Je moje slepice nemocná?

host - 157.82 (?)
29.11.2012 20:30

Když ráno pustím slípky z kurníku, všechny běží jak o závod ke krmítkům dlabat, jen jedna místo toho začne zobat ve výběhu písek (každý den). je to známka nějakého onemocnění? Na pohled vypadá normálně zdravě. Přeji příjemný den.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 253.100 (?), 26.11.2012 9:27, zobrazeno: 20109x

Dobrý den, už přes rok chováme slepice. Cca od léta jedna nenese, později jsem si všimla i průjmu. Dalším příznakem jejího nalomeného zdraví je nedostatečně vyvynutý hřeben a laloky. Nemají ani barvu, jsou takové světle červené, až šedavé. Druhé dvě slípky (stejného věku) mají hřebeny i laloky krásně červené a velké.Typovala jsem to na škůdce, ale ostatní dvě slepice se jeví vpořádku? Poraďte prosím, máte-li nějaké zkušenosti. Předpokládáme, že ji budeme muset asi zabít, ale můžeme takové maso vůbec jíst, nevíme-li, co ji trápí? Díky Marie S.

host - 140.163 (?), 26.11.2012 9:51

Podle Vašeho popisu a zejména slabého a světlého hřebínku skutečně slepice není v pořádku. Je ale tolik možností, které přichází v úvahu, že příčina se tímto popisem rozhodně nezjistí. Leukozou počínaje a množstvím dalších diagnoz konče. Už z preventivních důvodů je třeba nemocný kus odstranit. Zda ji sníst? Teoreticky po řádném provaření můžete mimo otrav sníst vše. Jde o to, zda na to ještě budete mít chuť.

host - 253.100 (?), 29.11.2012 8:45

Díky za odpovědi, zařídíme se podle toho. Marie S.

host - 157.82 (?), 29.11.2012 20:30

Když ráno pustím slípky z kurníku, všechny běží jak o závod ke krmítkům dlabat, jen jedna místo toho začne zobat ve výběhu písek (každý den). je to známka nějakého onemocnění? Na pohled vypadá normálně zdravě. Přeji příjemný den.

host - 220.182 (?), 26.11.2012 11:49

Dala bych ji pryč a uvařila ji psovi...           Lída

host - 226.241 (?), 27.11.2012 9:44

Dobry den, mel jsem uplne ten samy problem. Jedna z peti slepic byla takova jakoby zamastena, vypelichana, obcas prujem, divny hreben a drzela se u kurniku. Nesnasela. Trvalo to asi ctvrt roku, pak jsem ji zavrel na mesic do izolace a daval ji jen kvalitni zradlo. Nepomohlo. Existuje nemoc (Salmonella pulorum), kdy slepicim prestanou putovat zloutky cestou kudy maji a konci v brise a tam jim nezbyde nic jineho nez se vstrebat. A slepice tim trpi. Myslim si, ze i vy mate stejny pripad. Ja jsem bohuzel porad cekal, ze se uzdravi az nakonec sama chcipla. Radim zabit, podivat se jestli ma plne bricho zloutku a dat psovi (radeji varenou).

host - 140.163 (?), 27.11.2012 17:49

Salmonella pulorum je sice onemocnění drůbeže, ale nikoliv to, co popisujete. Zadržování žloutků v břišní dutině je způsobeno vadou vejcovodu a to skutečně nesouvisí s infekčním střevním onemocněním zejména mladé drůbeže a vylíhnutých kuřat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz