Vhodné drobné ovoce - vysoká hladina podzemní vody
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 28.202 (?), 12.1.2012 10:22, zobrazeno: 12414x
Dobrý den,
v jedné části pozemku mi z mírného svahu vyvěrá podzemní voda až na povrch půdy. Jednoduše řečeno, vykopnu rýčem travní trs a do deseti minut je v jamce voda. Jde o několik čtverečních metrů. Zkoušel jsem na těchto místech rybíz - neúspěšně. Dva roky vydrží a pak kolabuje se zahnívajícími kořeny. Rád bych se vyhnul nějakému odvodňování pozemku, naopak jsem rád, že mám "studánku". Můžete poradit, jaké drobné ovoce příp. ovocné stromky snesou tyto podmínky?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.241 (?), 30.1.2012 18:14
Děkuji panu Vysloužilovi i panu Josefovi za tipy. Než přišla tuhá zima, tak jsem na místě hloubil a zjistil jsem, že asi na dva rýče hluboko je pod zemí "kamenná řeka", kterou protéká poměrně rychle voda. Vypadá to na ten rybníček obložený jahodníky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.250 (?), 31.1.2012 17:38
Co se stromku týče, snad by se mohlo dařit lísce. Ta roste na břehu potoků, takže by ji více vody ani horší půda vadit nemusela. Není to sice přímo ovocný druh, srovnáme-li to s rybízem malinami a j., ale nějaký pěkný roubovaný stromek, který by nesl nějakou červenolistou (a lépe ještě samosprašnou) odrůdu, by mimo úrody oříšků dělal i ozdobu okolí. A ostatně i na to políčko s jahodami by tam snad nějaké místo zbylo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.245 (?), 30.5.2012 23:19
dobrý den, na pozemky s vysokou hladinou spodní vody je údajně dobrá z ovoce švestka, ale pokud tam máte, jak píšete, kamenou řeku, tak to je fakt na naší původní dřevinu olši lepkavou, ale pozor je to už poměrně velký strom..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.34 (?), 26.1.2019 19:14
Mám podobný problém.
Vysadil jsem švestku, velkoplodé hlohy, klikvu a černý bez, rakytník, na hrůbek kamčatské borůvky, byliny (mátu, potočnici, kostival, plicník).
Tak uvidíme
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 171.66 (?), 1.12.2012 22:05
Také některé stromy ukazují na přítomnost vody, jako například vrba, osika, jíva, topol, olše, a další. Tyto stromy rostou pouze na místech, kde je vysoká hladina spodní vody. Také skupina rostlin dobře roste nad vodními žilami jako i na místech neozářených. Patří k nim: bez černý, ostružina, komonice, kopřiva, blatouch, řebříček, a další.
Zdroj: Hledání vodních pramenů i zapomenutých studní
Ovoce asi ne...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.111 (?), 27.1.2019 9:10
V tomto prípade by mohli pomocť aj vyvyšené záhony. Vyvyšený pás záhonu cca 15 - 20 cm nad zemou, a do toho posadiť napr. maliny alebo jahody.
Dalšia vec čo ma napadla je vykopať studnu, ktorá by vam časť povrchovej vody odobrala. (Vynecha sa vrchné ilové tesnenie) - ale neviem nakoľko by to vo vašom prípade bolo účinné.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|