Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.120 (?), 22.6.2016 22:28, zobrazeno: 67388x
roční kohoutek začal padat, nohy ho neunesou, nadváhu nemá, je vitální, žere dobře, ale nemůže na nohy, má na nich skvrny, od čeho to může být a co s tím, ještě trochu chodí, ale nevylétne už na bidýlko a když chce něco sezobnout padne do sedu, nožky má před sebou, těžko se zvedá už pár dní
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 208.253 (?), 23.6.2016 0:42
Jaké skvrnky má na pařátkách? Nejsou to spíš krusty a bílé fleky? Pokud ano, tak by šlo o vápenku, což onemocnění - napadení parazitem, které se u drůbeže celkem často objevuje, zejména v nevyhovujících podmínkách.
Je to bolestivé, trvá to poměrně dlouho, ale nakonec vede často ke smrti. Nicméně řešení vápenky je až triviálně jednoduché. Do kbelíku nalít rostlinný olej a každý den, alespoň jednou, lépe dvakrát kohoutka do toho kyblíku postavit, aby měl pařátky celé namočené, chvilku ho tam držet a pak pustit. Parazit se udusí a krusty postupně samovolně odpadnou. Opakuje se denně po dobu cca 14 - 30 dnů.
Samozřejmostí je důkladná desinfekce všech částí kurníku a všeho souvisejícího.
S jiným onemocněním týkajícího se pařátků u drůbeže jsem se nesetkala, takže jestli jde o něco jiného nevím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 23.6.2016 11:21
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 208.253 (?), 23.6.2016 12:53
Můj drahý S.P.Ch nechci se Vás nijak dotknout, ale namočit a podržet kohouta v kbelíku mě osobně zabere zhruba 3 minuty. Váš postup minimálně totéž.
Já náštěstí v našem chovu vápenku neměla, ale setkala jsem se s ní bohužel jinde a právě, že mazání bylo pro chovatele delší a také řešil, že vyplácá hodně oleje, tak jsem mu ukázala postup s kbelíkem a pak to šlo. Jinak omotat pařátky gázou je taky dobré a účinné.
Viděla jsem už vápenky hodně, což je vážně smutný na to, že to má tak snadné řešení. Jeden kohoutek takhle protrpěl několik měsíců a když jsem ho viděla byl už ve stavu kdy vůbec netuším kde vzal sílu vstát. Sotva lez, prosila jsem majitele, ať ho zabijí, protože už mu zjevně nebylo pomoci a to jo, zítra, o víkendu. Zkrátka teď nemáme náladu. Tak aspoň dostával tajně olejové koupele. Nicméně už byl tak zdevastovaný, i když pařátky začali vypadat lépe, že to jinak než smrtí skončit nemohlo... a trvalo to ještě několik dnů než to vzdal.
Jiná paní chovatelka na moji informaci, že její slepice mají vápenku a je nutné to řešit, řekla... no to už mají dlouho, já se ptala veterináře a ten mi říkal, že to je normální. Nechápu jaký veterinář tohle mohl říct, ale nemám důvod pochybovat o tom, že se to opravdu stalo.
Zkrátka, nikoho neomlouvám, přijít k vápence není zase tak jednoduché, na druhé straně vítám to, že tazatel projevil zájem a ptá se, čili podle mě se to snaží řešit a těžko říct.. kohoutek si to třeba mohl i přinést.
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.120 (?), 23.6.2016 21:57
Moc děkuji za cenné rady :-) vyzkoušíme to s tím olejem, nikdy jsme ještě kohoutka neměli, ani jsme ho nezamýšleli, vyklubal se nám z údajné slepičky, pak jsme si ho ale oblíbili, jeho kokrhání nás vrací do dětských dob, kdy bylo kohoutů slyšet více, nyní máme jediného v obci :-). Vápenku naše slepičky nikdy neměli, zkušenosti s ní nemám. Tento kohoutek má horší tu levou nohu, jako by jí měl slabší, více se mu podlamuje. Máme u něho jen 3 stejně staré tj. roční slepičky, před 14 dny uhynula jediná stará slepička, kterou jsme měli z předchozího chovu, bylo jí už asi 6 let, s těmi mladými omládla, ale jen na třičtvrtě roku, myslím, že uhynula stářím. Ještě je zajímavé, že kohoutek asi před měsícem přestal kokrhat, to ještě nepadal a teď jak padá, tak už zase asi týden kokrhá, vůbec tomu nerozumím. Je moc hodný, slepičky mu skoro všechno sežerou, on jim to dobrovolně nechává.
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 208.253 (?), 24.6.2016 9:41
Není zač. Hlavně, aby to kohoutkovi pomohlo. I když to vidím na tu vápenku, tak může jít i o jiný problém, v každém případě olej neublíží. Vyberte si, co se Vám bude vyhovovat, ať už kbelík nebo omotání gázou, oboje má své výhody. V každém případě nezapomeňte na důkladnou desinfekci nejen kurníku, ale i vybavení, všech škvírek atd..
Budu ráda, když dáte vědět, jak se situace vyvíjí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.120 (?), 25.6.2016 22:51
byla jsem v práci na dvou dvanáctkách, o kohoutka se starali děti, prý žral v sedě, ale podařilo se mu i skočit na slepičku, pak ale zase spadl... tak ho zítra budu pozorovat a léčit, určitě dám vědět, jak nastane nějaká změna :-) ještě jednou díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.120 (?), 26.6.2016 11:41
zasílám fotky, jestli byste to podle nich nepoznali, zezadu mi připadá jako by měl na nožkách plíseň
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.120 (?), 26.6.2016 11:44
je pěknej, oko má vitální, je čilý, jen ty nohy..
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.58 (?), 17.10.2019 19:34
Jsou na to mazání od veterináře, ale rada chovatele zkušeného ne mě byla namočit prostě pařátky do nafty. Učinek je velice rychlý kohoutkovi to neublíží, a pro parazity je to toxické. Vápená slupka jde teměř ihned dolů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|