K původnímu dotazu, hybridního kohouta např. Hisex snad ani neseženete. Končí po vytřídění sexováním jako jednodenní ve velkém igelitovém pytli.
Takže spíš narazíte na křížence s těmito slepicemi. který bývá hnědý s bílým ocasem a nebo celý bílý s měděnými štíty křídel.
Pokud se chcete naučit jak se líhnou kuřata a co to dá všechno kolem za práci, klidně si nasaďte vejce kříženců. Práce ale i radost eventuelně zklamání se tím nemění. V tom problém nevidím, sám jsem se tak učil.
Jen pak nečekejte od těcho kříženců kříženců původní užitkovost. Mnohé slepičky taktokřížené kvokají a tím přicházíte o 40 - 50 vajec ročně a když se kvokání opakuje, tak je to ještě horší.
Ono počet snesených vajec není jen jedna věc. S tím souvisí kromě možné kvokavosti(kdy slepice nenese), také začátek snášení, tedy datum kdy od vylíhnutí vstoupí slepice do snášky, dále vytrvalost a perzistence. K tomu všemu se ještě přidává hmotnost vajec a spotřeba krmiva na výrobu jednoho kg vaječné hmoty. a další a další... Takže vše toto se dalším přemnožováním a překřižováním finálních hybridek mění doté míry, že výsledek je spíše hodný zklamání. Finální hybrid je od toho finální - konečný s maximální užitkovostí, která je daná šlechtitelskými programy, které, jak už to někdo psal, jsou logicky tajné. Kdyby to nebyly finální produkty, tj. měly by další vyšší užitkovost, potom by to prodávali dál v dalších generacích, ale tak to prostě není. Heterozní efekt nefunguje donekonečna.
Až toto všechno pochopíte a naučíte se, tak pak přejdete ráda na třeba hempšírky, nebo já nevim australky a budete si je moci přemnožovat sama, za soustavné selekce. Naučíte se chápat, že kvokavost jako vlastnost užitkovosti překáží, proto se u nosných plemen odšlechtila. Ano, u plemen, která nejsou vysloveně na užitek ale spíše mají sportovní hodnotu např. paduánky, a nesou třeba těch 130 -150 vajíček ročně, se kvokavost ztratí, protože v tomto množství vajec prakticky neovlivní. A ano, k hejnu užitkových slepic s jejich kohoutem, u kterých sekám hlavy kvočnám, si přidám dvě tři slepičky plemene, kde kvokavost nevadí. A tyto kvočny mi mohou kuřata užitkových slepic odchovávat. Tak se dá dělat z části přirozený odchov plemene, které se mi líbí, chci u něj zachovat vyšší snášku a netrpět u něj kvočny. I tak nakonec dojdete k tomu, kdy si pořídíte malou stolní líheň a pro případ, že se kvočny nedočkáte včas ani u toho okrasného kvokavého plemene, si prostě nasadíte vejce do líhně a třeba pak podsadíte líhnoucí se kuřata zasedlé kvočně. Ono totiž jedna kvočna vám vysedí max 15 vajec a tímto počtem se plemenářská práce moc jako dělat nedá. Je lepší mít vylíhnuto alespoň 50 - 75 kuřat, aby se pak nechalo vybrat pár odpovídajících kusů, kteří posunou uroveň chovu vpřed. Ale to je ještě v plenkách...
Přeju mnoho chovatelských úspěchu a radosti. Však až zajdete na některou z lepších výstav, budete valit zraky...
Juraj Kafka