Jak a kdy zastřihnout křídla

host - 22.157 (?) 
12.3.2012 9:19, zobrazeno: 59169x

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak a kdy zastřihnout slepicím křídla. Koupila jsem mladý slepičky Dominanta vlašku koroptví, dočetla jsem se že rády a dobře přelétávají. Nevím ale jak přesně se křídlo zastřihuje, jestli se odstříhne jen několik dlouhých letkových brků, nebo se z konců křídel odstříhají brka úplně, hlavně ale nevim kdy je mohu ostříhat, někde jsem četla že se mohou ostříhat až vyzrálá a vyschlá brka, nerada bych sříháním slepičkám ublížila.

Moc děkuji za radu Iva

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 242.174 (?), 16.3.2012 14:15
Dobrý den, jako začátečníka i mě zajímá jak je to se zastřiháváním křídel. Doufám, že nám někdo poradí. Děkuji Alena

host - 226.194 (?), 16.3.2012 18:35

Dobrý den, prosím předně, si počkejte jestli vůbec začnou přeletovat, slepice přeletují nejraději když jim něco v určeném výběhu chybí, tak jdou za lepším. Takže radím vyčkat a slepice zbytečně nestříhat. Nejprve kuřice usaďte v kurníku a až tak třetí den je zkuste vypustit. Krmte stále na jednom místě a do výběhu dejte ještě jednu napáječku.

Jinak stačí vzít dobré nůžky a slepici roztáhnout křídlo a zakrátit tzv ruční letky to jsou ty tvrdší a užší.  Hloubka zakrácení může být až k tzv. brčicím, tj ke krovkám ručním to jsou ty menší podlouhlé v řadě, které kryjí již zmiňované letky zhora. Pozor neplést s tzv.  křidélkem to je vlasně opeřený volný prst (palec) na němž jsou 3 - 4 tuhá pera připomínající malé letky.

Juraj Kafka

host - 64.242 (?), 18.3.2012 6:13

asi tak

host - 64.242 (?), 18.3.2012 6:14

takhle

Stříhání křídel drůbeže
Stříhání křídel drůbeže

host - 46.80 (?), 18.3.2012 19:25

Jinak mne ještě napadlo, slepice mnohdy napadne přeletět na místě, kde se nejvíc zdržují nebo je jich přetlak. Na místech méně frekventovaných ji mnohdy ani nenapadne přeletět byť je plůtek jen 120 cm. To je jedna zkušenost, další skušenost, mnohem lépe se slepici odhaduje přeletět zídku nebo kamenný sloupek(kunu), než plaňkový plot, protože na svislé samostatné body špatně zaměřuje pozornost. Stejně tak pletivo v rámech a pletivo volně pnuté, rám pletiva je jako větev, kdežto nahoře ničím neukončené napínané pletivo opět působí jako nesourodá překážka.

Takže volbou vhodného oplocení můžete ovlivnit chuť přeletovat. Někdy slepice raději hledají pozemní cestu, takže různé vypadlé plaňky, nebo podhrab slepice zvládne a nemusí používat křídel.

Slepice ve snášce jsou zpravidla pohodlnější povahy než mladé kuřice, které jsou tak nějak hravější a proto i létavější. S nástupem snášky se jim spustí břišní oblast poněkud níže a přibydou na hmotnosti a létání značně omezí.

Juraj Kafka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024