Různé odrůdy malin vedle sebe

host - 188.195 (?)
24.7.2012 15:21

Tento príspevok som bjavil len náhodou. Zaujal ma na ňom mnou vybľadávaný drub ostružin Karaka Black. Som nesmierne rád že existuje niekto kto sa venuje pestovaniu týchto ostružín, že ich vôbec niekto má. Rád by som sa dozvedel za akých podmienok ste ich prezimoval a v akých podmienkach ich pestujete. Tj. nadmorská výška, teplotné pásmo, prípadne oblasť v čechách kde ju máte posadenú. Ja som kúpil tohoto roku Black Butte čo je približne obdoba karaka black s eventuálne rovnakými plodmi ako karaka. To znamená rovnako veľkými. Chcel som kúpiť aj karaku ale nikde som ju nezohnal. Vzhľadom nato že sú to unás nové odrody nikto nemá s nimi žiadne skúsenosti s pestovaním vonku. Koľko rokov ju pestujete vonku.

S pozdravom J500j - Jano

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 167.137 (?), 23.7.2012 8:28, zobrazeno: 10347x

dobrý den, chtěl bych začít s pěstováním malin, mám připravený desetimetrový pás a nyní bych chtěl začít kupovat sazenice.Myslel jsem na 3-4 odrůdy. Ted mě ale napadlo - nespráší se mi to takto vedle sebe a nebudu tam nakonec mít jednoho křížence a podobnými-stejnými plody?díky! Honza

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 23.7.2012 8:42

Toho se rozhodně nemusíte bát. Maliník se rozrůstá vegetativně, nové výhony nevznikají ze semen. Samotné plody sice mohou mít geneticky různá semena, to ale nemá nic společného s podobou plodů - ta je dána mateřskou rostlinou.

host - 167.137 (?), 23.7.2012 9:00

Děkuji - mám totiž velkoplodou odrůdu ostružiníku Karaka Black a mám jí mezi dvěmi "normálními" ostružiníky. A pozoruji, že tyto mají velké plody skoro podobné té Karace. A plody co jsou blíže k té Karace jsou zřetelně vetší než ty dále od ní... Tak odtud pramenila moje úvaha.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.7.2012 10:54

Počítejte však s tím, že i když si jednotlivé odrůdy maliníku vysadíte na připraveném políčku vedle sebe odděleně, budou mít již brzy tendenci vzájemně mezi sebou prorůstat, takže se vám postupně mezi sebou prolnou. Také dojde k tomu, že vzrůstnější a vitálnější odrůdy budou utlačovat odrůdy méně vzrůstné, které budou postupně "vyklízet pozice". Nakonec tam zůstane jenom jedna až dvě vzrůstově dominantní odrůdy (bez ohledu na chuť plodů). Pokud byste je chtěl trvale udržet oddělné od sebe, musel byste do země zabudovat dost hluboké přepážky (myslím, že nejméně tak 0,5 m).

host - 188.195 (?), 24.7.2012 15:21

Tento príspevok som bjavil len náhodou. Zaujal ma na ňom mnou vybľadávaný drub ostružin Karaka Black. Som nesmierne rád že existuje niekto kto sa venuje pestovaniu týchto ostružín, že ich vôbec niekto má. Rád by som sa dozvedel za akých podmienok ste ich prezimoval a v akých podmienkach ich pestujete. Tj. nadmorská výška, teplotné pásmo, prípadne oblasť v čechách kde ju máte posadenú. Ja som kúpil tohoto roku Black Butte čo je približne obdoba karaka black s eventuálne rovnakými plodmi ako karaka. To znamená rovnako veľkými. Chcel som kúpiť aj karaku ale nikde som ju nezohnal. Vzhľadom nato že sú to unás nové odrody nikto nemá s nimi žiadne skúsenosti s pestovaním vonku. Koľko rokov ju pestujete vonku.

S pozdravom J500j - Jano

host - 167.137 (?), 25.7.2012 17:02

Zdravím. Karaka Black mám myslím 3. rok, koupil jsem tehdy 2 sazenice v zahradnictví v Mnichově Hradišti, ovšem co vím, tak už licenci na tyto ostružiny nemají... nekde jsem to snad četl. Dají se najít v nabídkách polských zahradnictví... První rok mě přezimovala jen jedna, mám tedy jednu... Nic moc to neroste v porovnání s jinými ostružinami, sklidíme několik desítek plodů... ovšem jak píšu výš, ty dvě okolní jsou obsypaný plody velikosti srovnatelné - jen o něco menší než ta Karaka. Přezimoval jsem je úplně normálně jako vše ostatní na zahrádce-přisypal jsem ke kmínku trochu pilin... Jsem 184 m n.m. v Polabí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz