Rybíz, angrešt
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 35.34 (?), 13.7.2008 22:02
Dobrý den, zahradničím již zhruba přes 30 let, ale myslím, že by se člověk měl stále přiučovat a vzdělávat. Kromě všech možných ovocných stromů, kiwi, kanadských a kamčatských borůvek aj. pěstuju i rybíz, angrešt a jostu.Zajímal by mne správný způsob stříhání rybízu, angreštu a josty. Nebudu popisovat, jak to provádím sám, ale chtěl bych se dozvědět i vaše zkušenosti. Mohl by se vyjádřit pan Miloš Vysloužil, pan jekyll a určitě další. (Josta i rybíz mají mohutné přírůstky, některé spodní větve od keřových angreštů se válejí po zemi, což mne rozčiluje - podpěry a pod!)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 73.79 (?), 14.7.2008 10:42
Černý rybíz - stříhám u země starší na zem padající větve při sklizni, obdobně vystříhávám překážející větve u bílého a červeného rybízu, ale ty na podzim nebo na jaře. Nechávám maximálně pět větví. Angreštům zakracuji výhony a vystříhávám nadbytečné a křížící a zahušťující větve, protože mám většinou stromkové a teď ty nové odolné odrůdy rostou jak splašené, tak taky ať se nepolámou. Angreštů mám nadúrodu, větve jsou plody doslova obalené. Soused má nestříhané stromkové angrešty dva metry od mých a má plodů desetinu.Keřové angrešty stříhám tak, aby se větve neválely po zemi a keře šly obírat - zakracuji a vystříhávám.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.34 (?), 14.7.2008 22:50
Angrešty jsem letos preventivně stříkl po odkvětu Rubiganem a asi po 14 dnech přípravkem Karathane a byl jsem příjemně překvapen: po několika minulých létech jsem měl krásnou úrodu angreštu. V předminulém roce jsem na základě amerického padlí a žádné úrody vytrhal všechny stromkové angrešty - byla to myslím odrůda Roman a ponechal jsem jen keře, pravokořené, asi odrůda Zlatý fík a ještě nějaký s velkými kulatými plody. Loni jsem chemicky neošetřil a měl jsem mohutně americké padlí a žádnou úrodu. Nejsem zastáncem chemie, ale u angreštu to asi jinak nejde - pokud se nevysadí rezistentní odrůdy, k čemuž teď na podzim přistoupím.
Ještě : poraďte jak se mám zaregistrovat, nestydím se za svě jméno, ale nechci úplně zveřejňovat můj E-mail.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 80.216 (?), 30.9.2009 9:45
Mohl by mi někdo poradít jestli když odříznu plodnou větvičku červeného rybízu tet na podzim namočím konec do stabilizátoru a píchnu do půdy jestli zakoření a bude plodit??
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 30.9.2009 11:09
Kdyby všechno tak dobře kořenilo jako rybíz... Jen červený Jonkheer van Tets je trošku línější, raději zkuste hřížení.A nikdy nezapomínejte zalévat. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 30.9.2009 23:07
Pro 80.212 - podívejte se na vlákno "řízkování rybízu bylinnými řízky", datum 24.7., host 91.57.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|