Řez angreštu

host - 176.18 (?)
4.3.2011 21:04

Díky, já že řežu na vnější pupen celé roky a žádný problém, větvičky mám většinou vodorovné (a pokud nějaká začne jít dolů, tak ji při obměně výhonů nahradím jinou vhodnější).   Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.18 (?), 4.3.2011 12:20

Předpokládala jsem výběr hlavních větví až příští rok, podle toho, jak porostou, ono z té fotky jejich vzájemná poloha není moc vidět. Postranní obrost zkracuji o něco méně, tak na 2-4 očka (na fotce skoro není). Ale zeptám se :proč doporučujete zkracovat kosterní větve na vnitřní pupen (my jsme to vždycky dělali na vnější)?   Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 4.3.2011 13:35

Když si představíte, že delší angreštové výhony jsou vodorovné až převislé, tak vnitřní pupen je vlastně ten směřující nahoru a zevní pupen dolů. Řezem na vnitřní pupen se rozklesávaující korunka zvedne. Samozřejmě, pokud by byly výhony silné a směřovaly kolmo či šikmo vzhůru, budeme řezat na pupen vnější, aby se korunka otevřela. Takových angreštů ale moc není.
   Přiznám, že mám některé angrešty, které vytvářejí tak málo výhonů, že je jen zkracuji a žádné neodstraňuji (asi jako načrtla p. Lída) a naopak některé tak houstnou že provádím jen probírku bez zakracování. Zakrácení je nahrazeno ponecháním kratšího výhonu a odstraněním delšího.

host - 176.18 (?), 4.3.2011 21:04

Díky, já že řežu na vnější pupen celé roky a žádný problém, větvičky mám většinou vodorovné (a pokud nějaká začne jít dolů, tak ji při obměně výhonů nahradím jinou vhodnější).   Lída

host - 40.135 (?), 4.3.2011 8:54

Zdravím.

Jsem taky amatér. K řezu stromkového angreštu mám poznámku, že 4-5 kosterních větví stačí a že mám v předjaří svěšené větve zakrátit v místě, kde z oblouku vyrůstá mladší výhon. Pokud je korunka moc hustá, odstranit některé staré větve celé. Tak teď nevím. Je mi jasné, že je důležitá vzdušnost kvůli chorobám a by se tam člověk při sklizni dostal.  Asi ty místní rady zkombinuju a ze stomku pak sklidím jediný extraluxusní plod. 

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.75 (?), 4.3.2011 14:36

K amatérovi bych dodal, že postupuje zcela podle mého gusta. Účelem prořezu je také, a to hlavně, udržet stromek v kondici. Nejenom prosvětlovat a odstraňovat napadené špičky větviček. Řežte, zmlazováním prodloužíte život stromku. Moje sousedka neřezala, proto jí keře zaschly a navíc tvrdila: "Tady se angreštu nedaří". Měl jsem při tomto postupu krásných bobulí, že jsem si s nimi mohl i kutálet.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz