Líhnutí kuřátek

ciki - (7) - 84.189 (?)
21.6.2015 22:04

Zdravíme zpátky po dovolené, celý čtyřlístek se mi vyfotit nepodařil, jelikož dostat je na jedno místo není v mých silách, tak aspoň dvě prťátka,, jak se již opeřují. Máme z nich velkou radost.

kuřátka
kuřátka
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
ciki - (7) - 69.72 (?), 6.6.2015 19:59, zobrazeno: 75872x

Dobrý den,,

jestli mi zkušenější poradí budu ráda.. Dali jsme si pod kvočnu líhnout kuřátka, je to poprvé,, tak jsme takové prvorodičky.. Kvočna seděla vzorně,,  nasazovala jsem v pátek, tak jsem počítala s líhutím zase v pátek. První kuře se nalíhlo v úterý,, další pak se nalíhla ve středu, a další ve čtvrtek, Zbývají mi poslední dvě vejce.. která se měla klubat vlastně v pátek, a včera nic,, dnes nic.. Zkoušela jsem znovu prosvítit ale máme asi silné skořápky nebo slabou baterku,, nejsem z toho moudrá.  Když zkouším prosvěcovat jedinné co vidím je vzduchová komůrka. Zbytek je tmavý a vím prd, zda živý nebo ne. Pípání ani nic jiného neslyším. Kvočna sedí jako přibitá,, dříve vylíhlá kuřátka už řádí jak stádo blešek.. tak nevím jak dál. Nechat jí ještě den,, Dva??,.. vůbec nevím jak dlouho ještě čekat aby to nebylo zbytečné. A na druhou stranu mě děsí, že bych vyhodila kuřátka,,co se naklubou třeba později.. Někdo píše už 22 den vyhodit,, někdo počkat až i do 25dne.. tak a teď kvočno raď.

a k tomu další dotaz.  Kuřátkům jsem koupila K1 od Sehnoutka, a zatím nic jiného nepřidávám. Vodu samozřejmě :-)) je nutné podávat antikokcidika,, nebo jsem měla koupit raději směs s nimi.?? Kvočna je zdravá a sedí nám mimo ostatní drůbež,, tak doufám, že nic nehrozí,, ale přeci jen červíček hlodá a nerada bych o kuřátka přišla.

Díky za rady.

host - 157.239 (?), 6.6.2015 23:29

Jaký byl celkový počet vajec? Kolik je živých kuřátek? Kolik je nevylíhlých vajec, je některé naklubané-zevnitř? Pokud nejste schopni zjistit stav prosvícením-uchopte vejce a v blízkosti ucha s ním lehce zatřeste-pokud uslyšíte žbluňkání, je to vejce původně neoplozené, nebo zárodek uhynul brzy po začátku sezení. Takové vejce na vhodném místě pro studijní účel opatrně rozbijte-pozor na obsah, zápach... Další způsob zjištění života v nasedlých vejcích je jejich chvilkové vložení do nádoby s vlažnou vodou-po zklidnění pohybu vody je průkazné kolébání živáčků. Před návratem do líhně či pod kvočnu je zjemna osušíme. Vícedenní marné sezení na mrtvých vejcích je ve více ohledech špatné-nadměrné vysilování kvočny, opoždění vývoje živých, jejich možná podvýživa a především nebezpečí infekce při rozbití pukavců v hnízdě-potřísnění kuřat a pozření závadného obsahu. S.P.,Ch.

ciki - (7) - 69.72 (?), 7.6.2015 8:19

Moc díky za odpověď,, celkově nasazeno 7,, jedno vyřazeno v průběhu líhnutí - kruh smrti. Inu teď jsem vyzkoušela Vaše rady,, jedno vejce šlo ve vodě ke dnu a opravdu i zašplouchalo,, tak jsem ho vyhodila. Tak za to jsem Vám moc vděčná, že jsem předešla nějakému krizovému scénáři v podobě prasklého pukavce.  Druhé se sice ve vodě prokazatelně nehýbalo ale nešplouchá,, ještě jednou jsem zkontrolovala prosvícením. komůrka je jak má být,, ale nic neslyším. Tak jsem jí ho ještě vrátila,, dám mu čas do zítra,?

nebo mu mám nějak pomoci,? Ale jak že,?? Já vím, že většina chovatelů by to asi neřešila a vyhodila,, ale já nejsem chovatel jak má být,, :-) slepice budou u nás na dožití,, a tohle líhnutí bylo tak nějak pro radost nás všech. Za každé kuřátečkko jsem ráda.. Přeložte si, jsem trošku cvok a moc to prožívám. :_))

A ještě k těm antikokcidikům prosím o rady..:-))

Dnes si tam prťátka hopkají, doslova vyvádí lotroviny. Potvůrky jedny malé. Kvočna se mi zdá být dost nervozní. Každou chvíli si nad hnízdem tak nějak stoupne,, jestli chladí či co netuším. Nebo už toho má tak akorát a vejce stejně opustí. Podotýkám, že ač prvnička, tak byla fakt vzorná. I na vyvenčení jsem jí musela vyndat, a hned mi utíkala zpátky.. Nežrala, jen když jsem jí strčila misku až pod zobák vedle hnízda.

host - 157.239 (?), 7.6.2015 10:24

Dobrý den, hrozí nebezpečí dehydratace kuřátek, proto s tím nevylíhnutým vajíčkem neotálejte-možná zárodek-téměř hotové kuře uhynulo těsně před cílovou čárou... Vemte ho mimo kvočnu a opatrně, lehkým poťukáváním -např. tupou stranou nože nebo hranou zednické špachtle pořušte skořápku-po kruhovám obvodu. Pokud při této akci zaznamenáte pohyb či zvuk, má smysl takto uvolněné kuře vrátit pod kvočnu-max.po hodině zkontrolujte, jak to dopadlo. Než na kokcidie bych si nyní dal většího majzla na čmelíky-kvočna je jimi často extrémně napadená-než postřik jí raději dopřejte popelení. S.P.,Ch.

ciki - (7) - 69.72 (?), 7.6.2015 10:53

tak ještě jednou díky... před chvíli jsem ke kvočně přišla a pobíhala s kuřátky,, vajíčko ještě nebylo zcela studené ale udělala jsem co jste říkal,, a vysledek nula,, kuřátko tam nebylo, jen tekutý obsah, a nežbluňkalo proto, že blána byla hrozně pevné, a při prosvětlení to tedy vypadalo na komůrku.

S tou dehydratací by to asi hrozilo,,ale to mě nějak instintivně napadlo, takže ty první dny jsem jim podávala vodu na malé mističce přímo k nim, a pili jak diví, mezitím už se otrkali a již zvládají cestu k napáječce sami i bez maminky.

Nicméně jakmile jsem dala vejce pryč,, kvočna bych řekla je šťastná,, běhá s kuřátky všechno jim ukazuje a prckové lítají s ní jak diví. Tak moc děkuji za rady moc jste mi pomohl, protože bych jinak čekala min. ještě den a trápila sebe, kvočnu i kuřátka.

Čmělíky naštěstí nemáme, kvočnu jsem prohlídla před i teď,, má bílé peří,,tak se mi to dobře hledá..Je kontaktní takže jí můžu v klidu prohlédnout. Nic jsem nesnašla a popeliště pro jistotu také mají. Nedokážu si představit slepici co by se nemohla popelit.. :-)

Teď bohužel budou dva týdny víceméně doma - máme je v kotelně kde mají cca 2 metry čtvereční odchovnu a okolo ještě druhou tj. dalších asi 4 metry.. Dohromady tedy 6,, to jim snad bude stačit. protože na konci týdne odjíždíme na dovolenou. Hlídání bude chodit jen jednou denně, tak je nechci dát ven. Pak je čeká venkovní ohrádka hezky na zeleném a když budeme doma tak svoboda.. Nemůžu je totiž takhle maličké pustit na volno, kvůli debilnímu sousedovic kocourovi, co vybije široko daleko vše co jen pípne, včetně kosáků a hrdliček. Proti němu obstojí jen pořádná slepice nebo kohout. Tak musí napřed trošku povyrůst.

Nu a co dál, nechat jen na směsi,? přilepšovat,,?? dala bych jim aspoň jemně nakrájené kopřivy,, možná i vařený žloutek, nebo to není nutné??

host - 157.239 (?), 7.6.2015 12:03

První 3 dny i déle uvítají jáhelné krupky-loupané proso, dále lámanou pšenici, pozor na jemný šrot-lepí dýchací cesty. Dobře uvařeným vajíčkem i bílkem nic nepokazíte. Snad Vašim opeřeným dětem nebude po dobu Vaší dovči nic chybět- důraz kladu na dostatek světla a suchého tepla. S.P.,Ch.

ciki - (7) - 69.72 (?), 7.6.2015 21:16

ještě jednou díky

foto našeho čtyřlístku s kvočnou

host - 157.239 (?), 7.6.2015 22:26

Čtyřlístek? Tak potom Pinďa, Bobík, Myšpulín, Fifinka a jejich Maminka-dobrou noc... S.P.,Ch.

ciki - (7) - 84.189 (?), 21.6.2015 22:04

Zdravíme zpátky po dovolené, celý čtyřlístek se mi vyfotit nepodařil, jelikož dostat je na jedno místo není v mých silách, tak aspoň dvě prťátka,, jak se již opeřují. Máme z nich velkou radost.

kuřátka
kuřátka

host - 157.239 (?), 22.6.2015 19:59

Hurá, s novým elánem zpíváme si s Helánemwink. Teď nastane Havaj ptactvu, sluncem, travou se hned nacpu... Tu napaječku bych šoupnul víc do prostoru, aby se víc zpřístupnila. A dík za pěkné opraskycheeky. S.P.,Ch.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz