Tajemná oskeruše
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 51.65 (?), 2.2.2010 17:31, zobrazeno: 18973x
Zdravím, zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s pěstováním tohoto pro mě v podstatě neznámého ovoce. Jak oskeruše vypadá, jak chutná a proč je pálenka z ní tak vzácná?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 2.2.2010 19:59
Tak zkušenosti ostatních by mě také zajímaly. Moje zkušenosti jsou dlouhé zhruba 11 měsíců, tehdy jsem si koupil tříletý semenáček v kontejneru. Za rok 2009 špičák pěkně narostl, teď má asi dva metry. Doufám, že letošní mrazy přežije bez úhony.
Pálenka je vzácná právě proto, že je vzácná (a velmi dobrá) - dospělých stromů je málo a velmi dlouho trvá než mladý stromek začne plodit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 3.2.2010 10:19
Také by mě dost zajímala cukernatost sklizeného ovoce např.oproti švestkám a hruškám, dále způsob výroby a proč je kvalitativně hodnocena jako dobrá pálenka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 3.2.2010 13:02
Dobrý den, řekl bych, že lepší poloha než uvádíte ani nemůže být. Proč ale schovávat semenáčky do sklepa nechápu. Vysadit na stanoviště, chránit před okusem a pohoda. Ve volné půdě bude růst mnohem lépe, než v nějakém kontejneru. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 3.2.2010 20:56
Tak já bych se přiklonil k názoru paní Konvalinky. I když jste dostatečně mlád, což může být ovšem relativní, tak čekání mnoha roků na první úrodu je přeci jen ztráta času. A taky si myslím, že ti, co u nás oskeruši pěstují a jsou schopni dopěstovat pěkný stromek, tak nabízí kvalitní výsadbový materiál. Těchto stromků se moc nenabízí, i když je to i módní záležitost. Zase se tak masově nevysazují, jelikož pro to není nějak velký důvod. I když já jeden zvažuji a to budu mít letos 57 roků. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 22.4.2010 6:48
Každá móda přejde.Nejvíc mě fascinují na koštech destilátů výrobci osvědčených hruškovic, když "namontují " do své "Williamsky"trochu oskeruší(prý na vylepšení!).To je neodpustitelný hřích.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|