláte je pro mne nebeská blaženost.

host - 49.131 (?), 24.8.2009 21:59
Běžně se chová šest slepiček na metr čtvereční.Tichý

host - 39.231 (?), 11.8.2010 14:55

tak ja mela hejno slepic pres 1OOks v kravine... pulka kravinu no asi 30metru x 10metru... a vybeh to melo pres hektar,,, ŽANET

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz