Chov hus

host - 0.146 (?)
3.4.2014 21:50

předloni jsem jich měl 11 parada měli přístřešek v něm jesle na travu ve výběhu dvě bedny od masa na vodu rano jsem jim zevelel seřadily se do šiku a odpochodovaly na zadradku do ohrádky z králičího pletiva takže jsem je vychoval na trávě a šrotu chodily se na ně koukat děti z celé vesnice a rostly před očima a největší zážitek pro me vnuk na kočarku si s nima povídal husy seřazené u plotu a ty mu odpovídaly

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 6.10 (?), 3.4.2014 13:04, zobrazeno: 53257x

Dobrý den, prosím o radu jak chovat husy.

Manžel si umanul, že to chce zkusit, proč ne, jen myslím, že nebudou mít úplně vyhovující podmínky.Chceme je na maso. Bude stačit menší výběh, s přístřeškem, kde dáme do země vaničku na cachtání? Voda a zrní vyvýšené. Podestýlat slámou, či hoblinami? No a posečená tráva a kopřivy? Jde o to, že nebudou na velkém výběhu-tu možnost nemáme. Jen jestli budou žrát sečenou trávu. Jak dále krmit to víme.

Díky Petra

host - 9.2 (?), 3.4.2014 19:39

Tak manželovi se zachtělo pečené domácí husičky z běhu? Velmi mu rozumím. Zkusit to samozřejmě můžete, nejlepší je vlastní zkušenost. Nepořizoval bych jich pro začátet moc. Ideální je, když se můžou napást a vykoupat. Ale přežijou to i bez vody, akorát budou jak čuňata. Poedstýlali jsme slamou, ale ty hobliny asi taky půjdou. Sečená tráva, co pamatuju, jim moc nejede, víc toho ušlapou než sežerou. Ony tu trávu potřebujou škubat. Spíš bych to viděl na polosuchou směs míchanici. Husa má výhodu, že se sama napase, stačí jí jen dokrmit. Kachna se nepase, potřebuje naplno krmit. Zkuste, uvidíte. Už vám závidím ten pekáč. A to sádlo...

host - 0.146 (?), 3.4.2014 21:50

předloni jsem jich měl 11 parada měli přístřešek v něm jesle na travu ve výběhu dvě bedny od masa na vodu rano jsem jim zevelel seřadily se do šiku a odpochodovaly na zadradku do ohrádky z králičího pletiva takže jsem je vychoval na trávě a šrotu chodily se na ně koukat děti z celé vesnice a rostly před očima a největší zážitek pro me vnuk na kočarku si s nima povídal husy seřazené u plotu a ty mu odpovídaly

host - 75.64 (?), 21.4.2014 18:39

Husy jsou výborné, ale pokud jim trávu budete nosit, tak dost pracné. Jak už bylo psáno, sečenou trávu jim musíte dávat do jeslí, ale udělaných z králičího pletiva s velkými oky, aby trávu mohly vytahovat pracně a po malých soustech. Jinak hodně plýtvají. V 10 týdnech jsem husy poprvé podškubal a na druhý podškub, v 16. týdnu, pozabíjel.  Jen z trávy měly čisté váhy 4 kg. Pokud dost pršelo, tak jsem na 3 arech odchoval 4 husy, přičemž sežraly všechen plevel ze zahrádky. Ale v létě jsem jim už musel trávu nosit, už bylo sucho. Z husí a kachen jsme snědli i tenké střevo, které se rozřízne, vypere, namotá na tlapky a uvaří v polévce.

host - 205.62 (?), 29.4.2014 11:32

Dobrý den, také by jsme chtěli zkusit chovat husy tak 4-6 ks.Proč se mají poškubat, když peří nechceme?Do kolika týdnů se mají pozabíjet, aby nebyli už moc staré?Jaké krmení-šrot z ječmene a co k tomu, celé zrní asi nebudou chtít jako slepice?Chtěli by jsme si vzít větší husy, aby jsme jim večer nemuseli svítit a aby jsme neřešili problém s ošetřením zobáku-jazyka, jak staré by měli být.Mají se na noc zavírat jako slepice kvůli tomu aby je něco nesežralo-kuny atd. a můžou být se slepicemi a kohoutem v jednom výběhu?Neznáte nějakého prodejce-chovatele hus ze severních čech?Děkuji

host - 0.146 (?), 30.4.2014 19:57

zajedte si do Ředhoště

host - 66.88 (?), 14.5.2014 14:00

Zdravím,

husy jsou super, pěstuji je cca 7 roků. Každý rok zjara si nakoupím v Ředhošti housata, čím mladší tím lepší. Mladší se lépe přispůsobí mému způsobu chovu. Po koupi je ihned vypustím na zahradu na pastvu. Jedou jako kombajn na trávu. Na noc je zaženu do kurníku, kde mají na přikrmení kuřecí směs a nádobu s vodou. Pro 20 housat stačí cca 20 kg.Ráno ihned na pastvu, kde mají též nádobu s vodou, ale tak aby se vní nemohly koupat. Prý nesmí do stáří 6 týdnů zmoknout a tak v tomto období je před deštěm zaženu pod přístřešek. Po dešti zase na pastvu. Cca po čtrnácti dnech začínají žrát pšenici, holou suchou, někdy i o trochu později. Proto mají na noc v kurníku krmelec s přenicí na přikrmení a nádobu s vodou na zapití. Po měsíci používám pro vodu normální plastové černé vědro z OBI. Dost toho vypijí a tak jim dvakrát denně měním vodu. Taky se v ní cákají.První zabíjím po 3 měsících. Jsou výborné. CHovala jsem krůty, čínské kachny, ale obyčejné husy jsou lepší. Z chovatelského hlediska dají nejméně práce a starostí. Vřele doporučuji. Kdo má možnost větší pastvy (sečenou trávu taky žerou, ale málo a více ji zadupají) vřele doporučuji. Maso z domácího chovu je oproti marketu jako drahokam ke kameni.

Marie

host - 6.10 (?), 15.5.2014 20:01

Moc děkuji za odpovědi, husičky už máme, 6, zatím jsou schované v domečku na senové podestýlce krmené VKCH2-jiné žrádlo neměli a doporučili toto. Jsou super, no a až pomine to hnusné počasí, nastěhují se do svého výběhu na zahradě a dostanou venkovní přístřešek. Trochu se děsím toho, jak je budeme zabíjet-přecejen jsou teď roztomilé a vzít život te němé tváři není příjemné, ale co, dali jsme se na to, tak se tomu musíme postavit, že?

host - 6.10 (?), 8.6.2014 15:09

ještě mám prosím jeden dotaz- koupou se husy normálně? Protože ty naše mají vědro plné vody v zemi, ale vůbec tam nelezou, spíše si jen močí hlavu v míse s vodou.

host - 0.146 (?), 8.6.2014 16:26

sežente starou lornu na maso a uvidíte nebudete stačit vodu doplnovat jak se budou cachtat

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz