Jak poznám, že už je slepice vynešená?

host - 54.5 (?)
3.3.2013 0:42

Dobrý den, Jste-li začátečník, zkušenosti se jednou dostaví. Slepice která nenese, je buď zjevně nebo i skrytě nemocná, nebo kvoká, nebo přepeřuje.

Slepice nesoucí má především širší, elastickou a vlhkou kloaku, dále má zdravě zpuštěné vyklenuté břicho, měkké pružné na pohmat, má zájem o kohouta, "povídá", je klidná a zhánčlivá.

Slepice z fialovým hřebenem, našedlým, zcvrklým hřebenem, nijak se hlasově neprojevující je buď nemocná a nebo pelichá a nebo kvoká.

Je-li okolí kloaky silně znečištěno trusem, slepice má problémy se zdravím. Nenese.

Povalují-li se slepice celé dni někde (kdekoli) a nechodí a nehledají po výběhu, jsou bud nemocné a nebo ztučnělé, byt mohou mít živě červený hřeben a obličej. Nerady se nechají pojímat. Nenesou. Snáška se u ztučnělých slepic někdy obnoví ale málokdy, většinou až po pelichání, což může trvat dlouho.

Ztrácí-li slepice staré peří, nebo obrůstá peřím novým, nenese. Snáška se obnoví. Hřeben na začátku při ztrácení peří jen mírně vybledne a počne se pozvolna zmenšovat, při obrůstáním novým peřím je hřeben zcvrklý šedorůžový. Břišní oblast se vykasává. Slepice je plašší a kohouta nepřijímá. Jakmile hřeben zase začne plandat a mít živou barvu, snáška započala, břicho se vyklenulo.

Máli slepice zcvrklý šedorůžový hřeben, a sedí vytrvale na hnízdě a čepýří se i na kohouta, je to kvočna, snáška se obnoví po nuceném odkvokání nebo přirozenou cestou po odvodění kuřat.

Fialovomodrý hřeben, naježené peří, postávání, netečnost, podesrané okolí kloaky - nemoc, slepice nenese a už nikdy nebude.

Juraj ¨Kafka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 117.5 (?), 1.3.2013 17:56, zobrazeno: 36700x

Jsem začátečnik, prosím poradte jak poznám, že slepice už prostě neponese? Děkuji.

host - 64.226 (?), 2.3.2013 21:51

Slepice chováme už nějakých 30let nechávám 3roky pak všechny vybijeme a pořizuji si nové to dělám v srpnu a v listopadu už nesou, mám 10 slepic a denně mám 7-8 vajec nesou celou zimu.

host - 220.186 (?), 2.3.2013 23:39

Normálně se nechávají tak 3-4 roky. Jinak to poznáte až při kuchání.  Lída

host - 54.5 (?), 3.3.2013 0:42

Dobrý den, Jste-li začátečník, zkušenosti se jednou dostaví. Slepice která nenese, je buď zjevně nebo i skrytě nemocná, nebo kvoká, nebo přepeřuje.

Slepice nesoucí má především širší, elastickou a vlhkou kloaku, dále má zdravě zpuštěné vyklenuté břicho, měkké pružné na pohmat, má zájem o kohouta, "povídá", je klidná a zhánčlivá.

Slepice z fialovým hřebenem, našedlým, zcvrklým hřebenem, nijak se hlasově neprojevující je buď nemocná a nebo pelichá a nebo kvoká.

Je-li okolí kloaky silně znečištěno trusem, slepice má problémy se zdravím. Nenese.

Povalují-li se slepice celé dni někde (kdekoli) a nechodí a nehledají po výběhu, jsou bud nemocné a nebo ztučnělé, byt mohou mít živě červený hřeben a obličej. Nerady se nechají pojímat. Nenesou. Snáška se u ztučnělých slepic někdy obnoví ale málokdy, většinou až po pelichání, což může trvat dlouho.

Ztrácí-li slepice staré peří, nebo obrůstá peřím novým, nenese. Snáška se obnoví. Hřeben na začátku při ztrácení peří jen mírně vybledne a počne se pozvolna zmenšovat, při obrůstáním novým peřím je hřeben zcvrklý šedorůžový. Břišní oblast se vykasává. Slepice je plašší a kohouta nepřijímá. Jakmile hřeben zase začne plandat a mít živou barvu, snáška započala, břicho se vyklenulo.

Máli slepice zcvrklý šedorůžový hřeben, a sedí vytrvale na hnízdě a čepýří se i na kohouta, je to kvočna, snáška se obnoví po nuceném odkvokání nebo přirozenou cestou po odvodění kuřat.

Fialovomodrý hřeben, naježené peří, postávání, netečnost, podesrané okolí kloaky - nemoc, slepice nenese a už nikdy nebude.

Juraj ¨Kafka

host - 63.99 (?), 2.4.2013 10:18

Souhlasím, že vynešené slepice jsou pěkně tlusté.Máme slepice cca 5 rok, a říkala jsem si, že je nebudu vybíjet, a nechám je dojít.Za ty léta jsem samozřejmě koupila nějaké mladé, občas totiž zapracovala kuna.Teď mi během týdne umřely 2 nejstarší, už jim bylo těch 5 let.Začaly strašne tloustnout, posedávaly,mám dojem, že mi žraly vejce.Pak se nafoukly, nechodily,když jsem je zvedla tak z nich ze zobáku tekla voda.Za 2 dhy chcíply.Takže pro příště žádné smilování, slepici max 3-4 roky a pak zabít, než je takhle nechat trápit.Na hnízdě občas seděly, ale už tak poslední rok myslím že vejce žádné nebylo.

host - 159.11 (?), 8.4.2013 20:06

Zdravím chovatele! Nevím, jestli to vám starým harcovníkům, i těm méně zkušeným nebude znít jako totální kravina, přiznám se, že i mně to znělo jako sci-fi, když jsem to poprvé četl, ale v jedné knize o půstu psal její autor, že když necháte vynešené obtloustlé slepice hladovět pouze o vodě (postit se), kolik dní záleží na jejich kondici, obvykle 1 - 2 týdny pouze v teplých částech roku, tak se můžou opět dostat do kondice a začít zase snášet. Ten půst jim částečně zregeneruje organismus. U člověka jsou léčivé účinky správně drženého půstu prokázané, ale myslíte, že by to mohlo i u vynešených slepic mít tak léčivý účinek? Myslíte, že by to stálo za pokus? Sám slípky nechovám, to máma, já je jen občas krmím a každý den zaháním, protože máma už moc nemůže na nohy. Ptám se, protože ona chce letos obnovovat chov, slípky už totiž moc nenesou. Pokud půst někdo z vás vnímá jako týrání, pak je třeba si uvědomit, že při dodržení všech jeho pravidel má prokázané léčebné účinky, a to nejen u člověka. Taky pro někoho může být docela těžké zajistit místo, kde by slepice opravdu nemohly nic žrát, protože během půstu by měly mít volný pohyb. Já vím, že člověk není pták, že tedy nelze srovnávat, ale jakkoliv extrémní se vám ostatním půst může ze začátku jevit, tak mně osobně to po zvládnutí spousty krátkých a několika dlouhých půstů připadá jako jednoznačně nejpříjemnější způsob jak zhubnout a zbavit se většiny zdravotních obtíží. Už odmala jsem hodně trpěl na senné rýmy a díky půstu můžu dnes nejenže extistovat bez léků, bez kterých bych si dřív pylovou sezónu nedokázal představit, ale dokonce jsem i bez příznaků, jen nesmím chodit tam, kde je pylu hodně, jako třeba minulý rok na pole, kde kvetla řepka. Už jsem si moc věřil a pěkně jsem potom otekl. Jenže to samé by mě před půstováním dostalo na ARO ne-li rovnou pod kytky, nehledě na to, že léky na sennou rýmu by mě tam dostaly za pár let určitě. Ty už teď brát nemusím. Proto jsem to mámě navrhl i s těmi slípkami. Jenže ona na tyhle věci moc není. Když jsem ji poprosil, aby mi tři slípky dala stranou, že bych to rád zkusil, řekla, že je nenechá trápit a radši je zabije. Tak nevím. Má někdo s něčím podobným zkušenosti? Myslíte si, stejně jako moje máma, že je to blbost? Že by to bylo trápení zvířat? Já bych to zkusil, ale nerad bych jim nějak ublížil...

host - 220.21 (?), 9.4.2021 18:26

Narazila jsem na váš článek až nyní, ale nedá mi to neboť je to zajímavý názor, četla jem o tom kdysi, že to někdo zkoušel v SSSR , bylo to u krav ale fungovalo to, krávy se zregenerovaly a začaly opět dojit.  Půst není až takový nesmysl, kdysi, tak před 30 lety jsem chovala slepice a také jsem je nechala často vytrávit, ke krmení dostávaly hodně zeleného, nasbíraly si venku hlemýždě a přišly najedené, potom trochu pšenice a bylo hotovo. Nyní mám také slepice, ale přijde mi, že je to už jiné, musí mít skladbu krmiva pestřejší, možná jsou víc přešlechtěné

host - 91.196 (?), 22.4.2021 10:38

Nejen u slepic je omezený počet zárodků, ze kterých je možno stvořit vajíčka. Kráva dává mléko po otelení, když se tzv.zasuší, tak je téměř vyloučeno, aby bez další hormonální provokace nastartovala laktaci. Že by to bylo tak snadné-skrz drastický půst je asi z říše fantazie či ještě někde víc mimo...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz