Kokcidióza a jak dál. Poraďte prosím.
|
|
 |
 |
host - 21.134 (?) 21.8.2014 7:11
Moc Vám neporadím co dělat teď, nejspíš bych se radil s veterinářem. Ale do budoucna, pořiďte si nějakou prevenci jako třeba Acidomid pro drůběž a přidávejte (dávkování na etiketě) do pitné vody. Podobně Formicoat, jsou tam mimo vitamínů látky, které pomáhají lepšímu trávení a brání přemnožení bakterií jako jsou kupř. kokcidie. Vemte si, jaké trávení musí drůběž mít, když pořád někde hrabou a žerou na nebo v zemi.
Komplexní čištění kurníku bezpochyby ano, určitě potlačíte možné zdroje resp. koloběh trus-potrava-trávení, ale nevymítítě. Kokcidie jsou komplikované organismy a některá fáze se šíří i s prachem. Zjistěte, zda náhodou nemáte čmelíiky, velmi spolehlivé přenašeče nemocí drůbeže.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
marcizurek - (1) - 33.135 (?), 20.8.2014 22:32, zobrazeno: 24057x
Dobrý den, v květnu jsem pořídila od 3 chovatelů araukany, plymutky a orlovky. Plmutky měly 12 týdnů, ostatní byly kuřátka. lymutky začaly hynout a jelikož jsem čistý začátečník nereagovala jsem dobře. Takto mi uhynulo všech 5 plymutek, 3 araukany a 1 orlovka. Dnes již vím, že mají kokcidiozu- potvrzena na 4 křížky veterinářem. Nasazená léčba Sulfo něco, budu podáva 10 dnů. No a teď nastává problém. Mám objednané kuřata - 6 ti týdení a 4 měsíční slepičky. Stačí když kurníky vymetu, hobliny vyhodídm, vystříkám nařeďeným savem a dám novou podestýlky? Toto chi udělat i jemným roztokem sava nebo jodu na pastvě, by se ty potvory bakterie zničily a abych si mohla donést další slepičky. Chi je dát do společného výběhu. Je to jen můj laický názor, nikde jsem se nedočetla co dělat a zda vůbec budou slepičky po podání léku zdravé.
Mnohokrát děkuji za vaše rady, Marcela.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 21.134 (?), 21.8.2014 7:11
Moc Vám neporadím co dělat teď, nejspíš bych se radil s veterinářem. Ale do budoucna, pořiďte si nějakou prevenci jako třeba Acidomid pro drůběž a přidávejte (dávkování na etiketě) do pitné vody. Podobně Formicoat, jsou tam mimo vitamínů látky, které pomáhají lepšímu trávení a brání přemnožení bakterií jako jsou kupř. kokcidie. Vemte si, jaké trávení musí drůběž mít, když pořád někde hrabou a žerou na nebo v zemi.
Komplexní čištění kurníku bezpochyby ano, určitě potlačíte možné zdroje resp. koloběh trus-potrava-trávení, ale nevymítítě. Kokcidie jsou komplikované organismy a některá fáze se šíří i s prachem. Zjistěte, zda náhodou nemáte čmelíiky, velmi spolehlivé přenašeče nemocí drůbeže.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.135 (?), 21.8.2014 9:28
Děkuji vám za radu, ještě sem někde přečetla dávat kyslé mléko a ocet do vody, tka nevím zda by to nemělo stejný účinek. Moje holky nepohrdly ani jogurtem. Snad jim tím neubližuju, vzala jsem to dle dětí, že po antibiotikách také dotávají probiotika. M.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.163 (?), 21.8.2014 21:15
Ano, kyselina octová a mravenčí zlepšuje kyselost žaludku a trávení, potlačuje množení těch svinských bakterií. Probiotika určitě neuškodí, ale jestli jsou vhodné stejné kultury (jak uvádíte podávané jogurtem) jako vyhovují savcům resp.nám lidem, tak to nevím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.86 (?), 21.8.2014 15:14
Kokcidiozy v kurníku a výběhu se nezbavíte, Dezinfekci vždy nějaké ocysty přežijí. Řešením pro Vás bude koupit si kuřata která byla vakcinována proti kokcidioze. Kuřice které přežijí kokcidiozu si vytvoří imunitu, ale mohou zůstat nosiči kokcidiozy. Dobré je kupovat kuřata z jednoho chovu. To smíchání kuřat které popisujete je učebnicový příklad jak se to nemá dělat. Zřejmě jste smíchala kuřata která se s kokcidiozou potkala a měla imunitu s kuřaty ktéré kokcidie nepotkaly, tím jste těm prvokům udělala velkou radost. navázali nové známosti a našli neobsazené prostředí a ten jejich festival skončil obrovským rozmnožením, až takovým, že si zničili hostitele.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.135 (?), 21.8.2014 19:38
Ach jo... děkuji. to jste mne nepotěšil. Takže asi donesene mladé slepičky nestačí napojit Sulfacoxem T? Děkuji za radu Marcela.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.130 (?), 9.9.2014 22:30
Velmi dobře napsané, dokonce nechybí humor. Oocysty kokcidiozy dokáží vydržet dlouho. Ale nová kuřata nemusí umřít. Nebo si nemoc prodělají i bez příznaků, nebo vůbec ne. Nutná dezinfekce, udržovat čistotu a kvalitně krmit. Stačí použít tyto medikamenty 
Marcelo, doporučuji tyto přípravky. CITROENZYMIX sol. obsahuje pepsin v pufrovacím roztoku, který zaručuje udržení optimálního pH v žaludku, ale i v tenkém střevě! Problémy se v chovu vyřeší bez potřeby antimikrobiální léčby. Součásné nebo preventívni podávaní probiotik na báze laktobacilů PROPOUL, snižuje výskyt problémů s nekrotickou enteritidou a kokcidiozou. A k tomu tvaroh, občas, a další dobroty. Přípravek HUMAC Natur se rovněž podílí na stabilizaci střevní mikroflóry a podpore trávení. Neutralizuje exogenně i endogenně vznikající toxiny, optimalizuje pH v trávícím systému zvířat.(Opsané od chytřejších než jsem já.) Já mám každou slepici od různých chovatelů, mám různá plemena, a vždy držím novou zvlášť, dokud nezjistím, že je zdravá. A stejně všem zvednu přísun tvarohu a masa. Zatím dobrý. ťuk ťuk ťuk
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|