Jak naučit slepice hřadovat
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.105 (?), 19.6.2014 23:09, zobrazeno: 89550x
Dobrý den,
máme už víc než týden přibližně 6-7 týdnů staré slepičky zdrobnělé velsumky. Na noc je zavíráme do kurníku, ve kterém mají hřady, ale ony spí namačkané v koutě jedna na druhé. Jak je naučit na hřady? Nebo časem na to přijdou samy?
Není špatně, když je krmíme převážně kukuřičným šrotem?
Děkuji za odpovědi.
Lenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.228 (?), 20.6.2014 8:41
Krmit kuřice převážně kukuřičným šrotem není vůbec dobré. V krmné dávce budou chybět hlavně bílkoviny, převažovat bude energetická složka. Laicky řečeno, slípky špatně porostou a budou hlavně tloustnout. Kukuřice do krmné dávky pro kuřice patří tak max.30%, zbytek nejlépe pšenice. Pokud nepřidáte alespoň část směsi pro kuřice, použijte nějaký minerální doplněk (plastin atd.), nebo by musely mít dostatečný přírodní výběh, kde by si dokázaly nasbírat nejaký hmyz. Větší množství kukuřice lze ještě částečně tolerovat u nosnic ve snášce nebo při výkrmu brojlerů.V.L.
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.105 (?), 20.6.2014 19:42
Moc děkuju za informace.
Jako minerální doplněk používáme roboran D.
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 22.6.2014 23:05
Nečetla jsem ještě diskuzi a tak už tu možná něco co napíšu padlo...
Slípky si na hřad začnou lézt až budou sami chtít. Předpokládám tedy, že mají dobře kudy.
Kukuřiční šrot jako hlavní složka stravy je rozhodně špatně. Přidává se ve větším množství v zimě. Podstatnější je, aby slepice měli pšenici - pšeničný šrot.
Já si buď míchám vlastní šrot, vždy je základem pšenice a nebo vezmu hotovou směs pro nosnice, opět s nejvyšším podílem pšenice.
I když musím na straně druhé říct, že naše slepice mají šrot z větší části už jen jako pozdní večeři, přes den o něj příliš nestojí, neboť dostávají obsah vývaru - kosti, maso, zeleninu, sem tam průběžně brambory, máčené pečivo s kopřivami a trochou šrotu, dále zelené, tvaroh, naklíčenou pšenici, sem tam nějaké proteiny v podobě červíků apod. a protože jej mají rády, tak jim občas "pro chuť" hodíme loupaný oves.
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.105 (?), 6.7.2014 17:08
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 10.7.2014 16:08
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.105 (?), 16.7.2014 21:43
Jen mě ještě napadlo, zda se jim nechce hřadovat proto, že jim ten hřad nevyhovuje. Hřady jsme dělali z latí 5x6 cm, jenže jak jsou menší (zdrobnělé velsumky), tak možná by jim vyhovovaly jiné rozměry. Mají malé pařátky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 17.7.2014 4:47
Tak samozřejmě je to možné. Stejně tak jako je možné, že nemají na hřad např. dobrý přístup, to opravdu nevím.
Nicméně koukala jsem se to jak jsou tyhle slepice velké/těžké a zdají se mi zhruba stejné, možná o kousek větší/těžší než naše Isa Brown.
Nepamatuji si jak velkou lať jsme na hřad použili, ale zítra to půjdu změřit. Odhaduji to na 5x4cm, ale jistá si tedy úplně nejsem, protože jsme měli lať větší a před umístěním jí manžel hobloval podle mých představ. Hrany jsou šikmo hoblované a slípky to mají tak akorát, aby se na obou stranách dobře přidrželi.
Při stavbě kurníku jsem si toho dost načetla a pak jsem si z toho vybrala to co se mi zdálo vhodné, resp. to upravila podle svého. Hřad, hnízda a popeliště jsme udělali na způsob patrové postele. Přízemí budoucí popeliště, 1 patro hnízda, 2 patro hřad nad pochozím platem. Něco vzniklo nebo jsme upravili později podle vývoje situace. Jako například "rohové plato". Slípky v kurníku měli baštit a pít na zemi. Zdálo se mi, že volné místo v zadní části kurníku je prostě nevyužité a tak jsme tam v zásadě jen tak, ev. aby se dalo něco odložit, udělali plato z OSB desky, zpevněné ohoblovanou slabší latí.
Naše tehdy prý 21týdenní kuřice nejprve chodili spát do přízemí kam jsme jim nastlali něco slámy. Nepamatuji si to úplně přesně, ale zhruba za týden se sami přestěhovali na rohové plato a tam nocovali přibližně něco přes týden, pak už se začali přesouvat na hřad. Resp. nejdřív na hranu pochozího plata (ta je také z latě) a postupně pak začali normálně hřadovat.
Do popeliště se díky nízkému umístění dostávali snadno, jen přes nízký přechod (cca 5cm od země) a hranu popeliště, taky nějakých 5-6cm. Na plato se dostali přes "žebřík" fakt nevím jak se desce s lištami říká jedním slovem, z něj na plato přímo přejdou. Později na to pochozí plato opět ze "žebříku", tam je pár centimetrů na překročení. No a z pochozího plata to je skok na hřad.
Takže bych asi trochu prozkoumala vzhledem k jejich velikosti mj. jak se tam mohou dobře dostat a ev. zkusila nějaká mezipatra, aby se zkrátka dostávali výš.
Je fakt, že když jsme před časem přivezli nové slípky, nejprve nocovali v jednom nižším kotci. Byl relativně výš nad zemí a ze země tam ještě nebyly schopné se dostat, ale přeskokem/přeletem z protější lavice, která je vlastně o kousek vzdálenější jim to nedělalo žádný problém. To se ukázalo nakonec i při přemístění na dočasný hřad (před kurníkem, aby se spolu v klidu mohli sžít a starší je nenapadali). Manžel tam dal také pochozí plato, na to si ze země skočili, ale hřad byl mnohem výš a na něj už se přímým skokem neuměli dostat. Jakmile jsem jim udělala "mezipatro" už s tím nebyl problém.
Jen pro úplnost první výběh před kurníkem je zateplený a uzaviratelný, to jen, že je nenechávám v otevřeném prostranství.
Tak se na to zkus/te podívat, jestli mají dobrý přístup a hřad není příliš široký.
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.105 (?), 19.7.2014 22:31
Veselko, Vy jste báječná! Děkuji moc moc za Vaše zkušenosti.
Bohužel pro skutečnost, že budeme mít slepičky, se mí rodiče rozhodli ze dne na den aniž by si něco připravili a zjistili. I kurník vznikal ne se záměrem, aby jim tam bylo co nejlépe, ale protože někam se zavírat musí. Snažila jsem co nejdříve zjistit, co všechno slepice potřebují, jak má kurník vůbec vypadat, a to, co se mi podařilo zjistit, jsem hned předávala rodičům a tak na poslední chvíli vychytávala, co se dalo (taťka začal předělávat starou králíkárnu na kurník aniž by vůbec věděl, co v kurníku má být). Hřady vznikly nakonec, po přesvědčování, že je slepice opravdu potřebují, ale hrany už zaoblovat nechtěl. Doufala jsem, že to třeba nebude tolik vadit. Ale jak jsem zjistila později, je to zásadní věc.
Máme ty slepičky už něco přes měsíc a bylo mi divné, že v jejich chování se nic moc neměnilo. Vzadu v kurníku jsou mírně vyvýšená hnízda, ale v jednom rohu hnízdo chybí a je tam volný prostor, a do toho prostoru cca 25x25 cm se vždycky večer nacpalo 9 slepiček, byly namačkané na sobě. Nejdřív jsem si říkala, že je to pro ně nové, ale nic se časem neměnilo. Tak jsem včera si už řekla dost, takhle to nejde, aby spali na sobě, a dala jsem jim do toho rohu krabici, která ten prostor zaplnila. Sice večer je ta změna dost vyvedla z míry a dlouho trvalo než všechny zaběhly do kurníku, ale už nespaly tak namačkané na sobě. Dneska když jsem je zavírala, tak jsem si všimla, že se zase namačkávají do hnízd, zase po 4, tak jsem je jemně vyhnala, takže zase zůstaly spát na podlaze kurníku KROMĚ jedné, ta usnula na hřadu! Konečně! Když jsem se je chvíli pozorovala, tak jsem si všimla, že ta, co nakonec na hřadu usnula, že se jí špatně chytalo, takže by to chtělo ty hrany obrousit a možná trochu i změnšit. Jenže nevím, jak to provést, přístup k nim je dost špatný. Nevím, jestli bych je zvládla nějak vyndat a zase je vrátit na místo. Jinak na hřady by si měly samy vyskočit, nejsou tak vysoko (asi 30 cm?), ale mohu se mýlit. Umí velmi dobře jak skákat, tak i poletovat, i když jsme jim křidélka zastřihovali.
Také jsem si všimla, že slepičkám začíná padat peří, protože ho dost nacházím v kurníku. Nebo jestli se perou? Nevím. Venku ve výběhu se čas od času perou, vyskakují proti sobě, jak kohoutek, tak i slepičky mezi sebou. Možná mají i malý výběh?
Veselko, ještě jednou děkuji moc. Ozvu se, jak se dílo podařilo.
PS: Máte moc pěkně vyřešený kurník.
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 20.7.2014 4:22
Lenko, není vůbec zač. Stejně tak jako si ráda nechám poradit, zase předám nějakou tu svoji radu, když ji mám.
Děkuji za pochvalu, to vždycky potěší, ale taky ledasco vychytáváme postupně. Co se týká kurníku tak jsme měli výhodu, protože jsme využili půlku stávajícího "přístřešku", takové solidní kůlny, takže základ byl hotový, dělal se "pouze" vnitřek. Píšu, že pouze protože s tím měl manžel samozřejmě spoustu práce. Já vymýšlela (jak bych co chtěla), on domýšlel (naměřit, vybrat materiál a vymyslet, jak to udělat) a realizoval. Mimo to byla i podstatná výhoda, že jsme se nejprve rozhodli pro koupi slepiček, vymysleli kde vlastně uděláme ten kurník, pak jsme je objednali s tím, že máme měsíc na to, aby jsme všechno udělali a zařídili. Na začátku byl maličko boj o to, jestli vše co chci je nezbytné a nutné. To nejvíc při diskuzi o izolaci, ale podařilo se mi prosadit alespoň 6cm XPS (extrudovaný pol.), chtěla jsem 12, vím proč, ale to už neprošlo no, ale šest je taky dobré. Ale postupem času si i manžel uvědomil, že čím lépe to bude udělané tím víc budou slepičky spokojené a v průběhu realizace byl i hrdý (a právem) na to jak pěkný ten kurník je.
Tak jak mi to popisujete, tak si myslím, že opravdu bude problém v tom, že slepičky nejsou až tak úplně spokojené se svým obydlím a moc se mi líbí, že to řešíte a neberete jen tak... však ony si nějak zvyknou.
Ty nezabroušené hřady jsou vážně špatné, slepičkám se na nich nebude prostě dobře držet. Moc ráda bych Vám poradila, nejlepší by bylo, aby to prostě udělal chlap, že, ale to asi nepůjde. Nejlepší a nejjednodušší je dle mého strhnout a zaoblit hrany na hoblovačce, ale to jí za prvé musíte mít a za druhé také hřady sundat. No asi bych na to vzala ruční pásovou brusku, 80´smirk a pak 120´. Výhoda je, že s trochou šikovnosti to zvládnete obrousit i tak jak jsou a ta ruční bere také slušně. Dají se i vypůjčit v běžných půjčovnách nářadí a i hobby markety mají své půjčovny nářadí.
Nejsem si úplně jistá, ale mám za to, že se dají i ohoblované a zkosené latě koupit, to proto, kdybyste třeba chtěla udělat nějaký dočasný hřad níž než jej aktuálně mají, aby si na něj alespoň zvykly a nedřepěly namačkané na zemi. Na hruba 2m lať 4x5 Vám stačí například umístění na špalíky 25-30cm vysoké po jednom na kraj (zašroubovat pod hřad, ne vedle něj, silnější vrut o délce výšky hřadu x2 ev. může být i víc, nejprve předvrtat vrtákem o jedno číslo menším než je průměr vrutu) a 1 na střed až 2 v rozpětí stejné vzdálenosti, špalíčky proti pronesení. Podle možnosti uchycení buď přišroubovat do podlahy nebo do stěny. Na to se dobře hodí např. kovová "Lka" - jeden konec přišroubujete k lati a druhý k podlaze nebo stěně. Musíte pouze pamatovat na to, aby byl hřad stabilní a nehýbal se v žádném směru.
O tom, že se slepičkám přistřihují křídla jsem slyšela, ale nedělali jsme to a nějak to ani nevypadá, že by to bylo třeba.
Co se týká toho peří, nemyslím si, že je to protože by se prali. Je to jen můj odhad na základě toho co jsem pozorovala a dovodila... naše slepičky také nějaký čas "pouštěli" brka po té co jsme je dovezli. Myslím si, že je to určitě možné jak změnou prostředí tak stresem, ale a o to jde si myslím nejvíc, jsou to mladé kuřice (tedy naše v té době byly) a jsou prostě v pubertě a tak jako lidé v pubertě trápí beďary, tak se dle mého názoru slepičky přepeřují. Je to skutečně jen můj odhad, nemám ho podložený, ale dává mi smysl. Dnes najdu sem tam pírko, ale v začátcích jsem z kurníku vymetala chuchvalce peří každý den.
Jinak s tím praním ve výběhu, opět jen můj postřeh a odhad. Naše to v začátcích také dělávali, i když ne nějak moc, to hlavně Červená si dovolovala na Růžovku. Ona Červená v té době byla největší a Růžovka zase nejmenší. Ale byly to takové neškodné šarvátky, spíš jako varování. No Růžovku jsme si kvůli její nedostatečnosti oproti ostatním hodně vymazlili a i když jí to trvalo déle, tak nejenže pěkně narostla fyzicky, ale i drzostí a prostě se stala vůdkyní hejna. Myslím, že si mezi sebou zkrátka musí vytvořit nějakou "strukturu velení" a tak pokud je to v rozumných mezích, nijak zvlášť bych nezasahovala. Na druhé straně, když se to jeví už tak nějak jako šikana, reagovala bych. Já je prostě okřikla.
Říká se, že slepice jsou hloupé, ale nemyslím si to. Jsou velmi chytré a umí i rozeznat, že je něco špatně. U nás se šikana projevila až s novými slípkami k těm starším. Sžívali jsme je postupně, ale zároveň jsme je zvykali i na sebe a tak se to bez nějakého toho zakřičení neobešlo a musela jsem občas použít i "trest". Ne žádné bití, ale když jsem slípku chytla při činu, "připlácla" jsem jí jednou rukou k zemi a druhou jsem jí na chvíli přidržela hlavu u země. Zkrátka tak, abych jí neublížila a nebolelo ji to, ale zároveň, aby to pro ni nebylo příjemné a pochopila, že takové chování nebudu tolerovat. Samozřejmě jsem si neodpustila výhrůžky, že jestli se nezačně chovat slušně, půjde do polívky. Teď už je pouštíme všechny společně a je to v pořádku. Jednak už se lépe znají, ale hlavně nové slípky už pořádně povyrostly.
Přeji Vám hodně spokojené slípky a pěkná vajíčka
P.s. To sžívání mě bude čekat za nedlouho znovu, protože jsme se dnes dohodli, že nestíháme poptávku vajec (nějak ty naše vajíčka všem chutnají), na doma už si vajíčka bereme a děláme je minimálně, tak ještě budeme dokupovat další slípky.
Povím Vám... na to, že jsem vyrostla na velkém hospodářství a proto jsem nikdy žádná chovná zvířata a záhony nechtěla, nějak přestávám ty své zásady opouštět a kdyby to šlo tak máme už i krávu.
Pěknou neděli
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|